Ν. Αφρική: οι εξορύξεις χρυσού μολύνουν ακόμα και όταν τελειώσουν…

Ένα ακόμα έγκλημα ενάντια στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία συντελείται αυτή την στιγμή στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής, προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ. 

Στην περιοχή υπάρχουν εδώ και δεκαετίες μεταλλευτικές δραστηριότητες, με 278 ανενεργά ορυχεία και 200 παρατημένες χαβούζες τοξικών αποβλήτων. Σε πολλαπλές έρευνες εδώ και χρόνια έχει φανεί η καταστροφικότητα τους τόσο για την υγεία των κατοίκων, όσο και για το περιβάλλον. Αρσενικό, κοβάλτιο και νικέλιο είναι μόνο κάποια από τα επικίνδυνα στοιχεία τα οποία διαρρέουν στο έδαφος και στις υπόγειες δεξαμενές νερού, ακόμα και τώρα που τα ορυχεία αυτά έχουν κλείσει. 

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει πως πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα όταν ένα ορυχείο βγαίνει εκτός λειτουργίας και παρά την χρηματοδότηση που έχουν λάβει από την κυβέρνηση οι εταιρίες για να μεταφέρουν τα απόβλητα σε άλλες τοποθεσίες, μακριά από κατοικημένες περιοχές, η κατάσταση παραμένει τραγική. Το Σοβέτο έχει 1,9 εκατομμύρια κατοίκους, και πολλοί από αυτούς μένουν ακριβώς από πάνω από τα παλιά ορυχεία!

Δείγματα από τον ποταμό Κλιπ και από σοδειές γύρω από αυτόν δείχνουν τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης, στο νερό, τον αέρα και τα σώματα των ανθρώπων. Επιπλέον, λόγω της φτώχειας και των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να σκάψουν ξανά τα παλιά ορύγματα για να πάρουν έστω μια μικρή ποσότητα μεταλλεύματος, χωρίς κανένα προστατευτικό εξοπλισμό, με συνέπεια να είναι έκθετοι στην μόλυνση αυτοί και οι γύρω τους. 

Οι εξορύξεις χρυσού δεν είναι επικίνδυνες μόνο κατά την διάρκεια λειτουργίας τους, αλλά και πολλά χρόνια αφού εγκαταλειφθούν.

Μια τέτοια δραστηριότητα έχει ξεκινήσει η Eldorado Gold στην Χαλκιδική, και μάλιστα με συμπυκνώματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολύ τοξικά στοιχεία. Η εταιρία θα βγάλει τεράστια κέρδη για μια περίοδο, και μετά θα αφήσει «καμένη γη» πίσω της. Το κόστος αυτής της καταστροφής θα το πληρώσουν, όπως στην Νότια Αφρική, και πάλι οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής. Κόστος με ζημιές στην ζωή και την υγεία τους, κόστος περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό κόστος διάλυσης οποιασδήποτε άλλης παραγωγικής δυνατότητας στην περιοχή.

Είναι απαραίτητο οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από μεταλλευτικές δραστηριότητες τέτοιου τύπου να απαντήσουν συλλογικά στην καταστροφή των δασών, των ποταμών, των πόλεων και των χωριών τους και εν τέλει των ίδιων τους των ζωών. 

Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Ελλάδα έχει δώσει σημαντικές μάχες, και συνεχίζει να δραστηριοποιείται και σήμερα. Μέσω των Επιτροπών Αγώνα γίνονται ενημερωτικές δράσεις, συζητήσεις, παρεμβάσεις στην κοινωνία, με σκοπό την ενεργοποίηση των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να εμποδιστούν οι καταστροφικές δραστηριότητες της Eldorado και όποιας άλλης εταιρίας πιθανά να έρθει στο μέλλον. Για να μην φτάσουμε να γίνουν οι τόποι μας Σοβέτο, διεκδικούμε κινηματικά το άμεσο σταμάτημα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, την αποκατάσταση της περιοχής και τον αποχαρακτηρισμό της από μεταλλευτική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα