Μεγάλη νίκη ενάντια στην Amazon στο Σιάτλ των ΗΠΑ

Το παρακάτω άρθρο είναι βασισμένο σε πληροφορίες από το socialistalternative.org, σάιτ της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής, αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ.

Μια μεγάλη νίκη επιτεύχθηκε για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης του Σιάτλ των ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα 6/7. Το Συμβούλιο της πόλης πέρασε νομοθεσία με την οποία επιβάλλει επιπλέον φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις (για την ακρίβεια στο 3% των οικονομικά ισχυρότερων από αυτές) ύψους 200 εκ. δολαρίων το χρόνο – ποσού που θα κατευθυνθεί στην οικοδόμηση εργατικών κατοικιών. Τη μερίδα του λέοντος του νέου φόρου καλείται να πληρώσει η πασίγνωστη πολυεθνική Amazon που έχει την έδρα της στην πόλη.

Αυτή η εξέλιξη δεν οφείλεται στη θέληση της πλειοψηφίας του Συμβούλιου, αλλά ήρθε ως αποτέλεσμα πίεσης από το μαζικό κίνημα της πόλης που τους τελευταίους μήνες οργανώθηκε σε επιτροπές δράσης, οργάνωσε πορείες και συγκεντρώσεις και συνέλεξε 30.000 υπογραφές κατοίκων που ζητούσαν να οργανωθεί δημοψήφισμα για τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών με την Amazon να αποτελεί «κόκκινο πανί» για το τοπικό κίνημα, καθώς αποτελεί συνώνυμο της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ ανήκει στον Τζεφ Μπέζος, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Επικεφαλής της συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και συνδικάτων που οργάνωσε την εκστρατεία ήταν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής, αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ, ενώ κεντρικό ρόλο έχει παίξει η συντρόφισσα Σάμα Σαγουάντ, εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της πόλης του Σιάτλ και «φωνή του κινήματος» μέσα στην αίθουσα του Δημαρχείου. Καθόλου τυχαία, μόλις μερικούς μήνες πριν, η Amazon είχε ξοδέψει τεράστια ποσά στην εκστρατεία για να ηττηθεί η σ. Σάμα από τον αντίπαλο της και υποψήφιο των Δημοκρατικών, Έγκαν Όριον.

Η μάχη για τη φορολόγηση της Amazon στην πόλη είναι μακρόχρονη. Μάλιστα το 2018, ξανά κάτω από την πίεση του κινήματος, το δημοτικό συμβούλιο επέβαλλε φορολόγηση ύψους 50 εκ. δολαρίων στην Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες, μια απόφαση που το ίδιο το συμβούλιο σκανδαλωδώς ανέτρεψε έναν περίπου μήνα μετά!

Φυσικά αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί μια ολοκληρωτική νίκη για το κίνημα, που ζητούσε ακόμα βαρύτερη φορολόγηση για την Amazon και τις υπόλοιπες μεγάλες επιχειρήσεις. Σήμερα Τετάρτη, 8/7 θα πραγματοποιηθεί μαζική συνέλευση των επιτροπών δράσης για να αποφασίσουν αν η νίκη αυτή είναι αρκετή ή η μάχη για δημοψήφισμα το Νοέμβριο πρέπει να συνεχιστεί.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής θα παλέψουν την επόμενη περίοδο για να προσδώσουν πανεθνικά χαρακτηριστικά στη μάχη για τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων, στα πρότυπα του κινήματος για 15 δολάρια την ώρα βασικό μισθό που πέτυχε πρώτα ικανοποίηση των αιτημάτων του στο Σιάτλ το 2014 για να απλωθεί και να νικήσει σε μια σειρά πόλεις και πολιτείες το επόμενο διάστημα.

Τέλος, το κίνημα είναι προετοιμασμένο και «ετοιμοπόλεμο» για την πιθανότητα το Συμβούλιο της πόλης για άλλη μια φορά να αναιρέσει την ίδια του την απόφαση και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποτρέψει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα