Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) βρίσκονται μπροστά σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, που ανάμεσα σε άλλες επιθέσεις στα εργατικά δικαιώματα, ανοίγει το δρόμο για τη μαζική είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού των δήμων.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ το Σάββατο 19/10, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο που κατέληξε στο Υπουργείο Εσωτερικών, αποφασίστηκε η περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η προκήρυξη 48ωρης απεργίας στις 22 και 23 Οκτώβρη για τις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού και 24ωρη απεργία σε όλο τον κλάδο των ΟΤΑ την Πέμπτη 24/10.

Η απόφαση αυτή, αν και κινείται στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της απεργιακής δράσης, παρουσιάζει το σοβαρό πρόβλημα της διάσπασης των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αφού η 48ωρη απεργία δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους, αλλά μόνο τους συγκεκριμένους κλάδους που χτυπάει άμεσα το νομοσχέδιο. Σε αυτή τη φάση, η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ θα έπρεπε να επιδιώκει το συντονισμό με ευρύτερα στρώματα του εργατικού κινήματος, αντί να διασπά τους εργαζόμενους του ίδιου κλάδου. 

Παρόλα αυτά, οι απεργιακές κινητοποιήσεις πρέπει να στηριχτούν από το σύνολο των εργαζομένων των ΟΤΑ, αλλά και από το εργατικό κίνημα και την κοινωνία συνολικά, αφού η είσοδος ιδιωτών στην παροχή υπηρεσιών των δήμων, δεν απειλούν μόνο τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά αφορούν και την ποιότητα και το κόστος των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Η επίθεση στους ΟΤΑ είναι ένα από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης στο συνολικό σχέδιο ξεπουλήματος των δημόσιων και δημοτικών δομών. Η αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές από την κοινωνία και το εργατικό κίνημα είναι απαραίτητη για τη διάσωση τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα