Νότια Αφρική: Η Λιβ Σαντζ ηγετικό στέλεχος του DSM (CWI Νότιας Αφρικής) απειλείται με απέλαση

Ανταπόκριση από το DSM (Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα, αδελφή οργάνωση του «Ξ» στη Νότια Αφρική). Μετάφραση, επιμέλεια Φοίβος: Σταύρος Μακρίδης. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.socialistworld.net/doc/6368

Οι νοτιοαφρικανικές αρχές εξαπολύουν μία σκληρή κι αδικαιολόγητη επίθεση ενάντια στη Λιβ Σαντζ, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (DSM)[1] απειλώντας την με απέλαση.

Η Λιβ έλαβε γνώση των σχεδίων της κυβέρνησης του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσσου να την εμποδίσει να επιστρέψει στη χώρα επίσκεψη που έκανε στη Σουηδία. Η Λιβ κατάγεται από τη Σουηδία και είναι παντρεμένη με Νοτιοφρικανό, έχει τρία παιδιά και ζει στη Ν. Αφρική εδώ δέκα περίπου χρόνια. Η Λιβ βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Σουηδία μαζί με τα 3 παιδιά της, επισκεπτόμενη την οικογένειά της.

Η κυβέρνηση του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) την έχει στοχοποιήσει για τον ρόλο που έχει παίξει τόσο η ίδια, όσο και το DSM στην περσινή απεργία των μεταλλωρύχων καθώς και στη δημιουργία ενός νέου ριζοσπαστικού κόμματος που σε μεγάλο βαθμό προέκυψε μέσα από το κίνημα των ορυχείων, του WASP (Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) [2][3]. Αυτές οι απειλές είναι μέρος μιας σειράς επιθέσεων που δέχτηκαν πρόσφατα και άλλοι μεταλλωρύχοι, συνδικαλιστές και αγωνιστές.

Δύο μέρες αφού η Λιβ Σαντζ έφυγε από τη Νότια Αφρική για να επισκεφτεί την οικογένειά της στη Σουηδία, η νοτιοαφρικανική εφημερίδα Sunday Independent δημοσίευσε ένα άρθρο[4] σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν πληροφορίες από το νοτιοαφρικανικό Υπουργείο Εσωτερικών, ότι η περίπτωση της Λιβ έγινε αντικείμενο έρευνας, τόσο από το υπουργείο, όσο και από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες. Το άρθρο έγραφε ότι η έρευνα είχε να κάνει με τον ρόλο που έπαιξε στην απεργία των μεταλλωρύχων.

Ο ρόλος της Λιβ Σάντζ στα κινήματα

Η Λιβ και πολλά από τα μέλη του DSM συμμετείχαν ενεργά στις προσπάθειες στήριξης  της απεργίας των μεταλλωρύχων πέρσι, βοηθώντας να χτιστούν απεργιακές επιτροπές σε διαφορετικά ορυχεία, μαζί με την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή. Η Λιβ έχει μάθει να μιλάει άπταιστα τη γλώσσα των Ζουλού, έχει μιλήσει σε πολλές εργατικές εκδηλώσεις κι έχει γίνει ένα πολύ γνωστό πρόσωπο του αγώνα.

Σε όλη της τη ζωή είναι ενεργή στον αγώνα για έναν πραγματικό, δημοκρατικό σοσιαλισμό, στη Ν. Αφρική όπου ζει, όπως και στη Σουηδία από όπου κατάγεται. Όπως όλα τα μέλη του DSM, παλεύει για το χτίσιμο δημοκρατικών, μαχητικών συνδικάτων, προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά οι μάχες των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Η Λιβ έχει δει την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί όπλα και να δολοφονεί δεκάδες εργάτες στη Μαρικάνα και αλλού. Το δικαίωμά της, όπως και το δικαίωμα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη να αντιστέκονται και να κάνουν κριτική στους κυβερνώντες χωρίς τον φόβο της αντεκδίκησης είναι αδιαπραγμάτευτο.

 

Στείλτε επιστολές διαμαρτυρίας!

Η Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή (CWI) καλεί τους εργαζόμενους και τους νέους όλων των χωρών να καταδικάσουν με διεθνείς διαμαρτυρίες τη στοχοποίηση της Λιβ Σάντζ , μίας αφοσιωμένης αγωνίστριας, όπως και του DSM συνολικά από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρότυπο γράμμα διαμαρτυρίας που ακολουθεί και να το αποστείλετε στις παρακάτω διευθύνσεις:

  • Στην Πρεσβεία Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, [email protected]
  • Στον Υπουργό Εσωτερικών Grace Naledi Mandisa Pandor [email protected]

I/we have heard with great concern, and wish to protest against the threat of deportation from South Africa of Liv Shange. Liv is a genuine honest fighter for working class interests in South Africa. She has been living in the country since 2004 and has founded a family there, now threatened with being pulled apart by the deportation.

As a leading Democratic Socialist Movement activist, Liv has played a role supporting the recent miners’ strikes and the founding of the Workers’ and Socialist Party. Given the latest speech by Gwede Mantashe against foreigners who cause “anarchy” in the mining sector, I/we believe that the investigation into Liv’s legal status is politically motivated.

I/we urge you to give Liv Shange to her full legal right to return to South Africa and all the necessary documentation to live in the country without threat of expulsion. I/we will publicly protest and support Liv Shange against any victimisation over her political activity.

Yours

…..

_________
Σημειώσεις
[1]: Το site του DSM http://www.socialistsouthafrica.co.za/.
[2]: «Νότια Αφρική: μετά την ιστορική απεργία των μεταλλωρύχων, εξαγγελία του «Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος»», xekinima.org, 6/1/13, https://xekinima.org/arthra/view/article/notia-afriki-meta-tin-istoriki-apergia-ton-metalloryx/
[3]: Το site του WASP http://workerssocialistparty.co.za/
[4]: “Gwede’s Swedish diplomatic row”, iol.co.za, 23/6/13, http://www.iol.co.za/news/politics/gwede-s-swedish-diplomatic-row-1.1536159#.UdO7ZflHJqU
[5]: “ANC and capitalists responsible for unrest in mines”, socialistsouthafrica.co.za, 20/6/13, http://www.socialistsouthafrica.co.za/index.php?option=com_content&view=article&id=143:anc-and-capitalists-responsible-for-unrest-in-the-mines

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα