Μαχητικές & Ελεύθερες: Πολύ πετυχημένη η εκδήλωση για το γυναικείο στη Θεσ/νίκη

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

 

Η εκδήλωση που οργάνωσαν οι Μαχητικές & Ελεύθερες στην Θεσσαλονίκη στις 7 Μάρτη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και με θέμα «Οι γυναίκες συζητάνε για τον σεξισμό, τη βία, τα εργασιακά δικαιώματα» αποτέλεσε επιτυχία από πολλές απόψεις!

Γυναίκες όλων των ηλικιών

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο ΤΑΚΙΜ, συμμετείχαν περίπου 60 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, από φοιτήτριες μέχρι και συνταξιούχες, εργαζόμενες, άνεργες, μητέρες, γυναίκες που αναγνώριζαν την ανάγκη να συζητηθούν τόσο τα ζητήματα της γυναικείας καταπίεσης, όσο και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Η εκδήλωση άνοιξε με βίντεο από γυναίκες που συμμετέχουν σε γυναικεία κινήματα στην Ιρλανδία, το Μεξικό, την Ισπανία, την Ρωσία και τις ΗΠΑ όπου περιέγραφαν τις συνθήκες στις χώρες τους και έστελναν μήνυμα αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται σε όλο τον πλανήτη και στην Ελλάδα.

Οι εισηγήσεις

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τρεις εισηγήσεις εκ μέρους της ομάδας «Μαχητικές & Ελεύθερες».

Η Κατερίνα Κλείτσα αναφέρθηκε στους αγώνες των γυναικών που αναπτύσσονται διεθνώς τα τελευταία χρόνια και στην ανάγκη τα φεμινιστικά κινήματα να συνδέονται με τους ταξικούς αγώνες και να αμφισβητούν το καπιταλιστικό σύστημα που στηρίζεται και κερδίζει τόσο από τον σεξισμό όσο και από κάθε διάσπαση και εχθρότητα στο εσωτερικό της εργατικής τάξης.

Η Εύα Δημοκωστούλα αναφέρθηκε στους έμφυλους ρόλους και στερεότυπα που επικρατούν στην εκπαίδευση, τόσο στα σχολικά εγχειρίδια, όσο και μέσα από παραδείγματα της καθημερινής ζωής στις τάξεις και στα διαλείμματα. Όντας η ίδια αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναπληρώτριες αφού, πέρα από την τεράστια αβεβαιότητα για το μέλλον, τα δικαιώματα και οι παροχές σε περίπτωση εγκυμοσύνης μίας αναπληρώτριας είναι ανύπαρκτα. Επίσης έθεσε το ζήτημα της ανάγκης οι ίδιοι/ες οι εκπαιδευτικοί να ανοίξουν την κουβέντα για μία παιδεία απαλλαγμένη από τον σεξισμό, αναγνωρίζοντας όμως ότι όσο ζούμε κάτω από το καπιταλιστικό σύστημα, μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα, αλλά δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τις σεξιστικές αντιλήψεις.

Η Μαριάννα Τσακίρη, περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία νέα εργαζόμενη, από τη πρώτη στιγμή που θα αναζητήσει εργασία σε αγγελία. Αναφέρθηκε στις απαιτήσεις των εργοδοτών για την εξωτερική εμφάνιση των υπαλλήλων τους, στις μισθολογικές ανισότητες αντρών-γυναικών, στη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, στην αμφισβήτηση των ικανοτήτων μίας εργαζόμενης γυναίκας από τους εργοδότες αλλά ακόμα και από συναδέλφους της. Περιγράφοντας τις δυσκολίες των νέων εργαζόμενων, αφιέρωσε λίγο χρόνο και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα εργαζόμενες μετανάστριες που ο φόβος της απόλυσης και η άγνοια για τα δικαιώματά τους τις μετατρέπουν σε θύματα στυγνής εκμετάλλευσης των εργοδοτών.

Ζωντανή συζήτηση

Μετά τις τρεις εισηγήσεις, τον λόγο πήρε η Α.Σ., πρόσφατο θύμα σεξιστικής επίθεσης που περιέγραψε με έναν πολύ παραστατικό τρόπο όσα της συνέβησαν, προκαλώντας έντονα συναισθήματα και προβληματισμούς σε σχέση με το πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε παρόμοια περιστατικά. Ένα σημαντικό σημείο που ανέφερε η Α.Σ. είναι ότι δε δίστασε να καταγγείλει το περιστατικό, ενθαρρύνοντας κάθε γυναίκα θύμα κακοποίησης να προσπαθήσει να αντισταθεί.

Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση, με πολλές γυναίκες είτε βασισμένες σε προσωπικά τους βιώματα είτε συνολικότερα να καταθέτουν κάθε μία την δικιά της οπτική και άποψη. Συζητήσαμε για την σεξουαλική παρενόχληση και το γεγονός ότι τα θύματα συχνά αντιμετωπίζονται σαν θύτες. Για τα βάρη των εργαζόμενων γυναικών, που πρέπει να ανταπεξέρχονταν στην εργασία, τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών και τις επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που μεγαλώνουν τα παιδιά μόνες τους, με ένα ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας. Μας απασχόλησε το γεγονός ότι σε ατομικό επίπεδο, όταν μία γυναίκα προσπαθεί να ξεφύγει από τα πρότυπα που τις επιβάλλονται, αντιμετωπίζει έντονη κριτική και πιέσεις από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Επισημάναμε το ότι πολλές φορές για την γυναικεία καταπίεση τείνουμε να κατηγορήσουμε τις ίδιες τις γυναίκες που δεν αντιδρούν ή υποκύπτουν στα προστάγματα και ότι για εμάς είναι σημαντικό να κατανοούμε ότι «δεν φταίνε για όλα οι γυναίκες».

Το κλίμα

Στα πολύ σημαντικά στοιχεία της εκδήλωσης είναι ότι το κλίμα ανάμεσα μας ήταν φιλικό και ευχάριστο και έτσι πολλές γυναίκες ένιωσαν την αυτοπεποίθηση να πάρουν τον λόγο -παρά το γεγονός ότι πολλές παραδέχτηκαν πως δυσκολεύονται να μιλήσουν δημόσια- κάνοντας την συζήτηση πολύ ζωντανή και γεμάτη πολλές απόψεις!

Στο τέλος της συζήτησης, οι εισηγήτριες αναφέρθηκαν στο -εντυπωσιακό σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει- γεγονός ότι στη συζήτηση συμμετείχε μόλις ένας άντρας, ο οποίος μάλιστα μίλησε για να ζητήσει από τις παρευρισκόμενες συμβουλές στο ποιός είναι ο πιο σωστός τρόπος για να στηρίξει μία γυναίκα που έχει παρενοχληθεί! Επίσης, εξήγησαν ότι όλες οι αντιφάσεις, οι δυσκολίες και οι πιέσεις που δέχονται οι γυναίκες που προσπαθούν να αντισταθούν στον σεξισμό, μπορούν να καμφθούν πιο εύκολα μέσα από την οργανωμένη δράση, ώστε να μη νιώθει καμία και ποτέ μόνη της!

Θα υπάρξει συνέχεια!

Ο φιλόξενος χώρος του ΤΑΚΙΜ παρέμεινε ανοιχτός μετά την εκδήλωση και μπορέσαμε να γνωριστούμε μεταξύ μας και να συνεχίσουμε τη συζήτηση με πιο χαλαρό τρόπο. Τα έσοδα από τη λειτουργία του μπαρ της βραδιάς θα δοθούν για τα δικαστικά έξοδα της Α.Σ.

Πολλές γυναίκες άφησαν στοιχεία επικοινωνίας ώστε να υπάρξει και συνέχιση των δράσεων!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα