Μπάχαλα ή μαζικό κίνημα;

Ζήσης Σούρλας
μαθητής, β’ Λυκείου, Γκράβα

 

Όλοι μας θα έχουμε δει τα επεισόδια σχεδόν κάθε Σάββατο στα Εξάρχεια, τις μολότοφ που ρίχνουν κάποιοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους στις πορείες κλπ. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι αποκαλούμενοι «μπάχαλοι»; Πρόκειται απλά για προβοκάτορες, ασφαλίτες που έχουν σκοπό να διαλύσουν το μαζικό κίνημα; Όχι μόνο! Δυστυχώς μεγάλο κομμάτι τους είναι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «αντιεξουσιαστές», που δρώντας σαν πεφωτισμένοι, κάνουν την δικιά τους επανάσταση, εκτός της κοινωνίας και επικρίνοντάς την.

Αυτές οι ατομικές ενέργειες όχι μόνο αποτρέπουν τη δημιουργία μαζικού κινήματος και μαζικών κινητοποιήσεων αλλά δίνουν και στο κράτος το άλλοθι που χρειάζεται για να ενισχύσει την καταστολή. Μόνο όμως μέσα από τη μαζικότητα το κίνημα καταφέρνει να κερδίσει, το σύστημα το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και τα μπάχαλα το μόνο που τελικά καταφέρνουν είναι να στρέφονται ενάντια στην κοινωνία.

Στον αναρχικό χώρο ομάδες όπως η Αντιεξουσιαστική Κίνηση και η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, επικρίνουν τα μπάχαλα, κάνοντας έτσι βήματα προς το μαζικό κίνημα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να χαιρετίσουμε, παρά τις όποιες ιδεολογικές μας διαφορές.

Στο χώρο της Αριστεράς, στην πλειοψηφία των αριστερών οργανώσεων επικρατεί μία στάση «ουδετερότητας» είτε γιατί απλά τα μπάχαλα δεν θεωρούνται απειλή είτε γιατί η άσκηση κριτικής εκτιμάται ότι μπορεί να αποκόψει τα επαναστατικά κομμάτια της νεολαίας από τα κινήματα ή ακόμα και γιατί σε κάποιες περιπτώσεις τέτοιες πρακτικές επικροτούνται.

Πρόκειται για λάθος στάση. Η απάντηση μας οφείλει να είναι ξεκάθαρη: Θέλουμε ενωτικές, περιφρουρημένες πορείες και απεργίες που να μπορούν με ένα σχέδιο δράσης να κερδίσουν.

Ως Μαθητικό-Φοιτητικό ΞΕΚΙΝΗΜΑ καλούμε τους μαθητές να στρέψουν την επαναστατικότητα τους στην Αριστερά και στα μαζικά κινήματα και όχι σε ατομικές ανούσιες εκρήξεις που δεν ωφελούν σε τίποτα παρά μόνο στο να αποξενώνουν τον κόσμο και να αποτρέπουν την δημιουργία ενός μαζικού κινήματος που θα θέσει τις βάσεις για την πραγματική επανάσταση και το χτίσιμο του πραγματικού Σοσιαλισμού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα