Συνέντευξη με την Γ. Βέλλιου (πρόεδρο συλλόγου γονέων) για το περιστατικό με τα ΜΑΤ σε σχολείο των Συκεών

Μιλήσαμε με την Γεωργία Βέλλιου, πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Συκεών για τα γεγονότα της Κυριακής 18 Νοέμβρη στο 2ο Λύκειο Συκεών, όπου είχε προγραμματιστεί εκδήλωση με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η οποία μας μετέφερε την προσωπική της άποψη και εμπειρία.

 

 

  • Γεωργία, πες μας καταρχήν δυο λόγια για τους λόγους που βρεθήκατε χτες έξω από το 2ο Λύκειο Συκεών.

Την Κυριακή το απόγευμα είχε προγραμματιστεί εκδήλωση με τον υπουργό παιδείας, όπου θα ενημέρωνε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στον τρόπο εισαγωγής των παιδιών στην τριτοβάθμια. Εγώ, που η κόρη μου φοιτά στο 2ο Λύκειο, καλέστηκα από τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, ως αντίστοιχη πρόεδρος του 1ου Γυμνασίου που φοιτά ο γιος μου. Γνωρίζω ότι επίσης είχαν καλεστεί το δεκαπενταμελές του σχολείου και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου και γενικά η πρόσκληση ήταν ανοιχτή για γονείς να συμμετέχουν.

  • Φτάνεις λοιπόν έξω από το σχολείο. Τι αντικρίζεις εκεί;

Πλησιάζοντας στο σχολείο, βλέπω πολύ κόσμο, 100-150 άτομα να έχουν συγκεντρωθεί, ενώ μπροστά μας βρίσκονται ομάδες των ΜΑΤ που μας κλείνουν την είσοδο για το σχολείο. Μαθητές, γονείς, καθηγητές και φοιτητές της περιοχής που περιμέναμε να μπούμε στο σχολείο για να συζητήσουμε με τον υπουργό και να εκφράσουμε τις δικιές μας απόψεις για την παιδεία, άνθρωποι που με κανέναν τρόπο δεν μπορούσαμε να θεωρηθούμε ή ήμασταν επικίνδυνοι, βρεθήκαμε αποκλεισμένοι από την αστυνομία. Την ίδια ώρα, σε απόσταση και χωρίς να έχουμε οπτική επαφή, υπήρχαν περίπου 30 άτομα με ελληνικές σημαίες, που φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα, αλλά ήταν επίσης αποκλεισμένοι από την αστυνομία.

Λίγο αργότερα, μία αντιπροσωπεία της αστυνομίας, μας είπε ότι οι μόνοι που μπορούν να περάσουν στο σχολείο είναι οι γονείς. Καθώς κάποιοι από εμάς άρχισαν να περνάν από τον κλοιό της αστυνομίας, ο κόσμος όπως είναι λογικό προσπάθησε να σπάσει τον κλοιό και να μπουν όλοι μέσα στο σχολείο, αφού οι αλλαγές στην παιδεία μας αφορούν όλους και ήταν δικαίωμα μας να συμμετέχουμε σε μία τέτοια ενημερωτική εκδήλωση. Πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν γνωστή και ανοιχτή!

Η απάντηση της αστυνομίας ήταν άμεση, αφού πέταξαν στον κόσμο κρότου – λάμψης και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον μας! Και όλα αυτά συνέβησαν σε μία κατοικημένη περιοχή, με στενά δρομάκια και χαμηλά μπαλκόνια!

  • Εσύ ήσουν ανάμεσα σε αυτούς που πέρασαν από τον αστυνομικό κλοιό. Η κατάσταση στο σχολείο ποια ήταν;

Περνώντας από την άλλη πλευρά, ανακάλυψα ότι στην εκδήλωση, εκτός από τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καλεσμένοι ήταν και όλα τα στελέχη και οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ένιωσα πως δεν ήμασταν καλεσμένοι σε μία ενημερωτική εκδήλωση για την παιδεία, αλλά σε μία πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σαν στόχο να διαφημιστεί!

Στο μεταξύ και ενώ ο κόσμος αντιμετώπιζε την καταστολή της αστυνομίας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασαν καθόλου, άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους. Παράλληλα, η «διαμαρτυρία» των τριάντα εθνικιστών συνεχιζόταν χωρίς καμία ενόχληση.

Περίπου μία ώρα μετά, ενημέρωσαν τον Γαβρόγλου να μην έρθει και ακύρωσαν την εκδήλωση λόγω της φασαρίας που οι ίδιοι και η αστυνομία προκάλεσαν. Τραγελαφικές καταστάσεις…

  • Η είδηση που κυκλοφορεί για τα περιστατικά της Κυριακής είναι ότι ακυρώθηκε εκδήλωση με τον Γαβρόγλου λόγω επεισοδίων. Πώς το σχολιάζεις;

Τα επεισόδια δεν προκλήθηκαν από εμάς αλλά από την αστυνομία που μας απαγόρεψε την είσοδο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεψαν στην αστυνομία να μας επιτεθεί! Είναι απίστευτο να μας καλούν σε μία εκδήλωση, να ανταποκρινόμαστε, να θέλουμε να μιλήσουμε και να εκφράσουμε τις απόψεις μας και φυσικά πολλοί από εμάς και τις διαφωνίες μας και αυτό που να αντιμετωπίζουμε τελικά να είναι η άρνηση της συμμετοχής μας! Στον χώρο βρισκόμασταν άνθρωποι που η παιδεία και οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα μας αφορούν και είχαμε κάθε δικαίωμα να βρισκόμαστε στο σχολείο! Με το πρόσχημα των 30 γραφικών εθνικιστών, η αστυνομία χτύπησε εμάς, ο Γαβρόγλου δεν εμφανίστηκε και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί χρεωθήκαμε την ακύρωση μίας εκδήλωσης στην οποία από ό,τι φαίνεται, μόνο εμείς θέλαμε να συμμετέχουμε με ειλικρινές ενδιαφέρον για το μέλλον της παιδείας!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής