Νεάπολη-Συκιές: Οι προτάσεις της «Πόλης Αλλιώς» προς τον Δήμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Αλλιώς – Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης Συκεών» (στο οποίο συμμετέχει το «Ξ»), σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ, αν και γενικά είμαστε κατά των δια περιφοράς συνεδριάσεων (πρακτική που φοβόμαστε ότι θα παραμείνει και θα μονιμοποιηθεί και μετά το πέρας της επιδημίας), αποδεχτήκαμε -κατ’ αρχάς και λόγω των συνθηκών- την συνεδρίαση αυτή . Παρατηρήσαμε όμως με έκπληξη ότι -ενώ η συνεδρίαση γινόταν με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας της πανδημίας- δεν υπήρχε στην Ημερήσια Διάταξη σχετικό θέμα προς συζήτηση. Όπως ήταν αυτονόητο προτείναμε -όπως και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης- την πρόταξή του ως βασικό και κατεπείγον θέμα με τίτλο: «Μέτρα, προτάσεις και διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Προτείναμε-προτείνουμε και διεκδικήσαμε-διεκδικούμε μια σειρά έκτακτων μέτρων κοινωνικής πολιτικής, όπως:

 • προστασία των εργαζομένων του Δήμου με τα απαραίτητα σε κάθε περίπτωση μέσα προστασίας
 • εκ περιτροπής λειτουργία των υπηρεσιών και προστασία των υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 • διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου καθώς και της Παροχής Συσσιτίου με δυνατότητα να στηρίζονται και νεότεροι ηλικιακά συνδημότες-ισσες που είτε έχασαν την δουλειά τους είτε είδαν δραματική μείωση των απολαβών τους καθώς και πρόσφυγες-ισσες και μετανάστες-στριες. Θα μπορούσαν, επίσης, οι δομές του κοινωνικού παντοπωλείου και συσσιτίου να ενισχυθούν από παραγωγούς λαϊκών αγορών του Δήμου που δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Σε κάθε περίπτωση η απαραίτητη επέκταση αυτών των προγραμμάτων και η ενίσχυση των ήδη βεβαρυμένων κοινωνικών υπηρεσιών που τα υλοποιούν, προϋποθέτουν τις αναγκαίες προσλήψεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες.
 • απαλλαγή από τροφεία στους Παιδικούς σταθμούς και αναστολή πληρωμής σε ωδεία και δημοτικά γυμναστήρια για όσο καιρό διαρκούν οι περιορισμοί.
 • αύξηση της χρηματικής ενίσχυσης άπορων συμπολιτών-ισσών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά κα προβλήματα υγείας.
 • ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων και της υποτυπώδους ως τα τώρα πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε να έχουν την δυνατότητα να διενεργούν τεστ, να ενημερώνουν-υποστηρίζουν με ελέγχους και οδηγίες τον πληθυσμό, και κυρίως αυτούς που δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία.
 • λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερη μέριμνα για τον εντοπισμό και την κατάλληλη αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
 • αναστολή λειτουργίας των ναών,
 • υγειονομική θωράκιση των σχολείων
 • αναστολή οφειλών προς τον δήμο
 • ανακούφιση των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται (απαλλαγή από δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο, τέλη κοινόχρηστου χώρου, τέλη διαμονής παρεπιδημούντων καθώς και απαλλαγή ή με ελέγχους και οδηγίες τον πληθυσμό, αυτούς που δεν πάνε στα νοσοκομεία, ενημέρωση των πολιτών, κ.α.).
 • μείωση καταβολής μισθωμάτων για μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών για την περίοδο που διαρκούν οι περιορισμοί.

Καταθέσαμε, επίσης, μια σειρά προτάσεις γενικότερων διεκδικήσεων προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως:

 • την ασφαλή λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς,
 • την ενίσχυση των υποδομών υγείας και των ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας),
 • τις προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού,
 • την επίταξη των δομών του ιδιωτικού τομέα,
 • τα δωρεάν, στοχευμένα, μαζικά διαγνωστικά τεστ από το ΕΣΥ,
 • την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων,
 • την απαγόρευση των απολύσεων.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η διοίκηση αποδέχτηκε τελικά την πρόταση μας και μάλιστα εισηγήθηκε τον σχηματισμό Επιτροπής Διαχείρισης της Κρίσης από τους/τις αντιδημάρχους και τους/τις επικεφαλής των παρατάξεων. Ζητήσαμε, επίσης, ως απαραίτητη την συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων στην Επιτροπή, αφού πρόκειται για μέτρα που αφορούν τους ίδιους/ίδιες (την ασφάλεια -υγεία και τα δικαιώματα τους) , πρόταση που έγινε δεκτή.

Παρ’ ότι η διοίκηση στο σχέδιο δράσης που συνέταξε συμπεριέλαβε ορισμένες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, δεν προχώρησε σε μια ουσιαστική διαβούλευση με προτάσεις –παρατηρήσεις και κυρίως σύνθεση των όσων επισημάνθηκαν ούτε ενσωμάτωσε τις προτάσεις του Σωματείου Εργαζομένων για επαρκή μέσα πλήρους προστασίας της υγείας τους. Επίσης στο πολιτικό σκεπτικό του λεγόμενου «εθνικού σχεδίου» δράσης υποβαθμίζεται η κριτική στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνυπεύθυνης για την διάλυση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Υποβαθμίζεται και η παντελής και εξωφρενική απουσία της αυτή την περίοδο που οι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν με δραματικό τρόπο το αποτέλεσμα των εγκληματικών αυτών πολιτικών.

Απαιτούμε:

 • Από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου την υλοποίηση των προτάσεων του Σωματείου Εργαζομένων για επαρκή μέσα πλήρους προστασίας της υγείας τους
 • Από την κυβέρνηση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του ιδιωτικού κεφαλαίου στον χώρο της Υγείας. Είναι σαφές ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο εγκληματικά ωφελείται από την παρούσα κρίση (χρηματοδότηση τεστ, διπλασιασμός τιμής χρήσης ΜΕΘ από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας)
 • Από την Ε.Ε την άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση των κρατών μελών σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τους λόγους αυτούς τοποθετηθήκαμε με ΛΕΥΚΟ στα προτεινόμενα σχέδια.

Δηλώσαμε όμως, έτοιμοι/ες να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας στην επανεξέταση και επικαιροποίηση των δράσεων.

Προτείναμε, ακόμη ως κίνηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των νοσοκομείων την αγορά από τον δήμο (με χρήση του αποθεματικού ή οποιουδήποτε διαθέσιμου πόρου) κάποιων απαραίτητων μέσων προστασίας ( ειδικές μάσκες ασφαλείας, γυαλιά προστασίας κλπ.). Και αυτό, επειδή πληροφορούμαστε για τραγικές ελλείψεις ατομικών μέσων προστασίας των υγειονομικών σε όλα τα νοσοκομεία και ειδικά σε αυτά της περιοχής μας (στο Παπανικολάου σε 30 εργαζόμενους στην ΜΕΘ χορηγήθηκαν μόνο 5 μάσκες στη διάρκεια της εφημερίας!). Μια τέτοια συμβολική αλλά επείγουσα κίνηση μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικούμε συνεχώς και πιο αγωνιστικά την κάλυψή τους από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, αφού η προμήθεια των μέσων αυτών εμφανίζει προκλητική και εγκληματική καθυστέρηση.

Να επισημάνουμε, επίσης, ότι επιβάλλεται η δημοσιοποίηση των πρακτικών που αφορούν τις «δια περιφοράς» και δια τηλεδιασκέψεων αποφάσεις. Δεν δεχόμαστε να «συνεδριάζουμε» «εν κρυπτώ» και για λόγους δημοκρατίας αλλά και για λόγους εσωτερικής συνεννόησης. Επιβάλλεται και η αναλυτική ενημέρωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετικά με την λειτουργία των κοινωνικών δομών με βάση πάντα τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί ( π.χ. πόσοι πολίτες έχουν προστεθεί και εξυπηρετούνται από αυτές, με ποιον μηχανισμό υλοποιείται το πρόγραμμα ΤΕΒA, ποια η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων για επείγοντα περιστατικά κ.α.).

Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα αντιδημοκρατικά οριζόντια περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών ως μόνη λύση. Ξέρουμε, όμως ,πολύ καλά ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκεται στην ατομική μας προφύλαξη αλλά κυρίως την μαζική διενέργεια των ειδικών test και στην καθολική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Με αυτές τις κινήσεις θα γενικευόταν η εθελοντική καραντίνα, που οι περισσότεροι πολίτες τηρούσαν, και όχι με απαγορεύσεις και καταστολή. Ξέρουμε επίσης πολύ καλά ότι η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία επιχειρεί να καταστείλει κάθε αντίσταση στην αντεργατική πολιτική της και κυρίως την συνδικαλιστική δράση, όταν υπάρχουν απολύσεις π.χ. σε αεροδρόμιο και επιχειρήσεις εμπορίου, όταν μειώνονται μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, όταν συκοφαντούνται εργαζόμενοι στο δημόσιο, όταν υποχρεώνονται με την απειλή της απόλυσης εργαζόμενοι στην τροφοδοσία, στην καθαριότητα, στη βιομηχανία να συνεχίζουν να εργάζονται- σαν να μην υπάρχει πανδημία- με ανύπαρκτα ως ελάχιστα μέτρα ατομικής τους προστασίας. Ξέρουμε, επίσης, πολύ καλά ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ποινικοποιήσει την πολιτική και κοινωνική δράση για να επιβάλλει την αντιεργατική της πολιτική. Θα μας βρει απέναντί της. Θα υπερασπιστούμε τα κοινωνικά και πολιτικά μας δικαιώματα.

Φοράμε τη μάσκα. Ομως η φωνή μας θα συνεχίσει να ακούγεται δυνατή!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα