Γιώργος Φράγκος, φοιτητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου – Μυτιλήνη
Λίγο καιρό μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της Ν. Κεραμέως, ανακοινώνεται νέο τετραετές ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με κόστος από 15 έως και 17 χιλιάδες ευρώ ανά έτος. Με το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία επιτρέπεται πλέον η λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και το τμήμα Ιατρικής της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο να δεχτεί 60 με 70 φοιτητές από το εξωτερικό, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το εν λόγω νέο πρόγραμμα βέβαια δεν «έπεσε» σαν κεραυνός εν αιθρία. Μετά την απόπειρα για δίδακτρα στην Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Πατρών και μετά την απόφαση του ΕΚΠΑ να ιδρύσει αντίστοιχο προπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα για φοιτητές του εξωτερικού σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, σειρά τώρα έχει το ΑΠΘ. Το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά όπως κατήγγειλε ο Φοιτητικός Σύλλογος θέλουν να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες φοιτητών και να υψώσουν περισσότερα εμπόδια στην εκπαίδευση παιδιών της λαϊκής οικογένειας.
Μια σειρά τέτοιων εγχειρημάτων εντάσσονται στο πλαίσιο της λειτουργίας του χώρου της εκπαίδευσης με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, αφού η επιβολή διδάκτρων έχει ήδη εφαρμοστεί στα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Το προπτυχιακό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές του εξωτερικού αλλά δεν υπάρχει σαφής διευκρίνιση για τους ομογενείς. Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Ανδρέας Γιαννουδάκης, σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι ο νόμος πρέπει να επεκταθεί και να γίνει άνοιγμα και σε Έλληνες φοιτητές! Η κίνηση αυτή ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ίδρυση ισότιμων ιδιωτικών πανεπιστημίων ή την εισαγωγή διδάκτρων και για Έλληνες φοιτητές. Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του τμήματος της Ιατρικής, την ίδια στιγμή που το ήδη υπάρχον τμήμα έχει σημαντικές ελλείψεις σε διδακτικό και διοικητικό υλικό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Φ.Σ. Ιατρικής του ΑΠΘ.
Στους Έλληνες φοιτητές βέβαια ακόμα δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος σε τέτοιου είδους ιδρύματα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στο Άρθρο 16 του Συντάγματος, που προβλέπει την υποχρέωση του κράτους για παροχή δωρεάν εκπαίδευσης. Δεν είναι καθόλου απίθανο όμως τον επόμενο καιρό να δούμε την κυβέρνηση να ανοίγει παραθυράκια επί του συντάγματος, με σκοπό να εισαχθούν σε αυτά τα προγράμματα και φοιτητές από την Ελλάδα. Εμείς με τη σειρά μας ως φοιτητές πρέπει να δράσουμε ενάντια σε αυτήν την προοπτική και να προετοιμάσουμε τις αντιστάσεις μας!