Νότια Αφρική: μετά την ιστορική απεργία των μεταλλωρύχων, εξαγγελία του «Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος»

 

Της Συντακτικής Επιτροπής του «Ξ»

Τον Δεκέμβρη που πέρασε, είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη στη Νότια Αφρική: τη δημιουργία ενός νέου εργατικού-αριστερού κόμματος, με το όνομα Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ- Workers and Socialist Party). Το ΕΣΚ έχει μια σειρά από προϋποθέσεις που του επιτρέπουν να προσδοκά να μετατραπεί σε ένα μαζικό πολιτικό φορέα των Νοτιαφρικανών εργαζομένων, με ταξική, μαχητική φυσιογνωμία και πρόγραμμα.

Η δημιουργία του νέου εργατικού κόμματος, προέκυψε από τον ηρωικό αγώνα των Νοτιοαφρικανών ανθρακωρύχων και αποτελεί στην ουσία την πολιτική προέκταση/εξέλιξη αυτού του αγώνα. (περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/synexizetai-o-iroikos-apergiakos-agonas-ton-anthrakory/ και https://xekinima.org/arthra/view/article/notia-afriki-apo-to-apartxaint-stin-marikana/)

Μια ιστορική απεργία, ενάντια στην εργοδοσία αλλά και την συνδικαλιστική ηγεσία!

Ο αγώνας αυτός, που μέτρησε δεκάδες νεκρούς και βάρβαρη καταστολή, έδειξε τον συγκλονιστικό ηρωισμό και την τεράστια αντοχή των εργαζομένων όταν αυτοί νοιώθουν πως ο αγώνας τους έχει προοπτική νίκης.

Ήταν ένας αγώνας νικηφόρος που άφησε ιστορικές παρακαταθήκες κι ένα παράδειγμα προς μίμηση, για το πώς όταν οι εργαζόμενοι συντονίζουν την πάλη τους και ελέγχουν την πορεία του αγώνα τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την εργοδοσία και το κράτος – που δεν δίστασαν να δολοφονήσουν εν ψυχρώ απεργούς εργάτες των ορυχείων πλατίνας και χρυσού.

Η εξάπλωση των κινητοποιήσεων από το Ράστενμπεργκ σε άλλες περιοχές της χώρας, η αυτο-οργάνωση των εργαζομένων σε απεργιακές επιτροπές που παρέκαμψαν την προδοτική, γραφειοκρατική ηγεσία του συνδικάτου τους (NUM) ο συντονισμός και η δημοκρατική λειτουργία των επιτροπών και των συνελεύσεων των εργαζομένων, όλα αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν ουσιαστική συμμετοχή και σχέδιο δράσης στη μάχη που έδιναν – προκαλώντας έτσι πανικό στην εργοδοσία και την κυβέρνηση και αναγκάζοντας τους στο τέλος σε υποχώρηση!

Πολιτικά συμπεράσματα μέσα από τον απεργιακό αγώνα

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, χιλιάδες εργαζόμενοι έβγαλαν συνολικά συμπεράσματα αφενός για την φύση του συστήματος που μετατρέπει σε σύγχρονους σκλάβους τους εργάτες και αφετέρου για το πώς οι ίδιοι μπορούν να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τη ζωή που τους ανήκει.

Το ΕΣΚ είναι έτσι απότοκο του αγώνα των Νοτιοαφρικανών εργαζομένων και ταυτόχρονα το παραπέρα βήμα που χρειάζεται ώστε όλη αυτή η συνειδητοποίηση και ριζοσπαστισμός να μην ξεφουσκώσουν και να μην χαθούν.

Η με κάθε μέσο προσπάθεια ακύρωσης της εξαγγελίας του ΕΣΚ από το κράτος

Η εξαγγελία του νέου εργατικού κόμματος είχε σχεδιαστεί να γίνει σε συνέντευξη τύπου μπροστά σε χιλιάδες μεταλλωρύχων  σε ποδοσφαιρικό στάδιο στην πόλη Λιμπόμπο για τις 15 Δεκέμβρη.

Όμως η κυβέρνηση η εργοδοσία και οι επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες ξεπέρασαν εαυτούς στην προσπάθεια να καταστείλουν και να ακυρώσουν την εξαγγελία του νέου κόμματος. Οι εργοδότες επέβαλαν «έκτακτη κατάσταση» στα ορυχεία αρνούμενοι να επιτρέψουν την έξοδο εργατών, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση της Λιμπόμπο αφαίρεσε την άδεια χρήσης του σταδίου (που είχε παραχωρήσει νωρίτερα). Περιττό να αναφέρουμε το ολοκληρωτικό σαμποτάζ από τα Νοτιαφρικανικά ΜΜΕ.

Παρόλα αυτά οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας, που ήταν από την αρχή μπροστά στον απεργιακό αγώνα, δεν έκαναν πίσω και με Δελτίο Τύπου προχώρησαν στην επίσημη εξαγγελία του «Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος».

Το Δελτίο Τύπου υπογράφεται από την Εκτελεστική Επιτροπή του DSM (το DSM, «Κίνημα  για το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό», αποτελεί το Νοτιοαφρικανικό τμήμα της CWI και αδελφή οργάνωση του Ξεκινήματος) και από τις απεργιακές επιτροπές που εκπροσωπούν γύρω στις 100.000 μεταλλωρύχους στις εταιρείες Bokoni Platinum, Harmony Gold, Anglo Gold Ashanti, Royal Bafokeng, Murray Roberts. (Το πλήρες Δελτίο Τύπου μπορείτε να το δείτε, στα αγγλικά, εδώ: http://www.socialistworld.net/doc/6095)

Η κοινή υπογραφή μιας πολιτικής οργάνωσης (του DSM) μαζί με τις υπογραφές των απεργιακών επιτροπών που χτίστηκαν από τους εργάτες των ορυχείων στην πορεία της απεργίας τους, που εξαγγέλλουν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος της εργατικής τάξης, φαίνεται εκ πρώτης όψεως εντελώς παράδοξη, έχει όμως μια εύλογη εξήγηση: είναι αποτέλεσμα του κρίσιμου ρόλου που έπαιξε το Νοτιαφρικανικό τμήμα της CWI από την αρχή της απεργιακής κινητοποίησης.

Με πρωτοβουλία του DSM επεκτάθηκε η απεργία σε άλλα ορυχεία πλατίνας μετά τη σφαγή στη Μαρικάνα (δείτε τα πιο πάνω λινκς) στη συνέχεια δημιουργήθηκε η απεργιακή επιτροπή στην περιοχή των μεταλλείων του Ράστενμπεργκ και με το DSM μπροστά χτίστηκε το δίκτυο με τα μεταλλεία της υπόλοιπης χώρας και δημιουργήθηκε η «εθνική απεργιακή επιτροπή» που συντόνισε τον αγώνα των μεταλλωρύχων. Τέλος μετά από πρόταση του DSM πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα της εργατικής τάξης, του ΕΣΚ!

Οι ιδρυτικές αρχές του ΕΣΚ

Στο Δελτίο Τύπου του DSM και των εργατικών επιτροπών που κατεύθυναν τον απεργιακό αγώνα εξηγείται ότι στόχος του νέου «Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος» είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της Νοτιοαφρικανικής κοινωνίας, η εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, η άμεση εθνικοποίηση των μεταλλείων της χώρας κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση από τους ίδιους τους εργαζόμενους, και ο άμεσος στόχος της δημιουργίας επιτροπών βάσης, στα πρότυπα των απεργιακών επιτροπών των μεταλλωρύχων και σε άλλους εργασιακούς χώρους, εργοστάσια, αγροτικές καλλιέργειες, κλπ.

Δηλώνουν πώς κάθε δημόσιος αντιπρόσωπός τους σε οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα (βουλή, τοπική αυτοδιοίκηση, κλπ) θα αμείβεται με το μέσο μισθό ενός Νοτιοαφρικανού εργαζόμενου και ξεκινούν εκστρατεία για το μάζεμα 1.000.000 υπογραφών για να κατέλθουν στις γενικές εκλογές του 2014.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρουν πως το ΕΣΚ ξεκινά άμεσα διαδικασία επαφών με μαχητικά εργατικά σωματεία βάσης, με τοπικά και κοινωνικά κινήματα καθώς και με άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, που συμφωνούν με τις πιο πάνω βασικές αρχές και διακηρύξεις, για να δώσουν όλοι μαζί από κοινού τη μάχη για ένα μαζικό κόμμα των Νοτιοφρικανών εργατών, πιστού στις ιδέες του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.

Το Ξεκίνημα έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης στην προσωρινή συντονιστική επιτροπή του ΕΣΚ, την ημέρα της προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κρίσιμης σημασίας αυτή χώρα της αφρικανικής ηπείρου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα