«Η πόλη ανάποδα»: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη μάχη απέναντι στην πανδημία – Οι προτάσεις μας

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα)

H εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 έχει προκαλέσει μια μεγάλη υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση διεθνώς και στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή φανέρωσε ξεκάθαρα τις ανεπάρκειες, τις ελλείψεις και τις εγκληματικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα στη δημόσια υγεία, την εργασία και τις κοινωνικές παροχές. 

Στη χώρα μας τα απανωτά μνημόνια και οι επιταγές της ΕΕ δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Θυσίασαν ακόμη και τη δημόσια υγεία για το χρέος και τα πλεονάσματα της λιτότητας. Η το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση δεν ξέ­φυ­γε φυ­σι­κά από την ασφυ­ξία της «δη­μο­σιο­νο­μι­κής πει­θαρ­χί­ας» με αρ­νη­τι­κές επι­πτώ­σεις στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των δη­μο­τών. 

Ως Πόλη Ανάποδα χαιρετίζουμε τη στάση ευσυνειδησίας της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας· η πολύ μεγάλη διάθεσή τους για προσφορά και αλληλεγγύη μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Από τη μεριά μας ως δημοτικό σχήμα, πέρα από τη συμμετοχή μας στις πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης που αναπτύσσονται και στην πόλη μας, διεκδικούμε αναβάθμιση του ρόλου του Δήμου σ’ αυτές τις συνθήκες μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων:

 • Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης προς τους Δήμους για την προ­στα­σία και τη στή­ρι­ξη των ερ­γα­ζο­μέ­νων στην κα­θα­ριό­τη­τα και για να κα­λυ­φθούν κενά σε νευραλγικές δη­μο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες.
 • Συντονισμένο αίτημα όλων των Δήμων προς την κυβέρνηση για τη διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού στον γενικό πληθυσμό, μέτρο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Λήψη όλων των κα­τάλ­λη­λων μέτρων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας των ερ­γα­ζο­μέ­νων στους δή­μους, αλλά και του κοινού που τυχόν προσέρχεται ακόμη σε κάποιες υπηρεσίες τους (και φυσικά να μην επαναληφθούν απαράδεκτα ανεύθυνες κινήσεις όπως η τελείως επιπόλαιη πρόσκληση 200 και πλέον εργαζομένων της καθαριότητας στον ίδιο χώρο το πρωί της Δευτέρας 23/3).
 • Πίεση για κλείσιμο κάθε εργασιακού χώρου του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι εντελώς απαραίτητος για τις κοινωνικές ανάγκες, φυσικά χωρίς απολύσεις και μειώσεις μισθών. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στις υπηρεσίες των δήμων.
 • Άμεση ενίσχυση με νέες προσλήψεις της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» και των δημοτικών ιατρείων. 
 • Ενίσχυση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Παροχής Συσσιτίου με διανομή τροφίμων και φαρμάκων κατ’ οίκον ή μετά από προσωπικά ραντεβού με τήρηση μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους. 
 • Διεύρυνση των δικαιούχων των παραπάνω προγραμμάτων/υπηρεσιών(συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων-ισσών που διαμένουν στον Δήμο).
 • Ενίσχυση των δομών για τη στέγαση και τη σίτιση των αστέγων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 
 • Μέριμνα για πιθανή αύξηση των Ξενώνων Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους, σε μια περίοδο κατά την οποία η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να αυξηθεί δραματικά λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι.
 • Εφοδιασμός με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και μέσα ατομικής προστασίας όσων συμπολιτών μας δεν έχουν την δυνατότητα να τα αγοράσουν.
 • Ενεργοποίηση των κατοίκων στις γειτονιές με δίκτυα αλληλεγγύης, έτσι ώστε κανείς και καμία να μην είναι μόνος και μόνη απέναντι στην κρίση. 
 • Ανάρτηση των στοιχείων επικοινωνίας όλων των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου, αλλά και των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης των κατοίκων, σε όλες τις υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, και συστηματική κοινοποίησή τους από τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
 • Αξιοποίηση άδειων σπιτιών για την στέγαση ατόμων που πρέπει να μπουν σε καραντίνα (εργαζόμενοι στην υγεία που νοσούν, άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό, κ.α.). 
 • Παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση των ούτως ή άλλως άδειων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (όπως απαλλαγή από δημοτικά τέλη σε όσους δηλώσουν διαθεσιμότητα του σπιτιού τους) για τους παραπάνω σκοπούς.
 • Μέριμνα ώστε να μην κλείσουν οι φοιτητικές εστίες και να στεγαστούν με ασφάλεια όσοι/ες διαμένουν σε αυτές, για να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην περιφέρεια διακινδυνεύοντας μια διασπορά του ιού. Επαρκή μέτρα πρόληψης της υγείας τους. Κάλυψη των εξόδων των εστιακών φοιτητών για τη διαβίωση τους εφόσον χρειαστεί.
 • Αναστολή πληρωμής των δημοτικών τελών για όσους δεν εργάζονται αυτήν την περίοδο, καθώς και των οφειλών προς τον Δήμο. Να ασκήσουν πίεση οι Δήμοι έτσι ώστε το ίδιο να ισχύσει και σε οφειλές προς ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
 • Διεκδίκηση ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις και ριζική αναβάθμιση του ιατρικού υλικού και των εγκαταστάσεων, άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν στα μνημονιακά χρόνια (πχ Λοιμωδών), ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους και όλες.
 • Άμεσος επανασχεδιασμός του προϋπολογισμού του Δήμου, προσανατολισμένος στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων της πόλης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα