«Αναιρέσεις» Βόλου: Όταν αναρχικοί «υπερασπίζονται» τους δημόσιους χώρους…

Ελένη Γεραλή,
Βόλος

 

Αν δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, σίγουρα προκαλεί οργή για άλλη μια φορά η αυτό-αναγόρευση διάφορων αναρχικών ομάδων σε «προστάτες» του πανεπιστημίου ως δημόσιου χώρου έκφρασης.

Ο λόγος για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις «Αναιρέσεις» (φεστιβάλ της νεολαίας Κομουνιστική Απελευθέρωση) στο Βόλο το Σάββατο 04/06.

Γύρω στις 11.30 το βράδυ, 45-50 μέλη αναρχικών ομάδων της πόλης (κατάληψη Α.Κ.Ρη.Δ.Α. μαζί με άλλα άτομα από τον χώρο της αναρχίας) και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συναυλία, με την δικαιολογία ότι το φεστιβάλ είχε εισιτήριο αποφάσισαν να το διαλύσουν, επιτέθηκαν στα τραπεζάκια της εισόδου και προσπάθησαν να διώξουν τον κόσμο από το χώρο.

Τα χειρότερα αποτράπηκαν, με τον κόσμο που βρισκόταν στο φεστιβάλ, όπως και τους καλλιτέχνες που διέκοψαν για λίγο τη συναυλία, να συμπαρίστανται στους διοργανωτές.

Σύμφωνα με το κείμενο που συνόδευε τη «δράση», η συγκεκριμένη εκδήλωση οδηγεί στον «αποκλεισμό» και στην «προσωρινή ημι-ιδιωτικοποίηση» του χώρου του πανεπιστημίου! Οι συγκεκριμένες αναρχικές ομάδες αποφάσισαν ότι η διεξαγωγή ενός φεστιβάλ στο χώρο του πανεπιστημίου αποτελεί «εμπορευματοποίηση» και «αφαιρεί τα χαρακτηριστικά ελευθερίας του χώρου»!

Κατά τη διάρκεια της «παρέμβασής» τους, έφτασαν να λένε ότι δεν αποδέχονται καμία δραστηριότητα της Αριστεράς στα πανεπιστήμια! Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουν αποφασίσει από τώρα και στο εξής να διαλύουν κάθε εκδήλωση κάθε αριστερής παράταξης/οργάνωσης στο πανεπιστήμιο;

Το μήνυμα τους έχει ως εξής: το πανεπιστήμιο είναι ελεύθερος χώρος, αλλά τα όρια αυτής της ελευθερίας, τα καθορίζουμε εμείς! Κι αυτή μας την απόφαση την επιβάλλουμε με τη βία ακόμα και αν διαφωνεί με εμάς η συντριπτική πλειοψηφία! Αποφασίζουμε ότι θα επιβάλουμε τη δική μας άποψη ακόμα και αν αποτελούμε μια απειροελάχιστη μειοψηφία, γιατί έτσι μας αρέσει!

Αυτή είναι η δημοκρατία τους, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη και η «ελευθεριακή» τους αντίληψη!

Με την ίδια λογική, διάφορες ομάδες από το χώρο της αναρχίας, έχουν αμέτρητες φορές στο παρελθόν, μετατρέψει πανεπιστημιακούς χώρους σε γήπεδο πετροπόλεμου με τα ΜΑΤ και εξάσκησης ρίψης μολότοφ, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να έχει τεθεί ποτέ σε έγκριση σε κανένα συλλογικό όργανο του φοιτητικού κινήματος και προφανώς με τεράστιο κόστος για το ίδιο το κίνημα και τις διεκδικήσεις του.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, δύο πράγματα. Πρώτον το εισιτήριο στην είσοδο σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν υπάρχει για να «αποκλείσει» κόσμο να μπει. Οι εκδηλώσεις, πολιτικές και πολιτιστικές, που οργανώνονται από οργανώσεις και παρατάξεις της Αριστεράς δεν στηρίζονται σε χορηγούς και διαφημίσεις, αλλά επιδιώκεται η οικονομική τους κάλυψη από τον κόσμο που στηρίζει τις δράσεις τους.

Δεύτερον, πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου σημαίνει παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα και προσπάθεια κινητοποίησης του μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες.

Το παραπάνω απαράδεκτο περιστατικό καλό θα ήταν να θυμίσει στο σύνολο της Αριστεράς ότι έχει καθήκον να περιφρουρεί σε μόνιμη βάση τις εκδηλώσεις της, τους αγώνες και τα κινήματα από κάθε είδους αυτόκλητο απελευθερωτή. Κι αυτό είναι κάτι που οφείλει να βρει τις δυνάμεις της να δρουν ενιαία κι αποφασιστικά.

Κάθε οργάνωση και ομάδα της Αριστεράς και της Αναρχίας οφείλει να πάρει θέση για το γεγονός και να καταδικάσει αυτή την τραμπούκικη και φασιστικού τύπου ενέργεια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα