Νιγηρία: Πάγωμα των αυξήσεων στο πετρέλαιο – μια μερική, αλλά σημαντική νίκη

Το άρθρο που ακολουθεί είναι βασισμένο σε δελτίο τύπου της οργάνωσης Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (Revolutionary Socialist Movement – RSM) στη Νιγηρία

Το τελευταίο διάστημα ο Νιγηριανός λαός δίνει μια σημαντική μάχη ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης της χώρας, που επιχειρεί να καταργήσει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα που δικαιούνται τα νοικοκυριά και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις τιμές τους. Το τελευταίο διάστημα το κίνημα στη Νιγηρία προετοίμαζε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα, με τους εργαζόμενους και τα φτωχά στρώματα να μπαίνουν μπροστά στον αγώνα, πετυχαίνοντας μάλιστα μια πρώτη σημαντική νίκη. 

Πάγωμα των αυξήσεων και της κατάργησης των επιδοτήσεων 

Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Οικονομικών της χώρας Ζέιναμπ Αχμέντ (Zainab Ahmed):

«Η κυβέρνηση της Νιγηρίας δηλώνει ότι θα διατηρήσει τις επιδοτήσεις καυσίμων επ’ αόριστον και θα εργαστεί για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2022, ώστε να προβλεφθούν κονδύλια για τον σκοπό αυτό».

Αντίστοιχη ήταν και η ανακοίνωση για τις τιμές των καυσίμων, των οποίων η αύξηση αναβάλλεται, με σκοπό βέβαια να εφαρμοστεί στο μέλλον. Η Υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε στην παραπάνω δήλωση ότι η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι ο χρόνος της σχεδιαζόμενης κατάργησης της επιδότησης είναι «προβληματικός» και θα επιδεινώσει τα προβλήματα των Νιγηριανών. Βέβαια αυτή η «συνειδητοποίηση» είναι αποτέλεσμα της μαζικής οργής στην κοινωνία και του φόβου ότι θα μπορούσε να μαζικοποιήσει σημαντικά τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις και όχι κάποια ξαφνική επιφοίτηση ή ενσυναίσθηση που ήρθε στα κυβερνητικά στελέχη. 

Επιπλέον, στη συνέχεια διευκρινίστηκε από τον Υφυπουργό Πετρελαϊκών Πόρων Τ. Σίλβα (T. Sylva) ότι η κατάργηση της επιδότησης καυσίμων θα αναβληθεί για δεκαοκτώ μήνες. Το πάγωμα του μισητού μέτρου επομένως, έχει ημερομηνία λήξης και δεν είναι «επ’ αόριστον» όπως αρχικά υποσχέθηκε η Υπουργός. 

Ο Σίλβα μάλιστα είπε ότι αυτή η παράταση δίνεται προκειμένου να δοθεί χρόνος για να προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε να «αμβλυνθούν οι επιπτώσεις» από την κατάργηση των επιδοτήσεων καυσίμων. 

Μια προσωρινή, αλλά σημαντική νίκη

Πρόκειται, επομένως, για μια σημαντική, αν και μερική και προσωρινή νίκη. Είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα της εξαγγελίας της πανεθνική διαμαρτυρίας της 27ης Ιανουαρίου σε όλες τις επαρχίες της χώρας, αλλά και της μεγάλης κινητοποίησης που είχε καλεστεί για την 1η Φλεβάρη στην πρωτεύουσα Αμπούτζα. 

Το πάγωμα των μέτρων από την κυβέρνηση οδήγησε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις. Η στάση αυτή ωστόσο κρύβει σοβαρούς κινδύνους, καθώς η αναστολή της κατάργησης των επιδοτήσεων και των αυξήσεων στα καύσιμα είναι προσωρινή.   

Μια κοινωνία στο όριο της επιβίωσης

Με βάση τα παραπάνω, το κίνημα στη Νιγηρία χρειάζεται να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Επιπλέον, οι Νιγηριανοί εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, έχουν πολύ περισσότερους λόγους για να βγουν στον δρόμο. Μπορεί οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις να πάγωσαν, έχουν όμως ήδη προηγηθεί μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που μπορούν να αντέξουν τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ παράλληλα έχουμε μια τεράστια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Ενδεικτικά, στην αρχή της κυβερνητικής θητείας η τιμή των καυσίμων ήταν στα 95 Νάιρα (0,2 ευρώ) και σήμερα, μετά από δύο δόσεις αυξήσεων, ο νιγηριανός λαός πληρώνει 165 Νάιρα (0,35 ευρώ).

Όλα τα παραπάνω έχουν υποβαθμίσει σοβαρά το βιοτικό επίπεδο του νιγηριανού λαού. Ο κατώτατος μισθός των 33.000 Νάιρα (κοντά στα 70 ευρώ) ο οποίος είναι ήδη πολύ κάτω από τις κοινωνικές ανάγκες, ροκανίζεται από τον ρυθμό του πληθωρισμού. Επιπλέον, σε επτά επαρχίες της χώρας δεν έχει ακόμη αρχίσει να πληρώνεται ολόκληρος ο κατώτατος μισθός, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος υπογράφηκε πριν από τρία χρόνια! 

Ανάγκη για επαγρύπνηση και κλιμάκωση!

Έτσι, όπως τονίζει και το RSM, η ανάγκη για συνέχιση του αγώνα για την πλήρη εφαρμογή του κατώτατου μισθού σε όλη τη χώρα, πρέπει να συνδυαστεί με τη μάχη για την οριστική ακύρωση όλων των σχεδίων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων και της περαιτέρω αύξησης των τιμών στην ενέργεια. 

Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι η «κρίση» στον πετρελαϊκό τομέα την οποία χρησιμοποιεί ως δικαιολογία η κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης και της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας. Στα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών δεν υπάρχει καμία κρίση!

Είναι επομένως απαραίτητο για το κίνημα να βάζει στόχο την εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα και όλων των βασικών τομέων της οικονομίας, το πέρασμά τους στα χέρια των εργαζομένων και της κοινωνίας, από την παραγωγή μέχρι τη διανομή. Προκειμένου όμως να έχουν επιτυχία αυτές οι μάχες, ο νιγηριανός λαός χρειάζεται συνδικαλιστικές ηγεσίες πραγματικά έτοιμες για μάχη και έναν πολιτικό φορέα που θα παλεύει για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα