Από τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, 91 Νιγηριανά Πανεπιστήμια παρέλυσαν από την απεργία που ξεκίνησαν τα μέλη της Ένωσης Ακαδημαϊκού Προσωπικού Πανεπιστημίων (ASUU – Academic Staff Union of Universities). Πρόκειται για 43 κρατικά πανεπιστήμια υπό την ευθύνη της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για 48 πανεπιστήμια υπό την ευθύνη των τοπικών κυβερνήσεων στα 36 κρατίδια που συναποτελούν τη Νιγηρία.
Οι απεργοί λέκτορες και καθηγητές ανακοίνωσαν πως η απεργία θα διαρκέσει ένα μήνα και αν η κυβέρνηση Μπουχάρι δεν αποδεχτεί τα δίκαια αιτήματα τους, τότε θα συνεχίσουν με απεργία διαρκείας!
Οι βασικές τους διεκδικήσεις είναι:
- δραστική αύξηση των δαπανών για τα δημόσια πανεπιστήμια και συνολικά την Παιδεία
- απόδοση όλων των κρατικών επιδοτήσεων που παρακρατούνται χρόνια τώρα
- αναμόρφωση όλων των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων
- νομοθέτηση της πανεπιστημιακής ελευθερίας ενάντια στον ασφυκτικό κλοιό των κυβερνητικών επιταγών
***
Για την ιστορία, αυτή είναι η 16η φορά από το 1999 που η ASUU κατεβαίνει σε μια δυναμική απεργία. Στην πραγματικότητα δεν έχει κι άλλη επιλογή, καθώς τα προβλήματα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Νιγηρία είναι τεράστια.
- Οι πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις βρίσκονται κατά κανόνα σε πλήρη εγκατάλειψη και είναι πολύ μικρές για τον σημερινό φοιτητικό πληθυσμό στην πολυπληθή χώρα των 206 εκατομμυρίων ανθρώπων.
- Είναι πολύ συνηθισμένο οι προπτυχιακοί φοιτητές να κάθονται στο πάτωμα για να παρακολουθήσουν ένα μάθημα λόγω έλλειψης καρεκλών ή να προσπαθούν να «πιάσουν» ότι μπορούν από ένα ανοικτό παράθυρο, καθώς οι αίθουσες δεν τους χωρούν.
- Η δε αναλογία λεκτόρων/καθηγητών και φοιτητών είναι 1 προς 120! (Για λόγους σύγκρισης, ας σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα είναι 1 προς 38,7 – το χαμηλότερο στην ΕΕ που έχει μέσο όρο 1 προς 15)
- Τα εργαστήρια και οι βιβλιοθήκες είναι ελάχιστα ή δεν υπάρχουν, οι φοιτητικές εστίες και τα εστιατόρια επίσης.
Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης είναι χρόνια και συστηματική. . Εξού και 10,5 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου στη Νιγηρία, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην σχετική παγκόσμια λίστα των χωρών που δεν εξασφαλίζουν πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση! Ο αναλφαβητισμός παραμένει κι αυτός εξαιρετικά ψηλά στο 38% του γενικού πληθυσμού, ενώ πιο ειδικά οι γυναίκες είναι αναλφάβητες σε ποσοστό 48%![1]
***
Όταν όμως στην εξίσωση βάλουμε και τις αβυσσαλέες παθογένειες του Νιγηριανού καπιταλισμού, τότε θα κατανοήσουμε καλύτερα το εκρηκτικό μείγμα που υπάρχει σε πλατιά κομμάτια της κοινωνίας.
- Το 33,3%, ή 23,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι! Ιδιαίτερα η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 53,4%!
- Το 40% των Νιγηριανών, δηλαδή 83 εκατομμύρια άνθρωποι, ζούν πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Τράπεζα σε αυτούς θα προστεθούν άλλα 12 εκατομμύρια μέχρι το 2023, εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης του covid 19 και της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.[2]
- Το 43% των Νιγηριανών εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς το εθνικό δίκτυο είναι υποτυπώδες![3]
- Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση OXFAM, η περιουσία των 5 πλουσιότερων Νιγηριανών (29,9 δισεκατομμύρια δολάρια) θα αρκούσε για να εξαφανιστεί το σύνολο των φτωχών στη χώρα![4]
***
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν στη Νιγηρία, της 15ης πετρελαιοπαραγωγού χώρας και της 26ης μεγαλύτερης οικονομίας διεθνώς, της οποίας βέβαια ο πλούτος δεν κατευθύνεται για τις ανάγκες της κοινωνίας σε Παιδεία, Υγεία, μισθούς κλπ, αλλά στις τσέπες μιας χούφτας καπιταλιστών.
Η οργάνωση «Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα» (Revolutionary Socialist Movement – RSM) στη Νιγηρία, με την οποία συνεργάζεται το «Ξ», καλεί τους φοιτητές και τους γονείς να στηρίξουν έμπρακτα την απεργία των πανεπιστημιακών, παλεύοντας παράλληλα για δραστική αύξηση των δαπανών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
[1] unicef.org: UNICEF warns of Nigerian education crisis as world celebrates International Day of Education amid COVID-19 concerns
[2] worldbank.org: The World Bank in Nigeria
[3] aljazeera.com: Power problems: Could solar solve Nigeria’s electricity woes?
[4] oxfam.org: INEQUALITY IN NIGERIA