Να καλεστεί άμεσα 24ωρη Γενική Απεργία, με σχέδιο κλιμάκωσης!

Σχόλιο από το «Ξ»

Το συλλαλητήριο που κάλεσαν τα σωματεία των σιδηροδρομικών, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους, την Κυριακή 5 Μάρτη στο Σύνταγμα ήταν από τα μαζικότερα των τελευταίων χρόνων. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση (κι όχι οι αριθμοί που παρουσίασε η αστυνομία και τα ΜΜΕ) εκφράζοντας την οργή τους για την τραγωδία στα Τέμπη και τη διαχρονική εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων και της ιδιωτικής Hellenic Train.

Η κυβέρνηση δια στόματος Μητσοτάκη προσπαθεί να διασκευάσει το αρχικό «για όλα φταίει ο σταθμάρχης», ζητώντας «συγνώμη» και λέγοντας ότι «δεν θέλει να κρυφτεί πίσω απ’ το ανθρώπινο σφάλμα», χωρίς όμως να λέει κουβέντα για το ποιοι ευθύνονται πραγματικά για το έγκλημα και πώς θα λογοδοτήσουν.

Μαζικές, μαχητικές, ενωτικές διαδηλώσεις

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν μεγάλες πορείες και στις υπόλοιπες πόλεις. Η διαδήλωση της Παρασκευής 3 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, από την Καμάρα με κατεύθυνση τον ΟΣΕ, ήταν ένα μεγάλο ποτάμι τουλάχιστον 7 χιλιάδων ατόμων.

Χαμός στην Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε από δημητρης κατσανης στις Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023

Πέρα απ’ την οργή, την αγανάκτηση και τη μαχητικότητα του κόσμου, αυτό που έπαιξε σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στη συγκέντρωση της Κυριακής 5/3 στην Αθήνα, ήταν ότι το κάλεσμα έγινε από 3 σωματεία σιδηροδρομικών, το οποίο στηρίχθηκε και από τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος, με αποτέλεσμα να κατέβει ο κόσμος μαζικά στον δρόμο. 

Κατά τη γνώμη μας, αυτό πρέπει να αποτελέσει παρακαταθήκη και για τις επόμενες συγκεντρώσεις, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη μαζικότητά τους.

Γενική Απεργία τώρα – ο ΟΣΕ να περάσει στην κοινωνία!

Οι ενωτικές συγκεντρώσεις ωστόσο δεν είναι από μόνες τους αρκετές. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα μαχητικών διεκδικήσεων και ένα σχέδιο δράσης για να μπορέσει το κίνημα να τις παλέψει.

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των τρένων είναι εξόφθαλμες, τα σωματεία των σιδηροδρομικών έχουν αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις εδώ και χρόνια, ενώ όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν ευθύνη για την κατάσταση που οδήγησε στο δυστύχημα των Τεμπών.

Τα εργατικά σωματεία και τα μεγάλα συνδικάτα πρέπει να βάλουν μπροστά το αίτημα να περάσει ξανά το σύνολο του ΟΣΕ στο δημόσιο, χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων, και να λειτουργεί σε συνθήκες εργατικού/κοινωνικού ελέγχου και διαχείρισης. 

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι όταν οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν λειτουργικά προβλήματα, αυτά δεν θα «χάνονται» σε ανακοινώσεις και εξώδικα, αλλά θα επιλύονται άμεσα και ότι οι κρατικές επιδοτήσεις δεν θα πηγαίνουν στις τσέπες των ιδιωτών ιδιοκτητών, αλλά εκεί που προορίζονται, έτσι ώστε να μην υπάρχει κακοδιαχείριση και διαφθορά.

Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις χρειάζεται να γίνει το «επόμενο βήμα» που να είναι πιο μαχητικό κι αυτό σημαίνει να καλεστεί άμεσα 24ωρη Γενική Απεργία. 

Μια ήμερα που «να σταματήσουν όλα», ο κόσμος να κατέβει ακόμα πιο μαζικά στους δρόμους. Ήδη αρκετά Εργατικά Κέντρα (μεταξύ των οποίων της Αθήνας, της Θεσ/νίκης και του Πειραιά) έχουν καλέσει σε 24ωρη απεργία για αυτήν την Τετάρτη 8 Μάρτη και το ίδιο και η ΑΔΕΔΥ και άλλες ομοσπονδίες, όπως των Εκπαιδευτικών και των Υγειονομικών. .

Ανυποχώρητος αγώνας μέχρι τη νίκη

Μια τέτοια 24ωρη πανεργατική απεργία θα πρέπει να ακολουθηθεί από νέες 24ωρες και 48ωρες απεργίες, μέχρι να υποχωρήσει η κυβέρνηση.  

Οι σημερινές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται ξαφνικά μια μέρα να ξυπνήσουν και να καταστρώσουν ένα μαχητικό διεκδικητικό πλαίσιο σαν το παραπάνω. 

Γι’ αυτό, τα μαχητικά συνδικάτα και σωματεία, οι μαχητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και οι μαθητές μέσα από τις διαμαρτυρίες, τις πορείες και τις καταλήψεις τους, μαζί και οι δυνάμεις της ανατρεπτικής Αριστεράς πρέπει να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μόνο μέσα από έναν τέτοιο αγώνα μπορούν οι πολιτικές της ΝΔ αλλά ακόμα και  η ίδια η κυβέρνηση να ανατραπούν. Κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε ταυτόχρονα στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι διεργασίες για ένα νέο μαχητικό πολιτικό φορέα της ανατρεπτικής Αριστεράς, μαζί με το μαχητικό συνδικαλιστικό κίνημα που δεν ξεπουλιέται και δεν ξεπουλά και με τη νεολαία που δίνει τον αγώνα για το μέλλον και τη ζωή της.   

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα