Μετά τους πρόσφυγες ο Ορμπάν στρέφεται κατά των φτωχών Ούγγρων

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν στρέφεται τώρα κατά των φτωχών Ούγγρων αφού η προπαγανδιστική εκστρατεία του κατά των προσφύγων φαίνεται πως έχει πετύχει τους στόχους της.

Σύμφωνα με νέο νόμο, που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη, το να είναι κάποιος άστεγος θα είναι πλέον ποινικό αδίκημα και μάλιστα αντισυνταγματικό. Συγκεκριμένα, όσοι άστεγοι εντοπίζονται και αρνούνται να πάνε σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων, τότε θα αντιμετωπίζουν είτε καταναγκαστικά έργα, είτε τη φυλακή. Επιπλέον, μπορούν να τους κατασχέσουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Χαρακτηριστικό του κλίματος μέσα στο οποίο πάει να εφαρμοστεί ο νόμος, είναι οι προκλητικές δηλώσεις του δήμαρχου της 10ης Περιφέρειας της Βουδαπέστης, Ρόμπερτ Κόβατς:

«Συμπεριφέρονται και ενεργούν με έναν τρόπο ενοχλητικό για τους άλλους ανθρώπους και μολύνουν τους δρόμους. Κάνουν την χρήση των δημοσίων χώρων αδύνατη, φοβίζουν και αηδιάζουν τους φυσιολογικούς ανθρώπους».

Ο νέος νόμος είναι η κορύφωση της χρόνιας προσπάθειας της κυβέρνησης Oρμπάν να ποινικοποιήσει τους άστεγους. Ήδη από το 2013 ψηφίστηκε νόμος στη βουλή που επέτρεπε στις τοπικές αρχές να ορίζουν απαγορευμένες ζώνες για τους αστέγους και να καταστρέφουν τα αυτοσχέδια καταλύματα τους, με πρόφαση την προστασία της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας, της υγείας και των «πολιτισμικών αξιών».

Οι άθλιες συνθήκες των κέντρων φιλοξενίας αστέγων

Ο εκπρόσωπος του Ορμπάν, Ζόλταν Κόβατς, δήλωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε σχέση με πολλές κυβερνήσεις στη δυτική Ευρώπη για την έλλειψη στέγης. Ενώ παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για υπηρεσίες φροντίδας για τους άστεγους ανήλθε στα 9.1 δισεκατομμύρια φιορίνια (28 εκ. ευρώ) το 2018, που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση κέντρων στέγασης για άστεγους.

Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα;

Η Βουδαπέστη βρίσκεται στη 12η θέση στη λίστα με τους περισσότερους άστεγους στο κόσμο με 10.000 άστεγους, ενώ συνολικά στην Ουγγαρία ζουν 50.000 άστεγοι. Σύμφωνα με την επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το 1/3 των αστέγων μένει στο δρόμο, ενώ 2/3 ζουν σε κέντρα στέγασης έκτακτης ανάγκης, τα οποία όμως δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν όλους τους άστεγους της Ουγγαρίας.

Την ίδια ώρα οι συνθήκες στα κέντρα αυτά, μόνο συνθήκες «φιλοξενίας» δεν είναι. Ανεπαρκής αριθμός κρεβατιών και ακατάλληλο περιβάλλον από άποψη υγιεινής συνθέτουν την άθλια εικόνα των κέντρων, οδηγώντας πολλούς άστεγους να προτιμούν να μένουν στο δρόμο, παρά εκεί. Σύμφωνα με τον Guardian, σε κέντρο αστέγων με 130 κρεβάτια κοιμούνται μέχρι και 300 άτομα, ενώ πολλές φορές οι άστεγοι αρνούνται να μείνουν εκεί φοβούμενοι μην κολλήσουν ψείρες που υπάρχουν παντού!

Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα; Απολύτως τίποτα! Μέσα σε ένα πλαίσιο παραλογισμού, η κυβέρνηση Ορμπάν θέλει να εξαφανίσει τους άστεγους χωρίς φτιάξει επαρκείς δομές για να φιλοξενηθούν. Πολύ περισσότερο, θέλει να εξαφανίσει τους αστέγους χωρίς να αντιμετωπίζει τις αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους να γίνουν άστεγοι (ανεργία, φτώχεια, ψυχικές ασθένειες, ναρκωτικά, κτλ). Το μόνο «αποτέλεσμα» μιας τέτοιας πολιτικής θα είναι η καταστολή των αστέγων, και η ώθηση τους σε λιγότερα «φανερά» μέρη της πόλης, τα οποία όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνα για αυτούς.

Ποινικοποίηση της φτώχειας

Η νέα απερίγραπτη τακτική έρχεται σε συνέχεια του πακέτου νόμων με την ονομασία «Στοπ Σόρος» (πήρε το όνομά του από τον κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση θέλει να περάσουν εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ουγγαρία) που πέρασε από την βουλή της χώρας τον περασμένο Ιούνη, στοχεύοντας όποιον παρέχει βοήθεια σε μετανάστες ή πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ουγγαρία κι εφόσον η ζωή τους δεν κινδυνεύει, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ενός χρόνου. Ενώ όποιος μετανάστης περάσει τα ουγγρικά σύνορα από ασφαλή τρίτη χώρα, αυτόματα θεωρείται παράνομος.

Επιπλέον, από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με καταγγελίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι αρχές της Ουγγαρίας αρνούνταν να δώσουν τροφή σε πρόσφυγες αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε κέντρα τράνζιτ, των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις και παράλληλα εμπόδιζαν τις προσπάθειες εθελοντικών ομάδων να τους προσφέρουν τρόφιμα.

Όμως, με μόλις 3.500 πρόσφυγες στη χώρα, η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι «απειλείται η τάξη και ο πολιτισμός της χώρας» δεν μπορεί να αξιοποιείται επ’ άπειρο. Έπρεπε να βρεθεί λοιπόν νέος «εχθρός», προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας, κανένα από τα οποία φυσικά δεν έχει λυθεί από τον Ορμπάν.

Έτσι, η ακροδεξιά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Στην αρχή χτυπάει τους πρόσφυγες, στο όνομα του «έθνους». Μετά στρέφεται ενάντια στους φτωχούς, είτε είναι Ούγγροι είτε μετανάστες. Και η συνέχεια φυσικά περιλαμβάνει καθέναν που δεν εντάσσεται στο πρότυπο του πειθήνιου πολίτη που βολεύει το σύστημα.

«Χριστιανική» απανθρωπιά

Μέσα σε αυτό το κλίμα μίσους και ρατσισμού, ο Ορμπάν δήλωσε πρόσφατα πως εκπροσωπεί τη «Χριστιανική δημοκρατία». Και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της «Χριστιανικής Δημοκρατίας» σύμφωνα με τις δηλώσεις του; Η αντιμεταναστευτική πολιτική, η αντιπολυπολιτισμική πολιτική και «ο αγώνας υπέρ της χριστιανικής οικογένειας». Όλα αυτά βέβαια με την απαραίτητη σάλτσα περί απειλής από τους πρόσφυγες ότι θα αλλοιώσουν τη σύνθεση του πληθυσμού της Ουγγαρίας.

Μάλιστα! Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι βρίσκουμε πολύ «χριστιανικό» το να ποινικοποιείς και να βάζεις στο περιθώριο τους κατατρεγμένους της κοινωνίας…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα