Νέα από το «μέτωπο» του εργασιακού εφιάλτη

ΕΛΤΑ/ΕΛΤΑ-COURIER: 250 απολύσεις μέσω SMS!

Πριν την πανδημία η διοίκηση των ΕΛΤΑ είχε προχωρήσει σε απόλυση 1.000 ενοικιαζόμενων εργαζομένων, ενώ πέρυσι προχώρησε και το σχέδιο για 2.000 «εθελούσιες αποχωρήσεις». Οι απολύσεις συνεχίζονται και μέσα στο 2022. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής, στις αρχές Απρίλη 250 εργαζόμενοι σε εργολαβική εταιρεία απολύθηκαν με μια απλή ενημέρωση μέσω SMS!

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι αυξημένες ανάγκες για ταχυμεταφορές οδήγησαν τους εργοδότες όλου του κλάδου σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με ολιγόμηνες συμβάσεις (κατά κανόνα ενοικιαζόμενων) για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, αποφέροντάς τους τεράστια κέρδη. Τώρα που υπάρχει μια σχετική επιστροφή στην κανονικότητα, πετούν τους εργαζόμενους στην ανεργία, ξεμπερδεύοντάς μαζί τους με ένα SMS. Αυτό είναι το διαχρονικό πρόσωπο των εργοδοτών: εκμετάλλευση της εργατικής τάξης όταν την έχουν ανάγκη για την κερδοφορία τους και στη συνέχεια κυνισμός.

Τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα συνεχίζονται…

Το πρωί της Δευτέρας 4 Απρίλη συνέβη ένα ακόμα σοβαρό εργατικό ατύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος, ένας εργάτης στην κυριολεξία άρπαξε φωτιά που του προκάλεσε πολύ σοβαρά εγκαύματα. Η διαρκής εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με την ελλιπή τήρηση των μέτρων ασφαλείας οδηγούν σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Για αντίστοιχους λόγους άλλωστε είχαμε πριν μερικούς μήνες και το θανατηφόρο ατύχημα στην COSCO.

Η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας βέβαια δεν είναι «προνόμιο» στη Ζώνη, αλλά σε μια σειρά επαγγέλματα, που συχνά κοστίζουν και ζωές εργατών. Κάτι ανάλογο συνέβη την Τρίτη 29 Μάρτη στην Αργυρούπολη, όταν ένας 62χρονος εργάτης που δούλευε σε εργολάβο για τον Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια κοπής δέντρων. Σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ και τη ΓΣΕΕ, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ξεκάθαρη η έλλειψη των κατάλληλων μηχανημάτων και εξοπλισμού, γεγονός που οδήγησε στον θάνατο του εργαζομένου. Πέρα από την απόδοση ευθυνών, πρέπει να μπει άμεσα ένα τέλος στην ατιμωρησία και να υπάρχουν σοβαροί έλεγχοι τήρησης των κανόνων ασφαλείας από μικτά κλιμάκια και άμεσος τερματισμός της εντατικοποίησης της εργασίας.

LIDL: 48ωρη απεργία στον «Κορυφαίο Εργοδότη»

Μετά τη μαζική τους συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ στις 6/4 που ξεπέρασε το 90% σε βασικές αποθήκες της LIDL, το Σωματείο Εργαζομένων συνέχισε με 48ωρη απεργία στις 7 & 8 Απρίλη.

Βασικό αίτημα της απεργίας είναι η υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία να περιλαμβάνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις παροχές των εργαζομένων.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι έχουν να δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους για πάνω από μια δεκαετία. Παράλληλα και ειδικά την τελευταία 2ετία, η εταιρεία έχει βγάλει υπερκέρδη που βέβαια δεν τα μοιράστηκε με τους εργαζόμενούς της, οι οποίοι την ίδια στιγμή πασχίζουν να βγάλουν τον μήνα με τους χαμηλούς μισθούς και τις τεράστιες αυξήσεις σε ενέργεια και βασικά είδη.

***

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τη σκληρή καθημερινότητα την οποία βιώνει η εργατική τάξη. Η διάχυτη αγανάκτηση που υπάρχει στην κοινωνία για τις κυβερνητικές πολιτικές, τη διαχείρισης της πανδημίας, την ακρίβεια, την εργοδοτική αυθαιρεσία κλπ, εκφράστηκε σε έναν βαθμό στη μαζική συμμετοχή στη Γενική Απεργία της 6ης Απρίλη. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα ο συντονισμός μεταξύ εργασιακών χώρων που βρίσκονται σε αναβρασμό, για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και την προετοιμασία των επόμενων μαχών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα