Νέα τιμωρητικά μέτρα, ενώ ο κορονοϊός κινδυνεύει να ξεφύγει

Την Πέμπτη 22 Οκτώβρη, διά στόματος πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία κινούνται στην κατεύθυνση της έντασης του αυταρχισμού, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη στήριξη της κοινωνίας που δοκιμάζεται, ή του συστήματος Υγείας που βρίσκεται στα όριά του. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, αφού πρώτα επανέλαβε πως για την εξάπλωση του ιού φταίει η νεολαία που διασκεδάζει απερίσκεπτα, ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 24/10, στις περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες (12.30 το βράδυ ως 5 το πρωί) ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική όχι μόνο στους κλειστούς, αλλά και στους ανοιχτούς χώρους.

Τα παραπάνω μέτρα, μπορεί σε ένα πολύ μικρό βαθμό να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν πρόκειται όμως να παίξουν κανένα καθοριστικό ρόλο, καθώς στους χώρους εργασίας, στα ΜΜΕ, στα σχολεία κλπ, όπου έχουμε καθημερινό συγχρωτισμό, δεν αλλάζει τίποτα.

Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να δούμε για άλλη μια φορά τους μηχανισμούς καταστολής να αυθαιρετούν και να στρέφονται εκδικητικά ενάντια στη νεολαία, ή να επιβάλουν δυσβάσταχτα πρόστιμα ακόμη και για μικρές αποκλίσεις από την τήρηση των νέων μέτρων. Άλλωστε το πρόσφατο περιστατικό στην Ιταλία, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο σε ζευγάρι που φιλήθηκε (με τη δικαιολογία της μη τήρησης των μέτρων), δείχνει που μπορεί να φτάσει η αυθαιρεσία!

Τα πραγματικά μέτρα κοστίζουν…

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός επέμεινε πως βρισκόμαστε ακόμη σε καλύτερη κατάσταση από ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Και ενώ αυτό ισχύει –τουλάχιστον προς το παρόν– δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη, ούτε ότι δεν μπορούσε να έχει αποφευχθεί ένα μεγάλο μέρος των θανάτων λόγω κορονοϊού.

Το τελευταίο δίμηνο έχουν καταγραφεί περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με το 6μηνο Μαρτίου-Αυγούστου, ξεπερνώντας τους 550 συνολικά, ενώ τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. Το γεγονός ότι δεν έγινε ακόμα η Ελλάδα «Ιταλία» δεν δικαιολογεί σε κανέναν βαθμό την σθεναρή άρνηση της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα.

Η επιθετική εξάπλωση του κορονοϊού, την οποία βλέπουμε σήμερα, ήταν προδιαγεγραμμένη ήδη από το καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός, χωρίς τα απαραίτητα μαζικά τεστ.

Στη συνέχεια, άνοιξε κανονικά τα σχολεία, με μόνο “μέτρο προστασίας” την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ μέχρι και σήμερα στις τάξεις εξακολουθούν να στοιβάζονται μεγάλοι αριθμοί μαθητών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον καθημερινό τύπο ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Σωτήρης Τσιόδρας παραιτήθηκε ήταν επειδή διαφωνούσε με τους 25 μαθητές ανά τάξη, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τους 15. Με όλα αυτά υπόψη, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα σχολεία αποτελούν ασφαλείς χώρους, μόνο κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί.

Παράλληλα, οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Αθήνα, οι οποίες βρίσκονται από υγειονομική άποψη «στο κόκκινο», παραμένουν εστίες μαζικής εξάπλωσης του ιού, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα δρομολόγια έχουν πυκνώσει, η καθημερινότητα των επιβατών παραμένει ίδια: ο ένας κυριολεκτικά πάνω στον άλλο.

Η δήλωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή:

«καλύτερα ένα λεωφορείο γεμάτο και όλοι να φορούν μάσκα, παρά ένα λεωφορείο μισοάδειο με τους μισούς να φορούν μάσκα»

μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει! Γιατί απλά αποφεύγει, με κυνικό και χλευαστικό τρόπο να πάρει θέση σ’ αυτό που είναι σωστό, απαραίτητο και λογικό: ένα λεωφορείο μισοάδειο, με όλους να φορούν μάσκα.  

Για άλλη μια φορά, τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση των προστίμων, της τιμωρίας και της αγαπημένης για την κυβέρνηση «ατομικής ευθύνης». Για όλα φταίνε οι απείθαρχοι πολίτες και κυρίως η νεολαία που συχνάζει στις πλατείες. Την ίδια ώρα οτιδήποτε έχει κόστος, όπως η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας με επιπλέον κτιριακές υποδομές, εργαζόμενους στην καθαριότητα και διδακτικό προσωπικό, ή των συγκοινωνιών με αύξηση των δρομολογίων , θεωρείται δευτερεύον.

Για να μην αναφέρουμε βέβαια τη δημόσια Υγεία στην οποία δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρόθεση για επενδύσεις αφού η κυβέρνηση κοιτάει πώς θα στηρίξει την ιδιωτική Υγεία. 

Ενώ στην ιδιωτική Υγεία δόθηκαν από την πρώτη στιγμή «δωράκια», αφού αντί να επιταχθούν οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, οι ιδιοκτήτες τους αποζημιώνονται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν ισχύει το ίδιο για τα δημόσια νοσοκομεία.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2020 δαπανήθηκαν λιγότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια Υγεία σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου! Το υγειονομικό προσωπικό εξακολουθεί να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες, οι περίφημες έκτακτες προσλήψεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ κλίνες ΜΕΘ εγκαινιάζονται αλλά δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πρόστιμα αντί για πραγματικά μέτρα

Απρόθυμη να δαπανήσει τα απαιτούμενα ποσά σε δημόσιες επενδύσεις η κυβέρνηση επιλέγει για πολλοστή φορά να φορτώσει την ευθύνη της υγειονομικής κρίσης στην κοινωνία.

Η νεολαία έχει ήδη απαντήσει δυναμικά σε αυτές τις προκλήσεις με καταλήψεις και διαδηλώσεις, απαιτώντας να παρθούν πραγματικά μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του συνόλου της κοινωνίας. Η ανακοίνωση του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 3ου ΓΕΛ Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, δείχνει τόσο την κρισιμότητα της κατάστασης, όσο και τη σοβαρότητα με την οποία την αντιμετωπίζουν οι μαθητές:

Μας έστειλαν αυτή την ανακοίνωση. 3 ΓΕΛ Πολίχνης. 15μελες Μαθητικό συμβούλιο. (Πρέπει οι γονείς και όλοι οι υπεύθυνοι να δράσουν και άμεσα να λυθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα.)

Δημοσιεύτηκε από Ενωση πολιτων Μετεωρα Πολιχνης στις Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Είναι απαραίτητο τα μαχητικά σωματεία και η Αριστερά να οργανώσουν τις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις στους εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές, να προτείνουν ένα σχέδιο δράσης και διεκδίκησης, να οργανώσουν τους αγώνες με τους οποίους η κοινωνία θα απαιτήσει να γίνει η υγεία και η ζωή της νούμερο ένα προτεραιότητα, προτού ξεφύγει η κατάσταση και μετράμε εκατοντάδες νέους νεκρούς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα