Δήμος Αθήνας: Νυχτερινός αγώνας δρόμου… με «μόνο» 2€ το χιλιόμετρο!


Του Διονύση Χρηστόπουλου 

 

 

Την Κυριακή, 28  Μαϊου ο ΟΠΑΝΔΑ θα συνδιοργανώσει με την εταιρεία «Αll About Running» τον αγώνα δρόμου «Lighting Up Athens».  Πρόκειται για ένα νυχτερινό αγώνα δρόμου στον οποίο οι δρομείς διανύουν μια απόσταση 5 χιλιομέτρων στο κέντρο της Αθήνας έχοντας ένα φακό στο κεφάλι. Οι συμμετέχοντες καλούνται να καταβάλουν  το αντίτιμο των 10 ευρώ χωρίς εξαιρέσεις ή κοινωνικά κριτήρια.

LUA2016_6

Για μια ακόμα φορά ο ΟΠΑΝΔΑ, ένας δημοτικός οργανισμός πολιτισμού και άθλησης με, υποτίθεται, κοινωνικά χαρακτηριστικά, συνδιοργανώνει μια εκδήλωση από την οποία αποκλείονται όσοι δεν έχουν να πληρώσουν το αντίτιμο.

Ο ΟΠΑΝΔΑ, θα έπρεπε να προσφέρει πρώτα και κύρια δωρεάν εκδηλώσεις, δράσεις και υπηρεσίες στο πιο φτωχό κομμάτι των δημοτών. Αντ’ αυτού προσφέρει δωρεάν εργατικό δυναμικό σε μια εταιρία που χρεώνει τους δημότες 2€ το χιλιόμετρο – πολύ πιο ακριβά δηλαδή κι’ από τα διόδια του Μπόμπολα…

Ο ΟΠΑΝΔΑ λοιπόν θα παραχωρήσει δωρεάν προσωπικό – οι μισθοί των οποίων πληρώνονται από την φορολογία των πολιτών – και η εταιρία Αll About Running θα εισπράττει 10ευρα… Το τυράκι για να πληρώσουν οι δρομείς 10€ είναι η διάθεση σε κάθε δρομέα ενός φακού κεφαλής – λες και οι δρομείς δεν θα τρέχουν σε φωταγωγημένες λεωφόρους αλλά μέσα στο δάσος – καθώς και τα κλασσικά αναμνηστικά μπλουζάκια, σακίδια κλπ. Μια ματιά στις τιμές χονδρικής της αγοράς αρκεί για να κατανοήσει κανείς το περιθώριο κέρδους από τέτοιες διοργανώσεις.

***

Η απόφαση για την συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ στην διοργάνωση πάρθηκε στη 10η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις  27 Απριλίου 2017 (θέμα 15 της ημερήσιας διάταξης)[1]. Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΣ του Οργανισμού λαμβάνει τέτοιου είδους απόφαση.

Σε ανάλογη εισήγηση που ήρθε στο ΔΣ κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων (12/3/2015), καταψήφισα το θέμα και κατέθεσα έγγραφη αναλυτική αντιπρόταση [2] για διοργάνωση νυχτερινού αγώνα δρόμου από τον ΟΠΑΝΔΑ με ίδιες δυνάμεις και με ελεύθερη συμμετοχή για τους  δημότες.

Το ΔΣ ψήφισε ομόφωνα εκείνη την πρόταση και δεσμεύτηκε για την υλοποίησή της μέσα στο 2016. Μάλιστα ορισμένοι από τους συμβούλους όπως και ο τότε Πρόεδρος Χρ. Τεντόμας, αναγκάστηκαν να υπερθεματίσουν στην πρόταση μιλώντας εμφατικά για την επάρκεια ικανότητας και τεχνογνωσίας που έχουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, πράγμα που θα διασφάλιζε την επιτυχία της διοργάνωσης χωρίς τη «συνδρομή» κάποιας εταιρίας. Το τωρινό ΔΣ αγνόησε πλήρως εκείνη την απόφαση, παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη έχουν παραμείνει στη θέση τους, και προχωρά εκ νέου σε «συνεργασία» με εταιρεία.

***

Η εισήγηση της Διοίκησης ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα, με τη θετική ψήφο και του «εκπροσώπου των εργαζομένων» για τον οποίο όλοι θυμούνται τον τρόπο που «εκλέχτηκε» σε αυτή τη θέση [3].

Η απόφαση της Διοίκησης δεν προκαλεί, βέβαια, κάποια έκπληξη. Η Δημοτική Αρχή Καμίνη έχει εκφράσει κατ΄ επανάληψη την αγάπη της για τους «φορείς της αγοράς» δηλαδή για επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν σε συνθήκες οικονομικής αδιαφάνειας με θύματα τους εργαζόμενους και τους δημότες.

Τι να πει όμως κανείς για τη στάση του «εκπροσώπου των εργαζομένων»; Ο Απ. Στεφανόπουλος διαλαλεί σε κάθε ευκαιρία ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δημοτών και των εργαζομένων. Είναι άραγε σύμφωνη με τα συμφέροντα των δημοτών η τιμολόγηση ενός αγώνα δρόμου με 2€ το χιλιόμετρο ή μήπως είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των εργαζομένων η παραχώρησή τους ως δωρεάν εργατικό δυναμικό σε μια ιδιωτική εταιρία;

Φαίνεται πως η στάση του Ποντίου Πιλάτου που κράτησε η διοίκηση στο αίτημα επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων στις πρόσφατες εκλογές για εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΟΠΑΝΔΑ [4], της εξασφάλισε ένα χρήσιμο σύμμαχο για την υλοποίηση των σχεδίων της.

Είναι όμως νοητό ή αποδεκτό, από τους εργαζόμενους και από τους δημότες, να διοργανώνεται νυxτερινός αγώνας δρόμου με αντίτιμο και οι εργαζόμενοι του Δήμου να τίθενται στην υπηρεσία μιας ιδιωτικής εταιρείας με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία της εταιρείας αυτής;

 

 

 

 

[1] «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη συνδιοργάνωση με την εταιρία All About Running του αγώνα δρόμου “Lighting Up Athens»
[2]https://dionysischristopoulos.wordpress.com/2015/03/19/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B4-%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%81/
[3], [4] https://dionysischristopoulos.wordpress.com/2017/03/27/%CE%BD%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5/

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα