Ουγγαρία: φοβούνται ότι 3,5 χιλιάδες πρόσφυγες θα «αλλοιώσουν» τον πολιτισμό τους!

Την παγκόσμια ημέρα του πρόσφυγα, Τετάρτη 20 Ιούνη, η Βουλή της Ουγγαρίας ενέκρινε ένα πακέτο νόμων όπου ποινικοποιεί πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, ΜΚΟ και ολόκληρο το κίνημα αλληλεγγύης που στέκεται στο πλάι των προσφύγων, πετώντας στα σκουπίδια θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποινικοποιώντας την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Με το νέο πακέτο νόμων, με την ονομασία «Στοπ Σόρος» (εμπνευσμένο από τον κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θέλει να εισέλθουν εκατομμύρια πρόσφυγες για να αλλοιώσουν τον «ευρωπαϊκό πολιτισμό») όποιος δώσει βοήθεια σε μετανάστες ή πρόσφυγες που περνάνε τα σύνορα της Ουγγαρίας – και από τη στιγμή η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο – τότε θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους.

Επίσης, όποιος μετανάστης περάσει τα ουγγρικά εδάφη από τρίτη ασφαλή χώρα, τότε αυτόματα θα θεωρείται «παράνομος».

Τέλος, γίνεται υποχρεωτική η «προστασία του χριστιανικού πολιτισμού» (!).

Με αυτά τα μέτρα ο πρωθυπουργός Όρμπαν, γνωστός για την αντιμεταναστευτική του ρητορική, από τη μια στοχεύει να κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια για την παροχή ασύλου και από την άλλη ποινικοποιεί κινήσεις αλληλεγγύης και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται γύρω από το προσφυγικό, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε όσους δε συμμορφώνονται με τις εθνικιστικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι μια μέρα πριν, την Τρίτη 19 Ιούνη, η κυβέρνηση επέβαλε φόρο 25% στις ΜΚΟ που παρέχουν βοήθεια σε μετανάστες, προκειμένου να τις εξοντώσει οικονομικά.

Προφανώς βέβαια πολλές ΜΚΟ έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους» και όσον αφορά την διαχείριση των κονδυλίων που λαμβάνουν, αλλά και τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Η διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων πρέπει να γίνεται από κρατικές δομές, στις οποίες φυσικά να μπορούν να εντάσσονται και ομάδες εθελοντών, με κοινωνικό έλεγχο για την ποιότητα των υπηρεσιών και την διαχείριση των οικονομικών. Η ακροδεξιά βέβαια δεν έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό της. Αξιοποιεί τα προβλήματα των ΜΚΟ προκειμένου να χύσει το ρατσιστικό της δηλητήριο.

Είναι οι πρόσφυγες απειλή για την Ουγγαρία;

Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος, που ορίζει ότι «κανένας θεσμός δεν επιτρέπεται να πλήξει τη σύνθεση του πληθυσμού της Ουγγαρίας». Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι η ποσόστωση για την υποδοχή μεταναστών από χώρες της ΕΕ είναι πλέον αντισυνταγματική.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Σάντορ Πίντερ, δήλωσε:

«Ο ουγγρικός λαός αναμένει από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις δραστηριότητες που τη βοηθούν… Θέλουμε να αποτρέψουμε να γίνει η Ουγγαρία χώρα των μεταναστών».

Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα του Reuters και του Guardian οι ουγγρικές στατιστικές δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Οι πρόσφυγες που ζουν αυτή τη περίοδο στη χώρα είναι 3.555, σε ένα πληθυσμό 10 εκατομμύριων! Η πλειοψηφία των προσφύγων που είχαν φτάσει στην Ουγγαρία το καλοκαίρι του 2015 με τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα, έχουν μετακινηθεί σε πλουσιότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Επομένως, οι αριθμοί αυτοί δεν είναι ούτε αρκετοί για να αυξήσουν την εγκληματικότητα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ούτε και για να «αλλοιώσουν» τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Ουγγρικής κοινωνίας, για τα οποία φοβάται υποτίθεται η κυβέρνηση. Ένας πολιτισμός 10 εκατομμυρίων, που στηρίζεται από ένα κράτος, θα «αλλοιωθεί» από 3,5 χιλιάδες άτομα; Αστεία πράγματα…

Παρόλα αυτά, ο Όρμπαν στην προεκλογική του εκστρατεία έδωσε μεγάλη έμφαση στο μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας τους μετανάστες «απειλή για τον χριστιανικό πολιτισμό της Ευρώπης». Η διασπορά φόβου είναι μια συνηθισμένη τακτική προκειμένου να οι ακροδεξιοί να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή. Και στην προκειμένη περίπτωση το μεταναστευτικό ζήτημα λειτούργησε σαν προκάλυμμα για να κρύψουν κάτω από το χαλί τα σκάνδαλα διαφθοράς που είχαν βγει στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, και αφορούσαν ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, Fidesz.

Άλλωστε η κυβέρνηση Όρμπαν είχε δείξει από νωρίς τις προθέσεις της. Σήκωσε φράχτες (ο ένας μάλιστα ηλεκτροφόρος) στα νότια σύνορά της, ενώ το 2016 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε τη βάρβαρη μεταχείριση των προσφύγων που έφταναν στα σύνορα της χώρας με τους συνοριοφύλακες και ομάδες πολιτοφυλακών να προχωράνε σε απειλές και ξυλοδαρμούς.

Οι υπερασπιστές των «κλειστών συνόρων» – Μια «ωραία» παρέα

Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε όλους όσους ακολουθούν την πολιτική των «κλειστών συνόρων», να τοποθετούνται στο ίδιο στρατόπεδο.

Πριν λίγες ημέρες, σε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον Όρμπαν, συμφώνησαν για τη σθεναρή φύλαξη των συνόρων τους. Μετά τη σύνοδο των G7, ο Τραμπ δήλωσε ενθουσιασμένος με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, καθώς είναι «πολύ αποφασιστικός στο θέμα της μετανάστευσης». Ενώ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Όρμπαν και ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι, συμφώνησαν ότι «στοχεύουμε να αλλάξουμε τους κανόνες της ΕΕ», έχοντας σαν κοινό παρονομαστή το μεταναστευτικό ζήτημα.

Όλοι αυτοί δεν έχουν καμία απάντηση στα πραγματικά προβλήματα του κάθε λαού. Και φτιάχνουν «σκιάχτρα» χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες για να κρύψουν αυτό το γεγονός…

 

ΥΓ: Λίγες μέρες μετά από τις παραπάνω εξελίξεις, ενορχηστρώθηκε μια ομοφοβική εκστρατεία από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ενάντια στο μιούζικαλ «Billy Elliot», με αποτέλεσμα η Εθνική Όπερα Ουγγαρίας να ακυρώσει τις προγραμματισμένες παραστάσεις. Η παράσταση βασιζόταν στην ομώνυμη ταινία, που παρουσιάζει έναν μαθητή που θέλει να γίνει χορευτής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Magyar Idok» που εξαπόλυσε την επίθεση, η παράσταση μπορεί να επηρεάσει και να μετατρέψει τους μικρούς Ούγγρους σε ομοφυλόφιλους… Και η τέχνη λοιπόν μπορεί να «αλλοιώσει» τον «πολιτισμό» των Ούγγρων ακροδεξιών… Τι να πει κανείς…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα