Νότια Αφρική: νίκη των απεργών στα ορυχεία πλατίνας

Ανακοίνωση του «Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος» (WASP)[1] με αφορμή τη  μεγάλη νίκη των εργαζομένων στα ορυχεία πλατίνας, μετά από μια απεργία η οποία κράτησε 5 μήνες. Από το site της CWI, 27.06.2014 (http://www.socialistworld.net/doc/6831).

Το «Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» WASP χαιρετίζει το αποτέλεσμα της 5μηνης απεργίας στον τομέα της εξόρυξης πλατίνας σαν μια νίκη όχι μόνο για τους μεταλλωρύχους και το σωματείο τους AMCU (Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ορυχεία και τις Κατασκευές) αλλά και για όλους τους εργαζόμενους και τους φτωχούς της χώρας.

Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού που πέτυχαν οι εργαζόμενοι (1000 Ραντ  – περίπου 70 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 950 Ραντ – περίπου 65 ευρώ για το δεύτερο) είναι μια σημαντική νίκη για τους ίδιους και ένα μεγάλο βήμα για τον αγώνα για ανθρώπινους μισθούς για όλους.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εργαζόμενοι με την εργοδοσία είναι μια σημαντική απόδειξη ότι οι αποφασιστικοί και ενωτικοί αγώνες αποδίδουν. Παράλληλα, οι σημαντικές παραχωρήσεις που έκαναν οι εργοδότες, κάτω από την πίεση των απεργών, αποκαλύπτουν τα ψέματά τους σχετικά με την «αδυναμία» τους να αυξήσουν τους μισθούς.

Η αποφασιστικότητα που οδήγησε τους εργαζόμενους να αντέξουν μια σκληρή απεργία πέντε μηνών αποτελεί έμπνευση για όλη την εργατική τάξη, τις αγωνιζόμενες τοπικές κοινότητες και τη νεολαία σε όλη τη Νότια Αφρική, αλλά και πέρα από αυτή.

Η απεργία προκάλεσε πόλωση στην κοινωνία, αναδεικνύοντας τις διαφορές ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εργοδοσία και αποκαλύπτοντας σε ποια μεριά βρίσκονται μια σειρά πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Το WASP υποστήριξε μαχητικά τους εργαζόμενους σε όλη τη διάρκεια της απεργίας. Ωστόσο, κόμματα όπως το ANC (Εθνικό Αφρικανικό Κονγκρέσο) και το SACP (Κομμουνιστικό Κόμμα Νότιας Αφρικής) έδειξαν εξίσου ξεκάθαρα ότι βρίσκονται με τη μεριά των αφεντικών. Η στάση των εργοδοτικών συνδικάτων όπως το NUM (Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων) η «Αλληλεγγύη» κ.α. έκανε ξεκάθαρο στη συνείδηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων ότι αυτές οι ηγεσίες θα τους προδώσουν σε κάθε μάχη που δίνουν.

Η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, αποτελεί επίσης μια σημαντική νίκη ενάντια σε όσους προσπάθησαν να δαιμονοποιήσουν, όχι μόνο τους αγωνιζόμενους εργάτες και το Συνδικάτο τους, αλλά και όλους όσους τους υποστήριξαν ενεργά, επειδή υποτίθεται ότι καταστρέφουν την οικονομία της χώρας.   

Αυτή η απεργία, που άντλησε την έμπνευσή της από τη σφαγή των απεργών στην Μαρικάνα[2] και την απεργιακή έκρηξη που την ακολούθησε, είναι η πιο σημαντική μάχη που δόθηκε μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων το 2012.

Κατάφερε να αναδείξει τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος και την ανάγκη εθνικοποίησης της βιομηχανίας εξόρυξης ώστε ο ορυκτός πλούτος της χώρας να αξιοποιηθεί προκειμένου να μπει ένα τέλος στους μισθούς πείνας και την ανεργία, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πραγματική ανάπτυξη για τις κοινότητες που ζουν από τις δραστηριότητες εξόρυξης και την κοινωνία σαν σύνολο. Το βήμα που έγινε, πρέπει να αξιοποιηθεί σαν έναυσμα για ολόκληρη την εργατική τάξη, που παίρνοντας τη σκυτάλη από το AMCU, μπορεί να φέρει σε πέρας όλα τα παραπάνω.

Οι μεταλλωρύχοι πρέπει να προετοιμαστούν να υπερασπιστούν τις σημερινές τους κατακτήσεις, που αύριο είναι πολύ πιθανό οι εργοδότες να προσπαθήσουν να πάρουν πίσω. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμιά περικοπή σε μισθούς ή θέσεις εργασίας, τη στιγμή που ο ορυκτός πλούτος είναι επαρκής για να δώσει δουλειά σε ακόμη περισσότερους!

Η νίκη των εργαζομένων στα ορυχεία πλατίνας θα τονώσει σίγουρα το ηθικό των εργαζομένων στον κλάδο του μετάλλου, των κατασκευών και του δημοσίου τομέα, που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς τους και προετοιμάζονται να κατεβούν επίσης σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Το WASP θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, προσπαθώντας να συμβάλει στην ενότητα και την καλύτερη οργάνωσή τους.

__________________

[1] Νότια Αφρική: μετά την ιστορική απεργία των μεταλλωρύχων, εξαγγελία του «Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος»
[2] Νότια Αφρική: από το Απαρτχάιντ στην Μαρικάνα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα