Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ερευνητών του πανεπιστημίου ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης), μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αναμένονται κύματα καύσωνα σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά υγρασίας, τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούν να σκοτώσουν μεγάλους αριθμούς, ακόμη και απόλυτα υγιών ανθρώπων, υπό σκιά, μέσα σε έξι ώρες!
Η έρευνα αφορά συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπως ο Περσικός Κόλπος, η Νότια Ασία, περιοχές της Κίνας κ.α., και οι προβλέψεις αναμένεται να επιβεβαιωθούν αν δεν παρθεί κανένα μέτρο ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στο χειρότερο δηλαδή σενάριο επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής, γνωστό και ως RCP 8,5 (για τα διαφορετικά σενάρια γύρω από την κλιματική αλλαγή δείτε εδώ).
Θανατηφόρος συνδυασμός
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι από το 2070 και μετά, περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα επηρεαστούν από τα υγρά κύματα καύσωνα στις παραπάνω περιοχές. Και με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο συνδυασμός πολύ υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλων ποσοστών υγρασίας, δε θα είναι απλά μια ενοχλητική κατάσταση, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές τις οποίες θα χτυπήσουν οι υγροί καύσωνες, ακόμη και αυτών που δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με την έρευνα, στη μέχρι στιγμής ανθρώπινη ιστορία, δεν έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 33,5 βαθμούς Κελσίου για πάνω από λίγες ώρες σε μέτρηση υγρού βολβού (θερμόμετρο που συντηρείται σε υγρό περιβάλλον). Η συγκεκριμένη μέτρηση χρησιμοποιείται ως προσομοίωση της έκθεσης υγρού δέρματος σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Θεωρείται ότι το όριο αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού βρίσκεται στους 35 βαθμούς Κελσίου υγρού βολβού για μερικές ώρες. Το πιο κοντινό σε αυτές τις συνθήκες επεισόδιο συνέβη το 2015 στη Νότια Ασία, με 30 βαθμούς Κελσίου σε υγρό βολβό. Αυτό το περιστατικό ακραίου καύσωνα και υγρασίας οδήγησε στο θάνατο 3.500 ανθρώπων.
Θα μας σώσουν τα κλιματιστικά;
Η ίδια έρευνα υποστηρίζει, ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες τα συστήματα ηλεκτροδότησης δε θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες κλιματισμού. Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν, ότι υπό αυτές τις συνθήκες ακραίας ζέστης και υγρασίας, οι περιοχές που θα επηρεαστούν ενδέχεται να καταστούν μη κατοικήσιμες. Αυτό φυσικά θα οδηγήσει στον δρόμο της μετανάστευσης εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.
Ακόμη όμως κι αν οι ενεργειακές ανάγκες επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες, πόσο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αυτών των περιοχών θα είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί οικονομικά στα κύματα υγρού καύσωνα; Σε μεγάλες περιοχές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή κυριαρχεί η ακραία φτώχεια και η εξαθλίωση. Το περασμένο καλοκαίρι, η εφημερίδα Guardian περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους τα πιο φτωχά στρώματα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πολύ πιο ευάλωτα απέναντι στους ακραίους καύσωνες. Όχι μόνο επειδή ζούνε στις πιο υποβαθμισμένες και με λιγότερο πράσινο περιοχές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις γιατί δεν έχουν καν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες νερού.
Εφιαλτικά σενάρια
Αν οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν έστω και ως ένα βαθμό, ολόκληρες περιοχές του πλανήτη θα γίνουν μη βιώσιμες για τους κατοίκους τους και για μεγάλο κομμάτι των υπόλοιπων μορφών ζωής. Αν και σύμφωνα με την έρευνα τα φαινόμενα αυτά θα επικρατήσουν στο χειρότερο δυνατό σενάριο επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και μικρές πιθανότητες για τόσο μαζικές καταστροφές, είναι ενδεικτικές των τεράστιων κινδύνων που απειλούν τη ζωή στον πλανήτη λόγω του καταστροφικού τρόπου με τον οποίο οργανώνει την παραγωγή ο καπιταλισμός. Ο αγώνας για την ανατροπή του συστήματος που παίζει στα ζάρια το μέλλον της επιβίωσης στη γη γίνεται όλο και πιο αναγκαίος και επιτακτικός.