Της Ηλέκτρας Κλείτσα – Φιλοσοφική Αθήνας
Το τελευταίο διάστημα, έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τα νέα μέτρα που προωθούνται στην εκπαίδευση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δημιουργήθηκαν (για άλλη μια φορά), συντονιστικά στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Τα φοιτητικά συντονιστικά είναι μια παράδοση του φοιτητικού κινήματος, που κατά τις περιόδους των κρίσιμων εκπαιδευτικών αγώνων, παίζουν το ρόλο της οργάνωσης και του συντονισμού μεταξύ των διαφορετικών σχολών, παίρνουν πρωτοβουλίες, κάνουν προτάσεις, αλλά κυρίως εφαρμόζουν τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.
Τα συντονιστικά των τελευταίων χρόνων στην πραγματικότητα αποτελούσαν μετωπικά σχήματα πότε των ΕΑΑΚ και πότε της ΠΚΣ
Φέτος τα συντονιστικά αποτελούν συναθροίσεις των μελών της ΠΚΣ, από τις σχολές που υπερψηφίζονται τα πλαίσια της στις γενικές συνελεύσεις. Εντελώς «τυχαία» δεν συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος σχολής που δεν πήρε τη συνέλευση η ΠΚΣ.
Τα συντονιστικά λειτουργούν κλειστά, (χωρίς πλατιά ενημέρωση του κόσμου, χωρίς εκλεγμένους αντιπροσώπους, κλπ), και στην ουσία αποτελούν συντονιστικά σφραγίδες, που οι αποφάσεις τους ανακοινώνονται τελικά από το «Ριζοσπάστη».
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, στα συντονιστικά αυτά, «συμμετέχουν» φοιτητικοί σύλλογοι, που δεν έχουν κάνει καν γενικές συνελεύσεις, π.χ. Ιστορικό Αρχαιολογικό Βόλου. Στη γενική συνέλευση μάλιστα του συλλόγου φοιτητών φιλοσοφικής της Αθήνας, και σε ερώτηση του σχήματος «ΜΑΤΣΕΤΑ», σχετικά με το πότε και πως το ιστορικό του Βόλου πήρε απόφαση να συμμετάσχει στο συντονιστικό, οι συνάδελφοι της ΠΚΣ, δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν…
Ίδια εικόνα και όσον αφορά στα ΤΕΙ. Στις 20/11 στο ΤΕΙ Αθήνας ιδρύθηκε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ. Η εικόνα γνώριμη: 60-70 άτομα, άπαντες μέλη της ΠΚΣ, παλεύουν να αποδείξουν πως εκπροσωπούν το σπουδαστικό κίνημα στο σύνολο του. Φυσικά στο Συντονιστικό δεν κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις της καμιά άλλη αριστερή παράταξη ή μεμονωμένο άτομο ενώ ακόμα και ο τόπος και χρόνος διεξαγωγής δεν έγινε πλατιά γνωστός προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.
Τι συντονιστικά θέλουμε
Θεωρούμε ότι η ύπαρξη ενός πανελλαδικού συντονιστικού είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε συνθήκες ανυπαρξίας των τριτοβάθμιων οργάνων( ΕΦΕΕ, ΕΣΕΕ). Το όργανο όμως αυτό, πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά για να διασφαλίζεται η δημοκρατία και οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.
– Οι γενικές συνελεύσεις να εκλέγουν αντιπροσώπους ανά σχολή και πόλη, που να εκφράζουν όλες τις τάσεις του φοιτητικού κινήματος, αλλά και ανένταχτους φοιτητές που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης.
– Τα συντονιστικά να είναι ανοιχτά για όλους τους φοιτητές, αλλά οι προτάσεις τους προς τις γενικές συνελεύσεις να διαμορφώνονται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους.
– Οι αντιπρόσωποι των γενικών συνελεύσεων, να λογοδοτούν σε αυτές και να είναι άμεσα ανακλητοί από αυτές.