NBA – Ώρα να πέσει τάπα στον σεξισμό

Η Μπέκι Χάμον, είναι ένα βήμα πριν γράψει ιστορία στο NBA (αμερικάνικο πρωτάθλημα μπάσκετ). Ο λόγος είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά να γίνει η πρώτη γυναίκα προπονήτρια στην ιστορία του πρωταθλήματος, καθώς είναι μια από τους υποψηφίους για την τεχνική ηγεσία των Μιλγουόκι Μπακς.

Η Χάμον, η οποία ήδη είναι βοηθός προπονητή, στο προπονητικό επιτελείο του Γκρεγκ Πόποβιτς με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, από το 2014, φέρει και τον τίτλο της πρώτης γυναίκας βοηθού προπονητή πλήρους απασχόλησης στο NBA.

***

Η απόφαση αυτή, έχει πυροδοτήσει μια σειρά από αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η βάση αυτών των αντιδράσεων όμως δεν στηρίζεται πάνω στις προπονητικές ικανότητες της Χάμον, αλλά στο γεγονός ότι είναι γυναίκα. Και αυτό το γεγονός δημιουργεί γελοία και σεξιστικά επιχειρήματα σε ένα κόσμο που παρακολουθεί από κοντά το άθλημα προκειμένου να αποδείξουν ότι το NBA είναι καθαρά μια ανδρική υπόθεση.

«Θα είναι δύσκολο για τους παίχτες να αλλάζουν ρούχα στα αποδυτήρια»

«Δεν θα καταλάβει πλήρως το παιχνίδι του πρωταθλήματος, αν δεν έχει παίξει σε αυτό.»

«Οι άνδρες δεν θα ακούσουν μια γυναίκα προπονητή.»

Ας βγάλουμε απ’ έξω το γεγονός ότι οι προπονητές έχουν ξεχωριστό χώρο στα αποδυτήρια. Τι σχέση έχουν όμως, οι οδηγίες και τα συστήματα που θα ακολουθήσει ένας προπονητής, με το τι γίνεται στα αποδυτήρια;

Επίσης, τι σημαίνει ότι όποιος δεν έχει παίξει σαν παίχτης του πρωταθλήματος, δεν πρόκειται να καταλάβει πως λειτουργεί το ίδιο το πρωτάθλημα; Και γιατί δεν λένε το ίδιο για τους άνδρες προπονητές που βρίσκονται στους πάγκους του WNBA (γυναικείο αμερικάνικο πρωτάθλημα μπάσκετ);

Όσον αφορά για το γεγονός ότι οι άνδρες παίχτες δεν πρόκειται να ακούσουν μια γυναίκα προπονήτρια θα τους διαψεύσει η ίδια η ιστορία της Χάμον. Το 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής προπονητής σε καλοκαιρινό τουρνουά, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Σπερς. Οπότε, οι παίχτες, όχι μόνο την άκουσαν, αλλά ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες που τους έδωσαν και τον τίτλο.

***

Η Χάμον από τη πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην θέση του βοηθού προπονητή, δέχθηκε σφοδρή κριτική. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την πρόσληψή της το 2014, ένας δημοσιογράφος διάβασε ένα ανώνυμο email που την χαρακτήριζε «διαφημιστικό κόλπο» και ότι «το μόνο πράγμα που μπορούν να μάθουν οι παίκτες από αυτήν είναι συμβουλές για να ψήνουν κουλουράκια».

Το να είσαι γυναίκα σε μια βιομηχανία που κυριαρχούν οι άνδρες και να προσπαθήσεις να αναρριχηθείς επαγγελματικά, είναι δύσκολο. Και ειδικά σε ένα χώρο όπως είναι ο αθλητισμός, όπου οι γυναίκες είναι ελάχιστες, όχι μόνο μεταξύ των προπονητών, αλλά και μεταξύ αθλητικογράφων, διαιτητών κτλ.

Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι γυναίκες αθλήτριες πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες αθλητές στα αντίστοιχα αθλήματα. Για παράδειγμα, ένας παίχτης του NBA με τις χαμηλότερες αμοιβές, πληρώνεται 5 φορές περισσότερα από μια παίχτρια με την υψηλότερη αμοιβή του WNBA.

***

Και πάνω σε όλα αυτά έρχεται να προστεθούν οι σεξιστικές τρικλοποδιές από διάφορους «ειδικούς». Όπως ο ραδιοφωνικός παραγωγός Μάικ Φραντσέσα που σε ένα σεξιστικό παραλήρημα δήλωσε ότι «είναι αδύνατο για μια γυναίκα να προπονεί μια αθλητική ομάδα ανδρών».

Όταν ένας ακροατής κάλεσε στην εκπομπή του για να ρωτήσει αν προβλέπει ποτέ μια γυναίκα προπονητής να αναλάβει μια ανδρική ομάδα, τότε απάντησε αρνητικά λέγοντας απλά ότι «είναι θέμα φύλου».

Και όταν ο ακροατής επέμεινε ότι ο Τζένο Οριέμα έχει προπονήσει με επιτυχία την γυναικεία ομάδα μπάσκετ UConn, ο Φραντσέσα απάντησε με ένα υποτιμητικό «αυτός προπονεί γυναίκες».

και συνέχισε

«Ξέρεις πόσο δύσκολο θα ήταν σε μια γυναίκα να έχει διαχειριστεί 25 ή 50 άνδρες;»

Με άλλα λόγια ο μισογύνης Φραντσέσα μας λέει οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στα αθλήματα που «κυριαρχούν» οι άνδρες.

Από την άλλη, μια σειρά παίχτες του NBA πήραν το μέρος της Χάμον. Ο Λεμπρόν Τζέιμς των Κλίβελαντ Καβαλίερς υποστήριξε με θέρμη το ενδεχόμενο να γίνει η Χάμον προπονήτρια του ΝΒΑ.

«Κοιτάξτε, το μπάσκετ δεν έχει να κάνει με το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Αν ξέρεις το παιχνίδι, το ξέρεις.»

Ενώ, ο Καταλανός Πάου Γκασόλ, των Σαν Αντόνιο Σπερς έγραψε ένα ανοιχτό γράμμα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δικαιούται η Χάμον να αναλάβει χρέη προπονήτριας.

«Η Μπέκι Χάμον μπορεί να προπονήσει. Δεν λέω πως μπορεί να τα πάει απλά καλά. Δεν λέω πως περνάει απλά τη βάση. Δεν λέω πως μπορεί να πλησιάσει το επίπεδο ενός άνδρα προπονητή. Λέω: Η Μπέκι Χαμον μπορεί να προπονήσει στο επίπεδο του NBA. Τέλος.»

Αν τελικά η Χάμον καταφέρει να προσληφθεί στην τεχνική ηγεσία κάποιας ομάδας του NBA, θα είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προκειμένου να σπάσουν τα σεξιστικά στερεότυπα που επικρατούν στο χώρο του αθλητισμού δίνοντας μια «τάπα» στον κάθε σεξιστή που θεωρεί ότι αθλήματα όπως το μπάσκετ είναι μόνο για άνδρες.

Ενώ ταυτόχρονα, θα ανοίξει ένα ολόκληρο πεδίο όπου οι γυναίκες θα τοποθετούνται σ’ ένα παιχνίδι με ίσους όρους για να παλέψουν ενάντια στην μισθολογική ανισότητα στο χώρο του αθλητισμού κι εν τέλη να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας σε τεχνικά επιτελεία ομάδων μακριά από κάθε είδους διάκριση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα