Με αφορμή μια μαθητική κατάληψη

Σχόλιο από Μαθητικό Ξεκίνημα

 

 

Το 2ο Λύκειο Συκεών βρέθηκε στους τίτλους των ειδήσεων τις τελευταίες μέρες. Από τη μια είχαμε την αποτυχημένη προσπάθεια να γίνει κατάληψη με εθνικιστικά αιτήματα, ενώ από την άλλη είχαμε την καταστολή που δέχτηκε ο κόσμος με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη του Γαβρόγλου στο σχολείο.

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε και την διήμερη κατάληψη (που έγινε στις 20 και 21 Νοέμβρη), μια κίνηση που ανοίγει ξανά το ζήτημα των μαθητικών καταλήψεων στα σχολεία.

***

Η συγκεκριμένη κατάληψη έγινε με δυο βασικά αιτήματα:

Πρώτο, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον προσχηματικό «διάλογο» με την εκπαιδευτική κοινότητα. Ένας «διάλογος» μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου χωρίς κανένα πρακτικό αντικείμενο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαθητές, καθηγητές και γονείς. Στο συγκεκριμένο σχολείο, πριν τελικά ακυρωθεί η συνάντηση «διαβούλευσης» που είχε οργανώσει ο υπουργός Γαβρόγλου, μέσα στην αίθουσα είχαν στρογγυλοκαθίσει στελέχη και υποστηρικτές της κυβέρνησης ενώ έξω η αστυνομία έκανε face control για το ποιος θα περάσει αποδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι όλη η διαδικασία ήτανε για τα μάτια του κόσμου.

Δεύτερο, η αναίτια καταστολή που δέχτηκαν μαθητές, γονείς και καθηγητές, με χρήση χημικών, έξω από το σχολείο. Ναι μεν καλέστηκαν για την συνάντηση αλλά μάλλον δεν έκαναν για τους διοργανωτές και έπρεπε με κάθε τρόπο να μείνουν μακριά από την αίθουσα.

***

Και φυσικά δεν είναι η μόνη κατάληψη ή κινητοποίηση που έχει γίνει πανελλαδικά από μαθητές για ζητήματα παιδείας. Κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα έχουμε στο 1Ο ΕΠΑΛ Σίδνου για το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και δεν είναι το μόνο. Πολλά σχολεία ακόμα δεν έχουν καθηγητές με το πρόβλημα να είναι ακόμα μεγαλύτερο σε αυτά που λείπουν καθηγητές από την Τρίτη Λυκείου που σε λίγους μόνο μήνες οι μαθητές θα είναι αναγκασμένοι να ανέβουν για άλλη μια χρονιά τον Γολγοθά των πανελληνίων εξετάσεων.

Πρέπει αν είμαστε ξεκάθαροι, όσο οι κυβερνήσεις θα ακολουθούν πιστά τις μνημονιακές πολιτικές, όσο αντί για μόνιμους καθηγητές στα σχολεία μας θα συνεχίζεται η πολιτική ομηρία των αναπληρωτών και όσο θα πετσοκόβονται οι δαπάνες για την παιδεία κανένα νομοσχέδιο δεν θα δώσει λύση.

***

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι για μια ακόμα χρονιά υπάρχει το υπόβαθρο για την ανάπτυξη μαθητικών αγώνων – που δεν είναι άλλο από την τραγική κατάσταση στην δημόσια εκπαίδευση.

Στον αντίποδα βέβαια βλέπουμε και μια οργανωμένη προσπάθεια από ακροδεξιούς κύκλους να εκμεταλλευτούν την τεράστια σύγχυση που υπάρχει για το Μακεδονικό για να αποκτήσουν πολιτικά οφέλη. Είναι πλέον γνωστό το sms που κυκλοφορεί από κινητό σε κινητό και καλεί σε πανελλαδική μέρα δράσης στις 29/11. Το πιο αποκαλυπτικό όμως είναι ότι πουθενά οι ακροδεξιοί δεν αναφέρονται σε ζητήματα παιδείας ή του νέου νομοσχεδίου σαν να μην τους ενδιαφέρει. Για αυτούς πάνω από όλα είναι να θολώνουν τα νερά, να στρέφουν την προσοχή μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των μαθητών αρκεί να έχουν πολιτικό όφελος οι ίδιοι ώστε να προωθήσουν την ατζέντα μίσους τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μαθητές που επηρεάζονται από ακροδεξιούς είναι ενάντια σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις για ζητήματα παιδείας.

Οι μαθητές και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει άμεσα να δράσουν και να βάλουν ένα φραγμό σε αυτών τον εθνικιστικό παροξυσμό.

Τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, οι τοπικές ΕΛΜΕ, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων πρέπει να καταδικάσουν αυτού του είδους τις κινήσεις και να τις αποτρέψουν.

Στον αντίποδα πρέπει αν δώσουν μαζί την μάχη για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μορφώνει δωρεάν τα παιδιά, θα τους παρέχει μια παιδεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα, δεν θα τα εξοντώνει με ωράρια που είναι αδύνατον να ακολουθήσουν οι μαθητές, για μόνιμους καθηγητές με ανθρώπινους και αξιοπρεπείς μισθούς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα