Νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία : Αλλάζει κάτι ή μία από τα ίδια;

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις προτάσεις της κυβέρνησης για το «νέο Λύκειο» που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα 28 Αυγούστου. Τα βασικά σημεία των προτάσεων που κατέθεσε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου είναι τα εξής:

  • Αύξηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ενσωμάτωση της Α’ και Β’ Λυκείου, ενώ σε βάθος διετίας προβλέπεται να συμπεριληφθεί και η Γ’ λυκείου.
  • «Αλληλο-δανεισμός» μαθημάτων μεταξύ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
  • Β’ και Γ’ ΓΕΛ με λιγότερα μαθήματα και με περισσότερες ώρες το καθένα
  • Τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις που θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο. Τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου θα συμμετέχουν στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό, μόνο αν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου, αλλιώς δεν θα μετράνε. Επίσης, θα συνυπολογίζεται και ο βαθμός του απολυτήριου, αρχικά με 20% και σταδιακά θα αυξάνεται.
  • Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των δύο τετραμήνων, οι οποίοι εξαρτώνται από τη συνολική συμμετοχή στην τάξη, από το διαγώνισμα 1ου τετραμήνου το οποίο διεξάγεται σε όλα τα σχολεία συγκεκριμένη μέρα για κάθε μάθημα μέσω ειδικής πλατφόρμας (ηλεκτρονικό σύστημα) και από μία «εκτενή εργασία» που πραγματοποιείται για κάθε μάθημα εντός του σχολείου υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του/της εκπαιδευτικού του μαθήματος και κατατίθεται επίσης σε ειδική πλατφόρμα. Ακόμη, θα παίζουν ρόλο στο απολυτήριο και οι βαθμοί των κεντρικά οργανωμένων εξετάσεων στις οποίες τα γραπτά θα διορθώνονται ανώνυμα.

[https:efsyn.gr]

Υποτίθεται πως αυτή η μεταρρύθμιση θα κάνει το Λύκειο πιο φιλικό και πως θα σπάσει την εντατικοποίηση και τον ανταγωνισμό που εξοντώνουν τα παιδιά στην εφηβική ηλικία. Μάλλον, οι ιθύνοντες δεν καταλαβαίνουν για ποιο πράγμα μιλάνε ούτε τι προτείνουν ή, απλά, μας δουλεύουν.

Στροφή 180 μοιρών για το θέμα της κατάργησης των Πανελλαδικών εξετάσεων

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω στις θέσεις του, που άλλα λέει κι άλλα κάνει – αυτό πια δεν χρειάζεται καμία εξήγηση.

Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με την παιδεία, να τι αναφέρεται μεταξύ άλλων στις Προτάσεις-Θέσεις του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για δημόσιο διάλογο (το 2013):

«Η πρόταση μας για ελεύθερη πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: καταργεί οριστικά τον σημερινό χαρακτήρα του λυκείου ως μηχανισμού «προγύμνασης» των νέων για την πρόσβασή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναβαθμίζει τον μορφωτικό ρόλο του λυκείου, διότι το απελευθερώνει από τις εισαγωγικές εξετάσεις, απαλλάσσει την οικογένεια από τις δυσβάσταχτες δαπάνες για φροντιστήρια…». [http:avgi.gr]

Στο νέο νομοσχέδιο βέβαια ούτε λόγος για κατάργηση των εξετάσεων… Αντί για κατάργηση των εξετάσεων έχουμε διπλές εξετάσεις – όσο και αν αυτές του Γενάρη δεν θα έχουν «καθοριστικό» χαρακτήρα (θα αναφερθούμε στη συνέχεια σ’ αυτό).

Σε πλήρη αντίφαση βρίσκονται και οι τωρινές σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις του ίδιου του Κ. Γαβρόγλου σχετικά με το ζήτημα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα δηλώνει πως:

««Δεν μιλήσαμε ποτέ για κατάργηση των Πανελλαδικών, αλλά για κατάργηση των εξετάσεων έτσι όπως αυτές έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών».

Όμως πριν λίγους μήνες δήλωνε πως θα γίνει

«αναμόρφωση του λυκείου σε βάθος τριετίας, όπου θα παρέχεται ένα ισχυρό εθνικό απολυτήριο, ο βαθμός του οποίου θα ανοίγει χωρίς εξετάσεις την πόρτα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». (https:thepressproject.gr)

Εντατικοποίηση

Το γεγονός της μείωσης των μαθημάτων από μόνο του μπορεί, με μια έννοια, να θεωρηθεί ένα θετικό σημείο (παρότι κι αυτό σηκώνει συζήτηση) καθώς επιτρέπει στους μαθητές/τριες, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την εισαγωγή τους στην 3οβάθμια εκπαίδευση, να επικεντρωθούν σε μικρότερο αριθμό θεμάτων και να μπουν σε μεγαλύτερο βάθος.

Όμως η ουσία είναι οι διπλές εξετάσεις: έστω και με αυτή του Ιανουαρίου να θεωρείται σαν «μπόνους» για τους μαθητές, δεν παύουν να ενισχύουν την εντατικοποίηση και τον ανταγωνισμό! Ποιος/α μαθητής/τρια δεν θα μπει στη «μάχη» των εξετάσεων του Γενάρη όταν ξέρει ότι αυτές μπορεί να του προσφέρουν το «έξτρα» που κυνηγάει;

Η μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και το χάσμα που δημιουργείται με τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές συμβάλλουν στο καθημερινό άγχος που βιώνουν οι μαθητές στη Β’ αλλά κυρίως στη Γ’ Λυκείου, προκειμένου να επιτύχουν τη φοίτηση στη σχολή της επιλογής τους. Επομένως, οι εξετάσεις του Ιανουαρίου θα είναι για το μεγαλύτερο αριθμό των μαθητών ένα ακόμα άγχος προκειμένου να γράψουν καλά και να κερδίσουν αυτό το «μπόνους» για τις εξετάσεις του Ιουνίου.

Όσον αφορά την εκτενή εργασία που θα πρέπει να ολοκληρώσουν οι μαθητές και η οποία θα ληφθεί υπόψη στο απολυτήριο, θα μπορούσε, θεωρητικά, να είναι μια καλή ιδέα αξιολόγησης των μαθητών μέσα από τη δική τους αυτόνομη δουλειά αλλά και μια προετοιμασία για τις πανεπιστημιακές εργασίες. Ποιος μαθητής/τρια όμως, μέσα στην πίεση και την ένταση της 3ης Λυκείου, θα βρει το χρόνο και τη διάθεση να κάνει αυτή την εργασία εν μέσω προετοιμασίας για δύο πανελλήνιες εξετάσεις και για καλύτερη επίδοση στα ενδοσχολικά μαθήματα;

Οι προτάσεις Γαβρόγλου καταφέρνουν να εντατικοποιήσουν ακόμα χειρότερα την 3η Λυκείου. Αυτή είναι η μόνη ουσία του νομοσχεδίου!

Παραπαιδεία

Επιπλέον, αντίθετα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης, η παραπαιδεία δεν θα χτυπηθεί μέσα από αυτή την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», ακριβώς λόγω του ανταγωνισμού για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, ο οποίος ανταγωνισμός δεν μειώνεται ούτε κατά το ελάχιστο!

Και βέβαια οι γονείς θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα παιδιά με κάθε δυνατό τρόπο, ενώ οι φτωχές λαϊκές οικογένειες θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμένες δυνατότητες προετοιμασίας των παιδιών τους για τις εξετάσεις.

Θρησκευτικά και Εκκλησία

Σχετικά με τις υποχωρήσεις στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας μην ξεχνάμε, ακόμη, το πισωγύρισμα του τον Ιούνιο στο ζήτημα των θρησκευτικών από τον νέο υπουργό τότε Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος αναίρεσε τις προτάσεις του Νίκου Φίλη υιοθετώντας αυτές της Εκκλησίας της Ελλάδος, διατηρώντας τον ορθόδοξο προσανατολισμό του μαθήματος και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επικρατούσα θρησκεία, μετά από πιέσεις που δέχτηκε από την Εκκλησία. Το ίδιο ισχύει και για τον διαχωρισμού κράτους εκκλησίας που έμεινε στα λόγια.[http:xekinima.org]

Μαθητές – οι πιο σκληρά εργαζόμενοι

Σύμφωνα με έρευνες οι μαθητές στην Ελλάδα είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι και εξουθενώνονται μέσα από τον σχολικό ανταγωνισμό εδώ και δεκαετίες [http:tovima.gr/] ενώ δεν έχουν λείψει και οι αυτοκτονίες λόγω της υπερβολικής πίεσης!

Επομένως, τα χρόνια του Λυκείου γίνονται ένας εφιάλτης και ένας αγώνας δρόμου τόσο για τους μαθητές όσο και για τις οικογένειές τους. Μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από μια αριστερή κυβέρνηση θα έπρεπε να κινείται στην κατεύθυνση της εξάλειψης αυτού του φαινομένου, για μια ουσιαστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, με κατάργηση των εξοντωτικών εξετάσεων και αντικατάστασή τους από ήπιες, φιλικές προς το μαθητή και ουσιαστικές μορφές πραγματικής αξιολόγησης, καθώς και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, που αυτή τη στιγμή κυμαίνονται σε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, με 4,3% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα