Ένας από τους βασικούς παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκτίναξη των κρουσμάτων στην χώρα είναι η εργοδοτική αυθαιρεσία. Εργασιακοί χώροι όπου οι εργαζόμενοι/ες στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, ελλιπή έως ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής, μη υποχρέωση των εργοδοτών να πραγματοποιούν σε τακτική βάση τεστ κορονοϊού στο προσωπικό, απόκρυψη κρουσμάτων και πολλά άλλα. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών προκειμένου να αυστηροποιήσει τους ελέγχους που ασκούνται στους εργοδότες πράττει ακριβώς το αντίθετο. Επιτίθεται στους εργαζόμενους μέσα από μια σειρά σκανδαλωδώς φιλοεργοδοτικών διατάξεων και αποδυναμώνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προσφέροντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη ασυλία στους εργοδότες.
Πρόστιμα για τους εργαζόμενους, τα στραβά μάτια για τους εργοδότες
Σαν να μην έφταναν αυτά, τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησε μια ακόμα εξοργιστική είδηση. Όπως ενημερώνει ο «Σύλλογος Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας – Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας», σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι που είχαν δηλωθεί ότι εργάζονται με καθεστώς τηλεργασίας βρίσκονταν κανονικά στις φυσικές τους θέσεις. Κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε ότι αυτή η παράβαση θα επιφέρει ένα τσουχτερό πρόστιμο στον εργοδότη. Και όμως, το πρόστιμο επιβλήθηκε στους εργαζόμενους! Όπως καταγγέλλει το Σωματείο, κλιμάκιο της Εθνικής Επιτροπής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνεπικουρούμενο από άτομα της ΕΛ.ΑΣ. αξιοποίησε την προκλητική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 6.11.2020, που θεωρεί τους εργαζόμενους απλά και μόνο φυσικά πρόσωπα, αποκόπτοντάς τους έτσι από την σχέση εξαρτημένης εργασίας και μ’ αυτό τον τρόπο τους επιρρίπτονται πρόστιμα που κανονικά θα έπρεπε να επιβληθούν στην εργοδοσία. Ακόμα ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε ότι κυβέρνηση και εργοδότες εγκληματούν σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων μας.
Αναίτια απόλυση εργαζόμενης μητέρας από σούπερ μάρκετ
Πρόσφατα πήρε δημοσιότητα ακόμα μια είδηση εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Ηλείας απέλυσε αναίτια μητέρα τριών παιδιών, με σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. Δεν έφτανε όμως αυτό. Όπως καταγγέλλει η απολυμένη υπάλληλος η εργοδοσία προέβη σε τραμπούκικες μεθόδους απέναντί της όταν η ίδια ζήτησε αιτιολόγηση της απόλυσης καθώς επί πέντε συναπτά έτη δεν είχε ούτε μια κακή σύσταση.
Το θετικό είναι ότι δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και επικοινώνησε άμεσα με σωματεία του χώρου προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση.
Η καταγγελία και δημοσίευση τέτοιων περιστατικών αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα έτσι ώστε καμία εργαζόμενη και κανένας εργαζόμενος να μη μένει μόνη/ος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η μάχη όμως θα κερδηθεί μόνο αν οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς και συντονίσουμε τους αγώνες μας.
Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βρίσκονται ανάμεσα στις επιχειρήσεις που μέσα στην καραντίνα κάνουν χρυσές δουλειές, ζουν μέρες δόξας και εκτόξευσης των κερδών τους. Ο εκτιμώμενος τζίρος για φέτος αναμένεται να ανέλθει στα 13 δισ., σχεδόν ένα δισ. περισσότερο από το 2019.
Μια κυβέρνηση που θα έθετε στο επίκεντρο της πολιτικής της τις ανάγκες της κοινωνίας, θα έπρεπε άμεσα να επιβάλλει μια σειρά από μέτρα σ’ αυτόν τον κλάδο. Απαγόρευση απολύσεων, υπογραφή υποχρεωτικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έκτακτη φορολογία με στόχο την επένδυση στην δημόσια υγεία, κ.α. Η ΝΔ φυσικά βρίσκεται ολοκληρωτικά στην αντίθετη πλευρά. Η πανδημία αποτελεί γι’ αυτήν μια χρυσή ευκαιρία να επιτεθεί στα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Ανάβει μ’ αυτόν τον τρόπο το πράσινο φως στους εργοδότες να επιβάλλουν καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.
Χωρίς σπίτι επειδή είναι νοσηλεύτρια;
Πρόσφατα επίσης κυκλοφόρησε μια είδηση στον κόσμο των social media που σόκαρε πολύ κόσμο. Η Βάλια, νοσηλεύτρια στο «Σωτηρία» που εδώ και μήνες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία, κατήγγειλε ότι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που είχε συμφωνήσει να νοικιάσει, ακύρωσε το συμβόλαιο μόλις έμαθε ότι εργάζεται σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό. Είναι δεδομένο ότι σε συνθήκες κρίσης, μαζικού φόβου και αβεβαιότητας υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που κοιτάει την πάρτη του, που κλείνεται στον εαυτό του, που υιοθετεί αντικοινωνικές συμπεριφορές. Αυτές τις τάσεις υποδαυλίζει και η κυβέρνηση. Από τα χειροκροτήματα στους ήρωες και τις ηρωίδες υγειονομικούς περάσαμε στην καταστολή των διεκδικήσεων τους, στην φίμωση και τον χλευασμό, στην εγκατάλειψη στη μοίρα τους, στην συνειδητή απαξίωση της δημόσιας υγείας. Για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι/ες στην υγεία είναι αναλώσιμοι και όσοι μάλιστα μιλάνε και αγωνίζονται για ένα καλύτερο ΕΣΥ παρουσιάζονται ως εμπόδιο στα σχέδια πλήρους εμπορευματοποίησης της υγείας.
Στον αντίποδα αυτών βρίσκεται η κοινωνία της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Έτσι, η Βάλια δεν έμεινε μόνη. Όπως μας πληροφορεί με ανάρτηση που δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook «Μετά από μια αυθόρμητη ανάρτηση μου, έγινα μάρτυρας αμέριστης αγάπης και υποστήριξης που ειλικρινά αρχικά με σόκαρε και έπειτα με γέμισε ελπίδα και δύναμη. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας. Δέχτηκα αρκετά μηνύματα από συνανθρώπους μας, που μου πρόσφεραν σπίτι για ενοικίαση μέχρι και για δωρεάν διαμονή».
Ο κόσμος της αλληλεγγύης έδειξε ότι μέσα σ’ ένα περιβάλλον όπου προσπαθούν να επιβάλλουν την σιωπή και το σκοτάδι υπάρχει φως και ελπίδα, αρκεί να το πιστέψουμε, να οργανωθούμε συλλογικά και να συσπειρωθούμε γύρω από ένα κοινό σχέδιο αγώνα.