Ν. Αφρική: Ο αγώνας στα ορυχεία συνεχίζεται – ντόπια και διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στον ρόλο του DSM

Από το site της CWI, socialistworld.net

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτών να στραγγαλίσουν το κίνημα των εργαζομένων στα ορυχεία με την σφαγή στην περιοχή Μαρικάνα στις 16/8 έχει αποτύχει παταγωδώς. Αντίθετα, ο αγώνας τους έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιφέρεια του Ρούστενμπεργκ, με δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους να βρίσκονται σε απεργία διαρκείας.

Τα ορυχεία πλατίνας είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κλειστά με τους εργαζόμενους στην μεγαλύτερη επιχείρηση, την Anglo Platinum, να βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από τις 12/9. Ο αγώνας έχει εξαπλωθεί και στα ορυχεία χρυσού με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να απεργούν για αξιοπρεπείς μισθούς και για να τιμήσουν την μνήμη των σφαγιασθέντων συναδέλφων τους.

Η ορμητικότητα και η διάρκεια του κινήματος έχει τρομοκρατήσει την κυβέρνηση που απειλεί με νέο γύρο σκληρής καταστολής, όπως προειδοποίησε ανοιχτά την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα τους και της επεξεργασίας τακτικής και στρατηγικής. Οι σύντροφοι του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, DSM (νοτιοαφρικάνικου τμήματος της CWI) έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία δημοκρατικά εκλεγμένων Συντονιστικών Επιτροπών, στην εμβάθυνση της συζήτησης για την ανάπτυξη του αγώνα, και στην επεξεργασία των επόμενων βημάτων που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω κλιμάκωση.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές προετοιμάζεται γενική απεργία σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν ορυχεία, ένα από τα απαραίτητα βήματα για τα οποίο πάλεψαν οι σύντροφοι του DSM και υιοθετήθηκε από τους εργαζόμενους.

Μια σειρά καπιταλιστικά ΜΜΕ στη Ν. Αφρική και διεθνώς, έκριναν σκόπιμο να σχολιάσουν την δράση που αναπτύσσουν στον αγώνα οι σύντροφοι του DSM, ιδιαίτερα τον ρόλο που παίζει ο σ. Mametlwe Sebei (Μαμέτλουε Σεμπέι) συνδικαλιστής και ηγετικό στέλεχος του DSM.

ΜΜΕ όπως η γαλλική Le Monde, το βρετανικό δίκτυο BBC και η αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal έχουν αναφορές στο ρεπορτάζ τους στην δράση του DSM. Oι Times της Ν. Αφρικής αναφέρουν σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα τους:

«Στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, οι εργαζόμενοι στα ορυχεία απέρριψαν τις ηγεσίες των επίσημων συνδικάτων και σχημάτισαν ένα συντονιστικό εργαζομένων και κοινοτήτων του Ρούστενμπεργκ υπό την ηγεσία του DSM, τμήματος της CWI.

»Το στέλεχος του DSM, Μαμέτλουε Σεμπέι προσπάθησε χτες να πείσει τους εργαζόμενους ότι μια γενική απεργία πρέπει να ξεκινήσει στο Ρούστενμπεργκ και να ακολουθηθεί στην συνέχεια από μια πανεθνική απεργία και διαδήλωση στα κεντρικά γραφεία των συνδικάτων. ”Αυτός ο αγώνας μπορεί να κερδίσει μόνο αν είμαστε ενωμένοι!” δήλωσε ο Σεμπέι σε μια μαζική συγκέντρωση στο Άμπλατς».

Εκτός από την μάχη για τους μισθούς των εργαζομένων, το DSM παλεύει για την σύνδεση των αγώνων που αναπτύσσονται με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα, με σοσιαλιστικές πολιτικές σαν τη μόνη απάντηση στην κρίση του συστήματος. Οι σύντροφοι δίνουν την μάχη για την υιοθέτηση από πλευράς του κινήματος της θέσης για εθνικοποίηση των ορυχείων κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων, έτσι ώστε ο πλούτος της χώρας να χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση των αναγκών της πλειοψηφίας, στα πλαίσια μιας δημοκρατικά σχεδιασμένης σοσιαλιστικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα