Απεργιακές κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ ενάντια στην εισβολή ιδιωτών

Από τις 16 ως τις 20 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κατεβαίνουν σε απεργιακές δράσεις ενάντια στο άρθρο 179 του νέου «Αναπτυξιακού» νόμου, μέσω του οποίου η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στους Δήμους την επιλογή να εκχωρούν σε ιδιωτικές εταιρείες μια σειρά από υπηρεσίες. Από την αποκομιδή των απορριμμάτων, μέχρι τις υπηρεσίες πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού, κλπ, οι δημοτικές αρχές μπορούν να επιλέξουν να δίνουν όλο και περισσότερες «δουλειές» σε ιδιώτες, ενώ παράλληλα οι δημοτικές υπηρεσίες βαδίζουν στο δρόμο της υποστελέχωσης και της απαξίωσης.

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι μέσα από τον ίδιο «Αναπτυξιακό» νόμο, η κυβέρνηση επιτίθεται στα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις, κ.α. Δεν είναι τυχαίο που επέλεξε ταυτόχρονα να επιτεθεί στους δήμους, ξεπουλώντας ουσιαστικά τις πιο κερδοφόρες για τους ιδιώτες υπηρεσίες που παρέχουν οι ΟΤΑ.

***

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) στόχος της κυβέρνησης είναι σταδιακά, η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων. Με βάση το νέο νόμο, οι δήμοι μπορούν πλέον να εκχωρούν τη «συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και Δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού», χωρίς μάλιστα να απαιτείται να «δικαιολογήσουν» την απόφαση αυτή, προφασιζόμενοι αδυναμία να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα έργα με ίδια μέσα, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Έτσι, οι εργαζόμενοι στους δήμους θα αντικατασταθούν σταδιακά από ακόμη πιο χαμηλά αμειβόμενους, με ακόμη λιγότερα εργασιακά δικαιώματα υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβουν τα έργα. Ταυτόχρονα, τα έργα αυτά θα κοστίζουν στους δήμους ακόμη περισσότερο από ότι θα κόστιζαν αν τα υλοποιούσαν οι ίδιοι, με το δικό τους προσωπικό και μέσα, ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχουν οι ιδιώτες θα εξαρτάται από την «καλή διάθεση» του κάθε εργολάβου, χωρίς κανένα περιθώριο ελέγχου από τους δημότες. Επιπλέον, όπως έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις, οι υπηρεσίες αυτές των ιδιωτών, σε σχέση με το κόστος τους, είναι συνήθως κατώτερες σε ποιότητα από το αν τις οργάνωνε ο ίδιος ο Δήμος με δικό του προσωπικό και μέσα.

***

Την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες των ΟΤΑ προς τους δημότες απαξιώνονται και υποχρηματοδοτούνται όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο που περνάει, η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα έργα, άρα και περισσότερα κέρδη στους ιδιώτες. Στον τομέα της καθαριότητας μάλιστα, η εκχώρηση των υπηρεσιών αποκομιδής, έρχεται να συμπληρώσει το ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο της κατασκευής νέων μονάδων διαχείρισής απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για όσους και όσες θα προσληφθούν από τους μεγαλοεργολάβους του τομέα της καθαριότητας.

Έτσι, ο αγώνας των εργαζομένων στους δήμους ενάντια στην εκχώρηση όλο και περισσότερων υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες, δεν είναι απλά ένας αγώνας υπεράσπισης των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Αφορά κάθε δημότη, κάθε άνθρωπο που διεκδικεί να ζει σε ανθρώπινες πόλεις, που θέλει να έχει λόγο στο πως αξιοποιούνται τα -υπέρογκα- δημοτικά τέλη που πληρώνει.

***

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ περιλαμβάνει μια σειρά δράσεις από τις 16 ως τις 20 Οκτώβρη, ανάμεσα στις οποίες γενικές συνελεύσεις, πανελλαδικές στάσεις εργασίας, αποχές από τα καθήκοντά τους, αλλά και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Η επιτυχία αυτού του αγώνα, προϋποθέτει όχι μόνο κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και σύνδεση με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους υπόλοιπους χώρους, όπως επίσης και πλατιά ενημέρωση στους δημότες και το σύνολο της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα