Ζήσης Σούρλας μαθητής, γ’ Λυκείου, Γκράβα
Την Παρασκευή 9 Νοέμβρη η Συντονιστική Επιτροπή Σχολείων Αθήνας που ελέγχεται από το ΚΚΕ κάλεσε σε μαθητική συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου για το Νέο Λύκειο.
Εκεί παρευρέθηκαν μαθητές, φοιτητές αλλά και συνδικαλιστές καθηγητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την επάρκεια του πτυχίου και για τις συνθήκες διορισμού αντίστοιχα.
Στην συγκέντρωση εκτός από τους μαθητές της Συντονιστικής Επιτροπής παρευρέθηκαν και ανεξάρτητοι μαθητές μαζί με τα σχολεία τους ή ατομικά καθώς και μαθητές από διάφορες άλλες συλλογικότητες, μεταξύ αυτών και του Μαθητικού Ξεκινήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός είχε δώσει εντολή να αδειάσει το υπουργείο πριν τη συγκέντρωση αλλά και ο ίδιος αποχώρησε. Αυτό το γεγονός δημιούργησε μεγάλο εκνευρισμό στους παρευρισκόμενους. Ως απάντηση σε αυτό μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης της Συντονιστικής Επιτροπής, της οποίας τα μέλη αποχώρησαν, ανεξάρτητοι μαθητές και άλλες συλλογικότητες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το υπουργείο. Την κατάληψη του υπουργείου ακολούθησε συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκαν οι προοπτικές και τα αιτήματα του κινήματος.
Η τοποθέτηση του Μαθητικού Ξεκινήματος εστίασε πιο πολύ στη ανάγκη μαζικοποίησης του κινήματος και στην ανάγκη ύπαρξης δημοκρατικών λειτουργιών και συμπαγών μορφών οργάνωσης, καθώς και στην ανάγκη προβολής εναλλακτικών προτάσεων σε αυτές της κυβέρνησης ώστε να μην περιορίζεται το κίνημα σε αντικυβερνητικές γενικολογίες. Επίσης το Μαθητικό Ξεκίνημα όπως και άλλοι παρευρισκόμενοι έκαναν κάλεσμα για την πορεία στις 17 Νοέμβρη προς τιμήν όσων αγωνίστηκαν ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία.
Το συμπέρασμα που εξάγουμε από τα γεγονότα της 9ης Νοέμβρη αλλά και από τη μεγάλη μαθητική πορεία της 29ης Οκτώβρη είναι ότι υπάρχει μια σημαντική πρωτοπορία μαθητών η οποία μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για ένα μαζικό μαθητικό κίνημα. Είναι υποχρέωση όλων εμάς που είμαστε κομμάτι αυτής της πρωτοπορίας να δουλέψουμε ενωτικά, να δημιουργήσουμε τις δημοκρατικές-συμμετοχικές δομές και να επεξεργαστούμε τα αιτήματα, στη βάση των οποίων θα μπορεί να αναπτυχθεί το μαζικό μαθητικό κίνημα.