Ν. Ιωνία Αττικής: η 2η έκδοση του Ποδονίφτη

Κυριάκος Χάλαρης

Την Παρασκευή 8 Μάη εκδόθηκε το δεύτερο τεύχος του Ποδονίφτη, του εντύπου που φιλοδοξεί να συσπειρώσει τα πιο ζωντανά κινηματικά κομμάτια της Αριστεράς στη Νέα Ιωνία Αττικής.

Το νέο τεύχος επικεντρώνεται στην πολιτική συγκυρία, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, στις προοπτικές που ανοίγουν, στην αντανάκλαση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό κίνημα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Για αυτό το λόγο στο έντυπο υπάρχουν εκτενή αποσπάσματα από την πρώτη εκδήλωση που έκανε ο Ποδονίφτης στις αρχές Μάρτη με ομιλητές τους Πέτρο Παπακωνσταντίνου, Σεραφείμ Σεφεριάδη και Πάνο Λάμπρου. Επίσης άρθρο της Ελένης Πορτάλιου για το ΤΑΙΠΕΔ και την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας, άρθρα για το εργατικό κίνημα, για τη συνεργατική οικονομία, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και για τις διεργασίες που άνοιξε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό κίνημα και τη ριζοσπαστική αριστερά της Ιταλίας.

Ο Ποδονίφτης είναι ένα έντυπο που διανέμεται δωρεάν στην Νέα Ιωνία. Για την κάλυψη των εξόδων του τεύχους, την Παρασκευή (8/5) η ομάδα του Ποδονίφτη έκανε πάρτι στην κεντρική πλατεία της Νέας Ιωνίας. Εκεί δεκάδες συντρόφων πήραν το νέο τεύχος και ενίσχυσαν οικονομικά την προσπάθεια που θέλουμε να συνεχίσει, όχι μόνο μέσα από τη συνέχεια της έκδοσης του εντύπου, αλλά και μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που θα συμβάλουν στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που ανοίγονται μπροστά μας την επόμενη περίοδο.

Ακολουθεί το σημείωμα της έκδοσης του δεύτερου φύλλου.

Το δεύτερο τεύχος του Ποδονίφτη που κρατάτε στα χέρια σας κυκλοφορεί σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο. Οι εκλογές που μεσολάβησαν και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζουν μια νέα ιστορικότητα περιόδου για τους εργαζόμενους, για τα κινήματα, συνολικά για την Ελληνική κοινωνία, που επενεργεί ταυτόχρονα στο γίγνεσθαι της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Η συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ή με την Τρόικα (όπως το εκτιμά ο καθένας και η καθεμιά), η συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φλεβάρη και έκτοτε οι εκβιασμοί και οι μονομερείς ενέργειες εκ μέρους των ‘εταίρων’, οι ελπίδες  ή και οι απογοητεύσεις, συνθέτουν ένα πολιτικό σκηνικό για όλους και για όλες μας πρωτόγνωρο.
                                                                                                        

Οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα του Ποδονίφτη, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ. Θέλουμε να παρεμβαίνουμε στις πραγματικότητες, να τις επηρεάζουμε και σε ότι μας αναλογεί να τις διαμορφώνουμε. Δώσαμε μάχες για την ανατροπή των μνημονιακών κυβερνήσεων, παλέψαμε για την κυβέρνηση της Αριστεράς  και θεωρούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δικαίωση όλων των μικρών και μεγάλων αγώνων της προηγούμενης περιόδου. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΡΩΝΤΕΣ για τη διεύρυνση του δρόμου που άνοιξε αυτή η νίκη, για τη διεκδίκηση όσων χάθηκαν στους σκοτεινούς μνημονιακούς καιρούς, για τη μεταφορά της αύρας της νίκης μας και στην Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Δεν μας εκπλήσσουν η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και ο ωμός εκβιασμός των ‘εταίρων’ μας. Είχαμε συνείδηση ότι τα περιθώρια συνεννόησης με τους δανειστές μας θα ήταν πολύ στενά. Πιστεύαμε ότι η κυρίαρχη αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ περί αμοιβαίας επωφελούς λύσης με τους δανειστές λόγω της ισχυρής διαπραγματευτικής του ικανότητας εξ αιτίας του ‘βαρυτικού πεδίου’ που θα δημιουργούσε  στην Ευρώπη η εκλογική του νίκη, θα αποσυντίθετο   προοδευτικά. Η συμφωνία στις 20 Φλεβάρη στο Eurogroup προϊδέαζε για το μέγεθος ενός πολύ οδυνηρού συμβιβασμού, που ενδεχόμενα να βρίσκεται μπροστά μας.                                                                                                                  
Παρόλα αυτά τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί. Και η υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών που η ίδια η κυβέρνηση έχει βάλει απέναντι στους δανειστές, παραμένει ένα στοίχημα πολιτικά ανοιχτό και μια εξίσωση με εν δυνάμει νικηφόρο επίλυση. Ο καθοριστικότερος παράγοντας αυτής της εξίσωσης είναι ο λαϊκός παράγοντας. Οι εργαζόμενοι , τα πλατιά κοινωνικά στρώματα και τα κινήματα, αλλά και η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη του ταξικού υποκειμένου, των κινημάτων και της Αριστεράς στην Ευρώπη και τον κόσμο, μπορούν να απομειώσουν τις πιέσεις για άτακτες υποχωρήσεις ή καταστροφικούς συμβιβασμούς. Και επιπλέον σε μια πιθανή πορεία ρήξης με ριζοσπαστική κατεύθυνση, μόνο αυτοί μπορούν να καταφέρουν να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος.

Η ομάδα Ποδονίφτης, είναι ένα ρεύμα κριτικής των καιρών και δράσης. Και το έντυπό της ανοικτό σε ιδέες, σε απόψεις και παρατηρήσεις. Μας ενδιαφέρουν οι ζωντανές πρωτοβουλίες και δράσεις στην περιοχή μας με αναφορές στα κινήματα, την κοινωνική ανταγωνιστικότητα, τη ριζοσπαστική οικολογία, τον πολιτισμό ή τη ζόρικη μεριά της πόλης. Ψάχνουμε με επίμονο τρόπο τους κρίκους σύνδεσης με άλλες ομάδες, κινήσεις και συλλογικότητες σε αυτή τη γωνιά της Μητρόπολης. Όμως δεν χάνουμε στιγμή από μπροστά μας την οικουμενική διάσταση των  γεγονότων που πυροδοτούν την πολιτική συγκυρία. Με αυτό το βλέμμα πραγματοποιήσαμε τον προηγούμενο μήνα την πρώτη μας δημόσια εκδήλωση για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, από την οποία εκτεταμένα αποσπάσματα των τοποθετήσεων των βασικών ομιλητών θα διαβάσετε στο κεντρικό  τετρασέλιδο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα