Νέα Πορεία Σισμανόγλειου: Συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία στις 16 Ιούνη

Δημοσιεύουμε κάλεσμα της αριστερής ανεξάρτητης παράταξης «Νέα Πορεία» στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (στην οποία συμμετέχουν μέλη του «Ξ») στην 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Ιουνίου.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία στις 16 Ιουνίου 2020 και απαιτούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας

Τα ωραία λόγια και τα χειροκροτήματα δεν αρκούν. Στηρίξτε το ΕΣΥ και του Υγειονομικούς τώρα

 • Είναι ειρωνεία να επικαλείται η κυβέρνηση ότι έδωσε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή όταν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις απορρίπτουν όλες τις διεκδικήσεις  των «ηρώων» υγειονομικών και έχουν απαξιώσει το ΕΣΥ.
 • Η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης , του πρώτου πυλώνα προληπτικής ιατρικής, η σταδιακή αποδυνάμωση του νοσοκομειακού συστήματος υγείας ήταν δικό τους έργο.
 • Ο κατ οίκον εγκλεισμός  ήταν έμμεση ομολογία της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των δομών του ΕΣΥ  στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Η επιστήμη, ο ΕΟΔΥ εργαλειοποιήθηκαν  και δώσαν επιστημονικό άλλοθι σε πολιτικές αποφάσεις διαχείρισης της κρίσης, ενώ  στις αιτιάσεις της ΟΕΝΓΕ  η κυβέρνηση έστελνε στον Ευαγγελισμό τις δυνάμεις καταστολής.
 • Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απών όταν χρειάστηκε , αντιμετωπίζοντας  την υγεία σαν εμπόρευμα είχε θανατηφόρα αποτελέσματα (κλινική Ταξιάρχες)  ή  ευκαιρία για σημαντικά κέρδη (test COVID).

Ενώ τώρα

 • Η άρση της αναστολής των αδειών και η ευθύνη που δίνεται στους προϊστάμενους να βγάλουν προγράμματα, χωρίς ουσιαστικές προσλήψεις, με ασφάλεια στην καλοκαιρινή περίοδο είναι μετάθεση των ευθυνών στους ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες. 
 • Τα αιτήματα (μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις μαζικές μόνιμου προσωπικού, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, κλπ) που την επαύριο του κλεισίματος του 1ου κύματος της πανδημίας ξεχάστηκαν.
 • Η δημιουργία δύο (ΠΕ – ΤΕ) και (ΔΕ) νοσηλευτικών κλάδων που επιχείρησαν να νομοθετήσουν με ΠΝΠ και συνοπτικές διαδικασίες, αλλά δεν το προχώρησαν λόγω των έντονων αντιδράσεων, είχε στόχο την διάσπαση των νοσηλευτών…
 • Η αποδοχή της δωρεάς του ιδρύματος Σ. Νιάρχος για μερίδα νοσηλευτών και όχι για όλους όσους μπήκαν ψυχή τε και σώματι στη μάχη της πανδημίας είναι άλλη μία διασπαστική τακτική, με στόχο την εξαγορά συνειδήσεων και το διαχωρισμό των εργαζομένων.

Είναι βήματα της κυβέρνησης και επιλογές που έχουν μια κατεύθυνση και ένα στόχο. Χρησιμοποιούμε το ΕΣΥ και τους Υγειονομικούς όταν τους έχουμε ανάγκη και μετά τους γυρίζουμε κανονικά την πλάτη!

Η παροιμία «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι» είναι πέρα για πέρα εύστοχη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα για το Σισμανόγλειο

 • Να θυμηθούμε τα  προκάτ  για τον έλεγχο των COVID σε χώρο μη  προσβάσιμο, που στην πρώτη βροχή βουλιάξαν και δεν ανοίγαν οι πόρτες και δεν χρησιμοποιηθήκαν καθόλου.
 • Στα ΤΕΠ δημιουργήθηκαν δύο χώροι εξέτασης που όμως αλληλοκαλυπτότανε. Οι ασθενείς που έκαναν αξονική περνούσαν μέσα από τον χώρο αναμονής των COVID.
 • Δημιουργήθηκε κλινική COVID και άλλες δύο κλινικές υπόπτων COVID (Α ΠΑΘ/ΚΗ, Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ) σε διαφορετικούς χώρους,  με όλο τον κίνδυνο διασποράς του ιού.
 • Πνευμονολόγοι την μια μέρα κάναν εφημερία στα ΤΕΠ εξέτασης  COVID και την άλλη μέρα συνέχιζαν στην μονάδα κυστικής ίνωσης.
 • Ο απαραίτητος  εξοπλισμός δινόταν με το σταγονόμετρο.

Σε όλα αυτά δεν υπήρξε καμία συμμετοχή του Επιστημονικού Συμβούλιου, της Ιατρικής Υπηρεσίας, της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου γιατί δεν τους ζητήθηκε καν από την Διοίκηση.

Αν κάτι έδειξε η διαχείριση της κρίσης ήταν ότι αυτό το απαξιωμένο από δεκαετίες λιτότητας και μνημονίων ΕΣΥ άντεξε ήταν γιατί οι λειτουργοί του αντιμετώπισαν την υγεία σαν ένα κοινωνικό αγαθό που θα πρέπει να χαίρεται όλος ο λαός και όχι να υποτάσσεται στο βωμό του κέρδους.

Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας δεν πρόκειται να αλλάξουν, οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) θα εξακολουθούν να είναι πάνω στο τραπέζι, ίσως όχι τόσο απροκάλυπτα όσο πριν.

Τώρα ξέρουμε. Θα τους αφήσουμε; Στο χέρι μας είναι

Απεργούμε για:

 • Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Υποτίθεται ότι στο όνομα των ελλειμμάτων της και της αδυναμίας ανταπόκρισης στο επιδημικό κύμα επέβαλλαν στην κοινωνία πρωτοφανές και τυφλό lockdown με στέρηση ελευθεριών, καταπάτηση συλλογικών συμβάσεων, μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία. 
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όλων των κατηγοριών με άμεση πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Από λόγια και χειροκροτήματα χορτάσαμε. Άμεσες, μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ. 
 • Αυξήσεις μισθών και μόνιμη επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Όχι στην έκτακτη επιδοματολογία και τα δωράκια των εφοπλιστών σε μερίδα υγειονομικών με στόχο την εξαγορά συνειδήσεων και το διαχωρισμό των εργαζομένων. 
 • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. 
 • Διπλασιασμό των δημόσιων δαπανών για την υγεία. Λεφτά υπάρχουν στα κέρδη των πολυεθνικών των τραπεζών και των «επενδυτών», στο ληστρικό χρέος που το έχει χιλιοπληρώσει ο λαός.
 • Να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ στις 3500 και να ενισχυθούν οι υποδομές των νοσοκομείων ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία. 
 • Να μην περάσουν οι ΣΔΙΤ, για να μη νομιμοποιήσουμε την επιχειρηματική λογική του «κόστους – οφέλους» στην υγεία δηλ. των κερδών πάνω από τις ανάγκες. 
 • Να επιταχθεί χωρίς αποζημίωση ο ιδιωτικός τομέας υγείας και να σταματήσει η πλουσιοπάροχη επιδότηση του με ζεστό κρατικό και ασφαλιστικό χρήμα. 
 • Να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από το ΕΣΥ, που τους βαφτίζουν οικονομικότερους για να τους δώσουν την «δουλειά» και μετά κανονίζουν να τους δώσουν τα διπλά. 

Συμμετοχή όλων στην Απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη 

Τρίτη 16 Ιούνη 2020, 8:30 π.μ. και πορεία στο Υπουργείο Υγείας

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,112ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής