Mια ενδιαφέρουσα αντιφασιστική εκδήλωση του «Ξ» Πατησίων

Ρεπορτάζ του «Ξ» Πατησίων


Την Τετάρτη 8 Μάη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του «Ξ» Πατησίων με θέμα «Η ναζιστική Χρυσή Αυγή και ο Η. Κασιδιάρης απειλούν στο Δήμο της Αθήνας – Τα καθήκοντα της Αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος», στο Π – Χώρος κινημάτων, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού, απ’ όπου πέρασαν περίπου 30 άτομα.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Λυγουριώτης από το Ξεκίνημα, η Ελευθερία Κουμάντου από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά, o Μιχάλης Ρίζος από το σχήμα «Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα – ΑΝΤΑΡΣΥΑ», η Όλγα Κλείτσα κοινοτική σύμβουλος 5ου διαμερίσματος Δήμου Αθήνας και μέλος της «Ανυπότακτης Αθήνας», ο Αναστάσης Κουφάκης από «Το Μυρμήγκι – Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης», ο Δικαίος Ψυκάκος από το «Π – χώρος κινημάτων αλληλεγγύης και πολιτισμού» και ο Τάκης Γιαννόπουλος από το Antinazi Zone

Η συζήτηση μέσα από αυτό το πλούσιο πάνελ, κράτησε το ενδιαφέρον όσων την παρακολούθησαν καθώς αναφέρθηκαν πολλά και σημαντικά στοιχεία σχετικά με την «παρέμβαση» της Χρυσής Αυγής στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

***

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του «Ξ» Πατησίων ο Γιώργος Λυγουριώτης λέγοντας για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν οι Χρυσαυγίτες τις εκλεγμένες θέσεις τους προκειμένου να προωθήσουν τη δική τους ναζιστική ατζέντα. Ταυτόχρονα στάθηκε στο γεγονός ότι από την μέχρι τώρα θητεία τους στα δημοτικά συμβούλια, η εγκληματική συμμορία δεν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο πάνω στα καθημερινά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, παρά μόνο να πατάνε σε ζητήματα όπως είναι η εγκληματικότητα για να σπείρουν τα ρατσιστικό τους δηλητήριο. Ενώ ακόμα και σε συγκεκριμένα θέματα που προσπαθούν να τοποθετηθούν, τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών και εργολαβικών συμφερόντων.

Τέλος, ανέφερε την ανάγκη κοινής δράσης της Αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος απέναντι στην φασιστική απειλή, και την σημασία συγκρότησης μιας μαζικής επαναστατικής Αριστεράς που θα παλεύει όχι μόνο ενάντια στο φασισμό αλλά και στο σύστημα που τον γεννά και τον εκτρέφει.

***

Στη συνέχεια, η Ελευθερία Κουμάντου από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά, μίλησε συγκεκριμένα για την παρουσία των Χρυσαυγιτών στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Επί της ουσίας η Χρυσή Αυγή κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας της στο Δήμο της Αθήνας, έλαμψε διά της απουσίας της. 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης και η Ουρανία Μιχαλολιάκου όχι μόνο έλειπαν συστηματικά από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά δεν κατέθεσαν ποτέ ούτε μια ολοκληρωμένη πρόταση που να δείχνει ότι ενδιαφέρονται για τα τοπικά προβλήματα. Αντιθέτως, ο Κασιδιάρης ζητούσε με επιθετικό τρόπο να πάρει το λόγο προκειμένου να «θίξει» ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τα Εξάρχεια και το παραεμπόριο.

Δύο φράσεις από τις «παρεμβάσεις» των χρυσαυγιτών στο δημοτικού συμβούλιο δείχνουν και το επίπεδό τους. Από τη μια η ατάκα του Κασιδιάρη πως «όταν έρθουμε εμείς στα πράγματα, να δείτε πως θα καθαρίσουμε τον Δήμο». Από την άλλη η φράση του χρυσαυγίτη δημοτικού συμβούλου Χρήστου Γούδη, με αφορμή την ονομασία της Κεντρικής Αγοράς της Κυψέλης, σε Μένη Κουμανταρέα προς τιμή του ομοφυλόφιλου συγγραφέα, που δήλωσε «Να φυτέψουμε και συκιές προς τιμήν του».

***

Ο Μιχάλης Ρίζος από την Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα – ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ξεκίνησε αναφέροντας ότι η πάλη ενάντια στο φασισμό πρέπει να δοθεί από τα εργατικά και νεολαιίστικα στρώματα και όχι μέσα από τις δυνάμεις του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου», που τροφοδοτούν τον φασισμό.

Στάθηκε στο γεγονός ότι οι Χρυσαυγίτες εκτρέφουν τη λογική του «εμφυλίου των φτωχών», στρέφοντας ταυτόχρονα όλες τις ευθύνες πάνω στους μετανάστες και τους πρόσφυγες προκειμένου να εκπληρώσουν το ρατσιστικό τους έργο.

Επίσης, τόνισε τις αιτίες που ενισχύουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όπως είναι η ανεργία, ο εθνικισμός ο σκοταδισμός κτλ, και έκλεισε με το χρέος που έχει μπροστά της η Αριστερά και να προχωρήσει σε κοινές πρωτοβουλίες απέναντι στο φασισμό.

***

Η Όλγα Κλείτσα κοινοτική σύμβουλος 5ου διαμερίσματος Δήμου Αθήνας και μέλος της Ανυπότακτης Αθήνας, μίλησε αρχικά για το προφίλ των ήσυχων και καλών παιδιών που ήθελαν να χτίσουν οι Χρυσαυγίτες μέσα στο κοινοτικό συμβούλιο του 5ου διαμερίσματος.

Από την άλλη όμως, αποκάλυψε πόσο ενταγμένοι είναι μέσα στο σύστημα, αναφέροντας μια σειρά από παραδείγματα όπου οι φασίστες τάχθηκαν υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα ψήφισαν υπέρ του να δημιουργηθεί mall στο Πάρκο Προμπονά. Καταψήφισαν σε όλα τα κοινοτικά συμβούλια το ψήφισμα δέσμευσης κοινοτήτων να μην προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί.

Τέλος, ανέφερε ότι χρειάζεται να ενταθεί ο αντιφασιστικός αγώνας σε τοπικό επίπεδο, με κοινό βηματισμό των συλλογικοτήτων και οργανώσεων της περιοχής. Πρότεινε συγκεκριμένα την επαναλειτουργία της αντιφασιστικής επιτροπής Πατησίων-Λαμπρινής και την έκδοση κοινής αφίσας που να καταγράφει τα βασικά πεπραγμένα των χρυσαυγιτών υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων στο κοινοτικό συμβούλιο της περιοχής.

***

Στη συνέχεια ο Αναστάσης Κουφάκης από Το Μυρμήγκι – Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης, ανέφερε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής όπως έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά κινηματικών χώρων, ενώ ανέφερε την ανάγκη συστηματικής παρέμβασης στις γειτονιές και τα σχολεία.

Ο Δικαίος Ψυκάκος από το Π – χώρος κινημάτων αλληλεγγύης και πολιτισμού, αφού ανέφερε τις ποικίλες αντιφασιστικές δράσεις που κάνει στο στέκι από την ημέρα της λειτουργίας του, στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους φασίστες τόσο στο επίπεδο του δρόμου, όσο και στο πολιτικό αποδομώντας τη ρατσιστική ρητορική μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

***

Τελευταίος ομιλητής, ο Τάκης Γιαννόπουλος από το Antinazi Zone, ξεκίνησε λέγοντας πως ο Η. Κασιδιάρης στις δημοσκοπήσεις εμφανίζει ένα ποσοστό 8 με 9% μέχρι στιγμής. Σε μία από αυτές -της Metron Analysis για το ΒΗΜΑ της Κυριακής- στις νεολαιίστικες ηλικίες 17-34 ετών βγαίνει δεύτερος με 18%. Στην ίδια δημοσκόπηση στο 4ο και 5ο διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας τα θέματα της εγκληματικότητας, της ελλιπούς αστυνόμευσης και των αλλοδαπών καταγράφονται στις πρώτες θέσεις σαν προβλήματα γεγονός που προφανώς αποτελεί δεξαμενή ψήφων για τον Κασιδιάρη.

Επίσης, στάθηκε στην πρόσφατη απόφαση του εφετείου για την δολοφονία του Λουκμάν, αναφέροντας πως δεν είναι μια θετική εξέλιξη για το αντιφασιστικό κίνημα. Η μετατροπή της ποινής των δυο δολοφόνων Χρυσαυγιτών από ισόβια σε φυλάκιση 21 χρόνων και 5 μηνών (κάτι που σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα βρίσκονται εκτός φυλακής) αποτελεί μια προειδοποίηση για το αντιφασιστικό κίνημα καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία της δίκης της Χρυσής Αυγής.

***

Η πλούσια εκδήλωση που κράτησε πάνω από 2 ώρες, κατέληξε και σε συγκεκριμένα καθήκοντα για την επόμενη περίοδο. Ήταν κοινή παραδοχή όλων των παρευρισκομένων ότι μετά το πέρας των εκλογών του Μάη, οι δυνάμεις της Αριστεράς που δραστηριοποιούνται στα Πατήσια, τα τοπικά κινήματα και στέκια πρέπει να σχεδιάσουν από κοινού τα επόμενα βήματα για τη μάχη ενάντια στο φασισμό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα