Αλέξανδρος Πραντούνας, Χανιά
Η ανακατάληψη του –επί 9 μήνες φυλασσόμενου νυχθημερόν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις– του λόφου Καστέλι στα Χανιά και του χώρου που στεγαζόταν η κατάληψη Ρόζα Νέρα το περασμένο Σάββατο 5/6 ενόχλησε πολύ και πολλούς.
Η εξέλιξη αυτή βάζει φραγμό στα σχέδια για ανέγερση μεγαλοξενοδοχείου στον χώρο και την μετατροπή ενός ανοιχτού, δημόσιου, καθολικά προσβάσιμου χώρου, σε χώρο που θα απευθύνεται προνομιακά αποκλειστικά και μόνο στην ελίτ.
Η Ντόρα…
Ανάμεσα σε αυτούς που ενοχλήθηκαν ήταν και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ντ. Μπακογιάννη έγραψε για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Η ανακατάληψη της Ρόζα Νέρα είναι απαράδεκτη.
Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με την απόφαση του Πολυτεχνείου και να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ανάπτυξη του λόφου Καστέλι που βρίσκεται στο δημόσιο διάλογο.
Όμως η κατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε συλλογικότητες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.
Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει την δημόσια περιουσία που είναι περιουσία του ελληνικού λαού.»
Το να μιλά βέβαια για «προστασία της δημόσιας περιουσίας» ένα εξέχον μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη (οικογένειας συνώνυμης με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας) προϋποθέτει κάτι περισσότερο από θράσος. ⠀
Το γεγονός δε ότι μια τέτοια δήλωση έγινε τις ίδιες μέρες που αποκαλύπτεται πως μόνο τον τελευταίο χρόνο η ΝΔ αύξησε τα χρέη της προς τις τράπεζες κατά 34 εκ. ευρώ (και συνολικά χρωστά σε αυτές 334 εκ.) χρήματα που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός μέσω της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, την ίδια στιγμή που οι διώξεις που είχαν ασκηθεί εναντίον τραπεζικών στελεχών και των υπεύθυνων οικονομικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την υπόθεση των «θαλασσοδανείων» «αγνοούνται» κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για τη ΝΔ.
…ο κ. Διγαλάκης
Θέση για τις εξελίξεις πήρε και ο Β. Διγαλάκης, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρώην υφυπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής της ΝΔ. Μεταξύ άλλων (ολόκληρη η δήλωση του εδώ) πως:
«…Η ανακατάληψη […] αποτελεί, ουσιαστικά, επιστροφή σε μία παράνομη και παρακμιακή κατάσταση…»
και πως
«…το δίλημμα δεν είναι “ξενοδοχείο ή κατάληψη”, ούτε “ξενοδοχείο ή δημόσιος χώρος”…»
Πρόκειται για δηλώσεις απύθμενου θράσους! Αυτό γιατί ήταν ο ίδιος ο κ. Διγαλάκης που το 2017, ως πρύτανης τότε του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχοντας τότε αναλάβει και πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου, προχώρησε στην παραχώρηση του χώρου στην εταιρεία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» για 25 χρόνια, με αντίτιμο 8,9 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τον αρχικό εντυπωσιασμό από το ποσό, αυτό αναλογεί σε μόλις 6 ευρώ το μήνα (!) ανά τετραγωνικό μέτρο για μια έκταση εντός της παλιάς πόλης των Χανίων – το ενοίκιο αυτό δε, ήταν τόσο εξωφρενικά χαμηλό που η κίνηση του κ. Διγαλάκη προκάλεσε τότε τις διαμαρτυρίες ακόμη και δυο εκ των κοσμητόρων (προέδρων τμημάτων) του Πολυτεχνείου,
Η παραχώρηση αυτή έγινε παρότι το κτήριο έχει κριθεί διατηρητέο από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων Κρήτης, και παρότι ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) από τον δήμο Χανίων που να αλλάζει την χρήση γης στην περιοχή και να επιτρέπει την ανέγερση μεγάλου ξενοδοχείου.
…και οι ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας της πόλης
Τα 16 χρόνια που λειτούργησε η κατάληψη πριν την εκκένωση της φιλοξένησε πολιτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, αποτέλεσε χώρο δημιουργίας και αναψυχής για χιλιάδες ανθρώπους και διασφάλισε τον δημόσιο χαρακτήρα του λόφου.
Όλα τα παραπάνω φυσικά ενοχλούν όσους βλέπουν το δημόσιο χώρο αποκλειστικά ως «φιλέτο» προς αξιοποιήση από το μεγάλο κεφάλαιο.
Όμως για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πόλης ο λόφος Καστέλλι αποτελεί έναν χώρο που έχει κερδίσει την εκτίμηση της εδώ και χρόνια ακριβώς για αυτό: έναν φραγμό στην πλήρη τουριστοποίηση και τσιμεντοποίηση των πάντων – αυτό άλλωστε είναι πάνω απ’ όλα που δυσκολεύει τα σχέδια των κάθε λογής Διγαλάκηδων.