Array

Νέα συμφωνία με την COSCO: πλήρες ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά

Δημήτρης Πανταζόπουλος

Μέσα στον Ιούνη η κυβέρνηση υποδέχτηκε με τυμπανοκρουσίες τον πρόεδρο της COSCO και υπέγραψε μαζί του ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας που ουσιαστικά παραχωρεί στην κινέζικη εταιρία και νέο μέρος του λιμανιού του Πειραιά ενώ ανοίγει και το δρόμο για τη πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Όλο το κατεστημένο υποδέχθηκε την συμφωνία σαν προάγγελο της «ανάπτυξης» και των «μεγάλων επενδύσεων» που θα έρθουν και θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη την ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπ. Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη:

«Πιστεύουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα που δίνουν βάθος στην οικονομία μας και προοπτική στις νέες γενιές. Εκτιμούμε ότι η στρατηγική συνεργασία που ξεκίνησε με την Κίνα και την COSCO είναι μια σχέση που θα χαρακτηρίζει τις γενιές που θα έρθουν»

O πρόεδρος της δημοκρατίας μάλιστα απένειμε στον πρόεδρο της COSCO το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικα, σαν πολύ σημαντικό φίλο της χώρας.

Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Η νέα συμφωνία με την COSCO σαν συνέχεια αυτής του 2009 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη παραχώρηση του λιμανιού της χώρας στο κινέζικο μονοπώλιο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 2009

Το 2009 η COSCO αγόρασε το μεγαλύτερο προβλήτα του λιμανιού (τον προβλήτα 2) για 40 χρόνια με ενοίκιο 500 εκ € που καταβάλει σταδιακά. Ήδη από τότε η συμφωνία ήταν καθαρό ξεπούλημα. Απόδειξη τα στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξή του ο Γ. Γώγος (γ.γ. της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ):

«Αξίζει να συγκρίνουμε τα στοιχεία του 2007 με αυτά του 2011. Ο ΟΛΠ το 2007 είχε συνολικά έσοδα 130 εκ.€ εκ των οποίων τα 112 εκ. € προέρχονταν από τον προβλήτα 2 που στη συνέχεια δόθηκε στους Κινέζους. Το 2011 τα έσοδά του ήταν 19 εκ. €,  κι επιπλέον 22 εκ. ευρώ από το ενοίκιο της Cosco. Τα κατ’ έτος κέρδη από το 200 ως το 2007 ήταν μεταξύ 34 και 36 εκ.€  ενώ το 2011 ήταν μόνο 6,5 εκ. Αυτή η μείωση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη στέρηση παραγωγικών δυνατοτήτων, καθώς η δυνατότητές του μετά την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ μειώθηκαν κάτω από ένα τρίτο.»
(εφημερίδα ΠΡΙΝ, 26/05/2013)

Επιπλέον ο ΟΛΠ για να «ανταγωνιστεί» την COSCO, στην οποία παραχωρήθηκε ο μεγαλύτερος προβλήτας του λιμανιού, αναγκάστηκε να δανειστεί και να ξοδέψει 190 εκ € περίπου για να φτιάξει τον προβλήτα 1, ο οποίος όμως φτάνει σε δυναμικότητα το 1/3 του προβλήτα 2!

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι στον προβλήτα της COSCO δεν ισχύει σχεδόν κανένα εργασιακό δικαίωμα ή συλλογική σύμβαση σε σχέση με τα αλλά λιμάνια και επικρατούν συνθήκες εργασίας γαλέρας. Αυτό βέβαια καθόλου δεν εμποδίζει την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση να μιλούν για επενδύσεις και άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας…

Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Με τη νέα συμφωνία η COSCO θα κατασκευάσει το δυτικό μέρος του προβλήτα 3 ο οποίος και θα της παραχωρηθεί καθώς και ένα σταθμό πετρελαιοειδών που θα εξοφληθεί από το ελληνικό Δημόσιο σε 15 χρόνια. Επίσης θα φτιαχτεί και μικρό αλιευτικό και τουριστικό λιμάνι στο Πέραμα σε συνεργασία με το Δήμο.

Αυτό όμως είναι μόνο το ένα μέρος της συμφωνίας αφού η COSCO είναι σε διαπραγματεύσεις τόσο για την μείωση του ενοικίου για τον προβλήτα 2 όσο και για την αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι στην κυβέρνηση όταν λένε επενδύσεις εννοούν το πλήρες ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και της παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ όταν μιλούν για νέες θέσεις εργασίας εννοούν τη δημιουργία ζωνών όπου δε θα ισχύουν ούτε στο ελάχιστο ακόμα και αυτά ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Η αγορά του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO είναι όμως μόνο η επιφάνεια των σχεδίων του κινέζικου κολοσσού. Ήδη ο πρόεδρος της εταιρείας έχει μεταφέρει το ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και τη συμμετοχή τους τόσο στο αεροδρόμιο της Αθήνας όσο και την εξαγορά άλλων αεροδρομίων καθώς και για τη διεκδίκηση κατασκευής και εκμετάλλευσης του στρατηγικής σημασίας εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου Πεδίου. Με λίγα λόγια στην κυβέρνηση συζητούν τη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου σε εμπόριο, μεταφορές αλλά και στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Την ίδια στιγμή στην ΕΕ επικρατεί ανησυχία για τις συμφωνίες αυτές. Ο λόγος είναι απλός: οι πολιτικές των μνημονίων που διέλυσαν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα κάνουν την Ελλάδα πρόσφορη για «επενδύσεις» από το κεφάλαιο αλλά ταυτόχρονα και πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στα διάφορα στρατόπεδα του ιμπεριαλισμού για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Αυτό φάνηκε άλλωστε και στις διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΔΕΠΑ αλλά και στις συζητήσεις για τον αγωγό ΤΑΡ.

Η συμφωνία με την COSCO δεν είναι η εξαίρεση. Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και του παραγωγικού ιστού ήταν από την αρχή της «διάσωσης της ελληνικής οικονομίας» ο απώτερος στόχος μαζί με την κατάργηση κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος. Σήμερα οι «σωτήρες» της χώρας σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση είναι έτοιμοι σαν γεράκια να κατασπαράξουν τα φιλέτα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα