Ωραία η ειδική αγωγή, αλλά όχι οι ειδικοί παιδαγωγοί

11246256_10206450947213391_8561839224466583245_n
 Του Παναγιώτη Ανάπαλη, εκπαιδευτικού

 

Οι κινήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, μοιάζουν με ένα συστηματικό πόλεμο τόσο ενάντια στους εκπαιδευτικούς όσο και ενάντια στην ίδια την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων.

Υποβάθμιση στο «μέλλον της χώρας»

Τα κονδύλια που προορίζονταν για την παιδεία ήταν πάντα μικρότερα των αναγκών αλλά μετά την κρίση η ακόμα μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει οδηγήσει σε παρακμή… Όσοι εργάζονται καθημερινά σε σχολεία θα γνωρίζουν πως για βασικά είδη απευθύνονται πλέον στους ίδιους τους μαθητές και στις οικογένειές τους (για παράδειγμα φωτοτυπικό χαρτί) ενώ εάν πρόκειται για κάποια μεγαλύτερη επισκευή οι διευθυντές καταφεύγουν μέχρι και σε προγράμματα επιχορήγησης εταιρειών (για παράδειγμα βάψιμο πρόσοψης κτιρίων).

Βέβαια, οι κυβερνήσεις ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες ΔΝΤ-ΕΕ και με τη συμβολή όλων των συστημικών media μας έκαναν από την αρχή της κρίσης σαφές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για προσλήψεις σε όλο το δημόσιο τομέα. Μία θέση που την έντυναν με υποτιμητικά σχόλια για το ρόλο των εκπαιδευτικών ώστε να μπορέσουν να υποβαθμίσουν το ρόλο μας αλλά και να δείξουν περισσότερο πειστικοί…

Τα αποτελέσματα αυτής της απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης εκτός των άλλων έχουν οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε σχέσεις επισφαλούς εργασίας, χωρίς σταθερότητα και προοπτική, με δυσκολία προγραμματισμού της επόμενης χρονιάς που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες εκπαίδευσης των ίδιων των μαθητών/-τριων.

Ειδική αγωγή: το Υπουργείο πασαλείβει για να ικανοποιήσει τους δανειστές

Φέτος, για μια ακόμη φορά οι εκπαιδευτικοί και άλλες ειδικότητες που εργάζονται επί σειρά ετών (τουλάχιστον 15!) σε καθεστώς ομηρίας- αναπλήρωσης στην ειδική αγωγή καλούνται να υπερασπιστούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

ειδικη αγωγη

Από τη μια, το ίδιο το κράτος έχει ιδρύσει σχολές και τμήματα από τις οποίες αποφοιτούν Ειδικοί Παιδαγωγοί και άλλες σχετικές Ειδικότητες (λογοθεραπευτές, κ.ά.) με εξειδικευμένες γνώσεις που στοχεύουν στην ένταξη μαθητών/τριων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στο δημόσιο σχολείο. Από την άλλη, το ίδιο το κράτος αδιαφορεί και αρνείται να τους προσφέρει σταθερές θέσεις εργασίας ώστε να υλοποιήσουν συστηματικά την ένταξη των παιδιών.

Όλες οι ηγεσίες του Υπουργείου τις προηγούμενες δεκαετίες έδειξαν πολύ ενδιαφέρον να εκδώσουν νόμους για την ειδική αγωγή αλλά κανένα ενδιαφέρον να αποκαταστήσουν την αδικία απέναντι στους εργαζομένους της!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και με τη νέα του ηγεσία του Υπουργείου με τον κ. Φίλη. Στην προσπάθειά του να καλύψει τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στην Ελλάδα στο χώρο της ειδικής αγωγής, καταθέτει τροπολογία σύμφωνα με την οποία δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς χωρίς καθόλου εξειδικευμένες γνώσεις στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες να αποσπώνται και να καταλαμβάνουν οργανικά κενά Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (αναφέρονται κυρίως σε Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία).

Η ειδική αγωγή είναι ένας νεοσύστατος κλάδος και ως εκ τούτου έχουν προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες αυξημένες ανάγκες στο χώρο της εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό, όμως, δε λύνεται με βήματα προς τα πίσω, καθώς αυτή η διάταξη ίσχυε πριν υπάρξουν ακόμη εκπαιδευτικοί- απόφοιτοι με εξειδικευμένες γνώσεις στην ειδική αγωγή. Λύνεται με προσλήψεις μόνιμων ειδικών παιδαγωγών στα σχολεία που θα μπορέσουν να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να μπορέσουν να συμμετέχουν στην διαδικασία της εκπαίδευσης.

Αυτή η διάταξη είναι ένας εμπαιγμός των εργαζομένων και των χιλιάδων γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες που κάθε χρόνο ξεκινούν τη σχολική χρονιά χωρίς να γνωρίζουν το αν και πότε θα δοθεί στα παιδιά τους εξειδικευμένη στήριξη. Αυτή η διάταξη υποβαθμίζει την εργασία των εργαζομένων στην ειδική αγωγή και την αξία των ίδιων των παιδιών καλώντας εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εξειδικευτεί στις διαδικασίες της ένταξης να καλύψουν οργανικά κενά. Και όλα αυτά για να εξοικονομηθούν κάποια λεφτά (από τις λιγότερες προσλήψεις που θα γίνουν) για να ικανοποιηθούν οι Δανειστές!

Η διάταξη αυτή καταθέτεται μέσα στο καλοκαίρι δείχνοντας πως ούτε εκείνοι που την προτείνουν δεν είναι σε θέση να την υπερασπιστούν και να αντιμετωπίσουν τα επιχειρήματα της εκπαίδευσης και του κόσμου της ειδικής αγωγής.

Τέρμα πια στον εμπαιγμό άμεσες μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της ειδικής αγωγής!

Την Πέμπτη 25/8 προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας από διάφορους συλλόγους εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων στις 12:00 έξω από το Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα.

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής