Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Β. Κικίλια της Τρίτης 24 Αυγούστου για τα νέα μέτρα του φθινοπώρου έχουν προκαλέσει για ακόμα μια φορά την οργή του κόσμου ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την πρώτη περίοδο όπου η κυβέρνηση είχε σταθεί τυχερή μια και δεν υπήρξε μαζική διασπορά, είχαμε μια πλήρως αποτυχημένη πολιτική που και οι απαγορεύσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη με σκληρά και συνεχόμενα lockdown και δεν κατάφερε να περιορίσει τον αριθμό των νεκρών που έχει φτάσει πια τις 13.500.
Για να καλύψει την αποτυχημένη της πολιτική, η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε απόλυτο εχθρό της αυτήν την περίοδο όσους είναι μη εμβολιασμένοι. Έτσι, στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπεται:
- αναστολή εργασίας για τους μη εμβολιασμένους που εργάζονται σε δομές υγείας και πρόνοιας
- υποχρεωτικά rapid tests σε ιδιωτικά κέντρα που σημαίνει «χαράτσι» 80 ευρώ το μήνα για εργαζόμενους σε εκπαίδευση, τουρισμό, εστίαση, καλλιτεχνικές παραστάσεις και φοιτητές και 40 ευρώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους
- απαγόρευση εισόδου σε χώρους εστίασης, γήπεδα κλπ.
Σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με την ουσία της συζήτησης περί εμβολιασμού, τα υπέρ και τους προβληματισμούς που υπάρχουν στον κόσμο (για μια αναλυτική τοποθέτηση, δείτε την ανακοίνωση του «Ξ» στις 20/7 με τίτλο: Όχι στην υποχρεωτικότητα! Ναι σε μέτρα για τη δημόσια Υγεία, ασφαλή εμβόλια και σπάσιμο πατεντών). Σύντομα μόνο θα αναφέρουμε, πως ενώ θεωρούμε ότι τα εμβόλια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των συνεπειών της πανδημίας, συμβάλλοντας στη μείωση της θνησιμότητας, δεν μπορούν να θεωρούνται πανάκεια. Ο εξαναγκασμός το μόνο που πετυχαίνει είναι να πολώσει γύρω από τις διαφορετικές απόψεις και τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Αναστολή εργασίας σημαίνει μεγάλα κενά στο ΕΣΥ
Στο κομμάτι της υποχρεωτικότητας για τους κλάδους των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές πρόνοιας, η κυβέρνηση φαίνεται να μην κάνει πίσω. Τι κι αν παραπάνω από το 90% των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους έχουν εμβολιαστεί (ή νοσήσει), που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι σε έναν βαθμό καλυμμένη, η κυβέρνηση – μη έχοντας πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ – λειτουργεί σχεδόν εκδικητικά για το υπόλοιπο προσωπικό. Αντί να προσπαθήσει να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με μαζικές ενημερώσεις της κοινωνίας, συζητήσεις με επιστήμονες ακόμα και ελεύθερη αντιπαράθεση απόψεων με σκοπό να απαντηθούν οι διάφοροι προβληματισμοί, αποφασίζει να τον επιβάλλει, ασφαλώς με τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η απόφασή της να τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας όσοι/ες δεν έχουν εμβολιαστεί, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στις Δομές Υγείας, καθώς όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), για τα κενά που θα προκύψουν για τα οποία θα προκηρυχθούν θέσεις 3μηνης διάρκειας δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν ενδιαφέρον από υποψηφίους, θα καθυστερήσουν να πληρωθούν οι θέσεις, μέχρι να εκπαιδευτούν θα λήξουν οι συμβάσεις κλπ.
Δηλαδή, την ώρα που το 4ο κύμα της πανδημία είναι σε εξέλιξη, οι ΜΕΘ αρχίζουν να γεμίζουν (70% στην Αθήνα, 67% στην Θεσσαλονίκη, 90% στην Κρήτη κλπ) με ευθύνη της ΝΔ, τα νοσοκομεία από 1 Σεπτέμβρη θα λειτουργούν με μείον 10% προσωπικό και άρα σημαντικά κενά!
Ακόμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν θα επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους. Η κυβέρνηση δεν το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά, ενώ πληροφορίες σε διάφορα ΜΜΕ κάνουν λόγο ότι σειρά έχουν οι ένστολοι, οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με κοινό (εργαζόμενοι σε ΕΦΚΑ, εφορίες, ΚΕΠ κλπ), εκπαιδευτικοί και άλλοι. Αν λάβουμε υπόψη και τον στόχο που ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας για 1 εκατομμύριο επιπλέον πλήρεις εμβολιασμένους πολίτες για την επόμενη περίοδο, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και τέτοιοι σχεδιασμοί.
Χαράτσι 80 ευρώ σε εργαζόμενους των 500€ και φοιτητές!
Η εκδικητική μανία και η τιμωρητική πολιτική της ΝΔ αποκαλύπτεται και με αυτήν την αφορμή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου μπορεί να νομίζει ότι τα 10 ευρώ αποτελούν «προσιτή τιμή», ωστόσο για τους κλάδους εργαζομένων που θα αναγκάζονται να κάνουν τεστ 2 φορές την εβδομάδα και για τους φοιτητές, θα σημαίνει περίπου 80 ευρώ τον μήνα – δηλαδή ένα πολύ σημαντικό ποσό!
Την ίδια στιγμή που θα έπρεπε η υποχρέωση αυτών των ελέγχων να είναι αποκλειστικά δημόσια και να είναι δωρεάν (όπως συμβαίνει με τα εμβόλια – γι’ αυτό υποτίθεται δεν πληρώνουμε και φόρους, για να έχουμε όλοι/ες, μεταξύ άλλων και παροχές υγείας;) η ΝΔ βρίσκει την ευκαιρία να δώσει ένα «εξτραδάκι» στα ιδιωτικά κέντρα υγείας, χαρατσώνοντας τους πολίτες. Επιπλέον, αναγάγει και πάλι το ζήτημα της πανδημίας στην ατομική ευθύνη του καθενός, προσπαθώντας να αποκρύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν ένα από τα όπλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, δεν ειπώθηκε λέξη για τεστ και στους εμβολιασμένους, οι οποίοι (αν και σε μικρότερα ποσοστά) ενδέχεται να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον κορονοϊό – ένα ακόμα σημείο που δείχνει την αποτυχημένη πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών της ΝΔ, ενώ η ανάδειξη των εμβολίων ως «η απόλυτη λύση» δημιουργεί έναν λαθεμένο εφησυχασμό στον κόσμο.
Ακόμα, η απόφαση για καθολικούς ελέγχους με σκοπό τον αποκλεισμό, είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί επί της ουσίας. Το καλοκαίρι στα μεγάλα λιμάνια (με ευθύνη των ναυτιλιακών εταιρειών) ελάχιστοι επιβάτες ελέγχονταν για πιστοποιητικά υγείας κατά την είσοδό τους στα πλοία – πως είναι δυνατόν να ελεγχθούν πχ οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που θα εισέρχονται καθημερινά στο ΑΠΘ; Η μη εφαρμοσιμότητα των μέτρων θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο μπάχαλο.
Να παλέψουμε ενάντια στις εκδικητικές πολιτικές – για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων
Ήδη μια σειρά κλάδοι στον χώρο της Υγείας κινητοποιούνται ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει Πανελλαδική Στάση Εργασίας για την Πέμπτη 26 Αυγούστου, με σύνθημα «ΝΑΙ στον Εμβολιασμό, ΟΧΙ στην Υποχρεωτικότητα» έχοντας μια σειρά διεκδικήσεις, την οποία στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ. Σε διάφορους εργασιακούς χώρους που έχουν εργαζομένους που απειλούνται με αναστολή εργασίας, επικρατεί αναβρασμός και αποφασίζονται επί μέρους κινητοποιήσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ στην Κρήτη που απεργούν την Τετάρτη 25 Αυγούστου.
Οι κινητοποιήσεις αυτές χρειάζεται να στηριχθούν και να διευρυνθούν. Να απαιτήσουμε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για αναστολή εργασίας – καμία δυσμενής εργασιακή μεταβολή με αφορμή τους εμβολιασμούς – δημόσια και δωρεάν μαζικά τεστ σε όλον τον πληθυσμό, χωρίς αποκλεισμούς – ανοιχτή συζήτηση σε όλους τους εργασιακούς χώρους και την κοινωνία για τη σημασία του εμβολιασμού χωρίς την απειλή της υποχρεωτικότητας – αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ και άμεσα μέτρα για την περιορισμό της διασποράς (άμεση αύξηση δρομολογίων των ΜΜΜ με αύξηση του στόλου και προσλήψεις προσωπικού, μείωση των μαθητών σε κάθε τμήμα κλπ)!