Της Δήμητρας Πάτρα – 30ο Λύκειο Αθήνας
Με βάση πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ, αποκαλύπτεται ότι η εκπαίδευση μόνο δωρεάν δεν είναι. Τον περασμένο χρόνο, οι γονείς ξόδεψαν συνολικά 1.185,47 εκ. ευρώ για μαθήματα σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, μουσική, χορό κ.α. Αν σε αυτό προσθέσουμε τις δαπάνες σε ιδιωτικά σχολεία, τότε το κονδύλι ανεβαίνει στα 1.498,72 εκ. ευρώ.
Από τη μια οι μαθητές για οικονομικούς λόγους αναγκάζονται να περιορίσουν τα φροντιστήρια ή να τα αρχίσουν σε μεγαλύτερη τάξη και να μειώσουν τις ξένες γλώσσες, από την άλλη οι γονείς ψάχνουν για δεύτερη δουλειά προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα.
Από έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία του ΥΠΕΠΘ και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκύπτει ότι:
– Για φροντιστήρια που κάνουν μαθητές γυμνασίου και λυκείου και για τις ξένες γλώσσες, οι γονείς πληρώνουν 408.438.000 ευρώ.
– Για ιδιαίτερα μαθήματα που κάνουν οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου και ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών οι γονείς πληρωνουν 589.881.000 ευρώ.
Τα φροντιστήρια κάθε τύπου και η ιδιωτική παιδεία γενικά ανθούν. Οι προσπάθειες για κρατικά φροντιστήρια, π.χ. πρόσθετη διδακτική στήριξη με τη μορφή της «ενισχυτικής διδασκαλίας», φυλλορροεί, αφού κανείς δεν την εμπιστεύεται.
Και να σκεφτεί κανείς ότι στην πραγματικότητα τα έξοδα είναι πιο μεγάλα αφού είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσα χρήματα ξοδεύονται στα ιδιαίτερα μαθήματα.
Και δεν είναι μόνο τα δίδακτρα στα βασικά μαθήματα των εξετάσεων. Οι μαθητές που θέλουν να εξεταστούν σε ειδικό μάθημα, π.χ. αρμονία, σχέδιο, ξένες γλώσσες κλπ, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φροντιστήρια και σε αυτά, αφού στο σχολείο είτε δε διδάσκονται καθόλου, είτε διδάσκονται ανεπαρκώς.
Το αγαθό της εκπαίδευσης, μπορεί να παρέχεται «δωρεάν» στη χώρα μας, αλλά οι ευκαιρίες δεν είναι ίσες για όλους τους μαθητές…