Ζήσης Σούρλας
μαθητής, γ’ Λυκείου, Γκράβα
Στις 29/10 έγινε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολείων Αθήνας (που ελέγχεται από τη νεολαία του ΚΚΕ) μαθητική πορεία με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση.
Η πορεία ήταν αρκετά μαζική καθώς μαζεύτηκαν περίπου 6000 μαθητές. Εκτός από τους οργανωτές συμμετείχαν και διάφορες συλλογικότητες, ανάμεσά τους και το Μαθητικό Ξεκίνημα. Υπήρχε επίσης ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανένταχτων μαθητών.
Κάποιες παρατηρήσεις που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με αυτή την πορεία είναι οι ακόλουθες.
- Η μαζικότητα της πορείας δείχνει ότι το μαθητικό κίνημα, δεν «κοιμάται», δεν «κάθεται στον καναπέ», δεν είναι αδιάφορο, όπως προσπαθούν να μας παρουσιάσουν διάφορα ΜΜΕ και το κατεστημένο. Υπάρχει αντίδραση σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και κατανόηση ότι χρειάζεται να αγωνιστούμε, όχι μόνο για τα θέματα της Παιδείας, αλλά συνολικότερα. Οι μαθητές βρήκαν μέσω της πορείας τρόπο να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους στην πολιτική της κυβέρνησης.
- Τα αιτήματα του μαθητικού κινήματος πρέπει να είναι σαφή και ουσιαστικά. Στη συγκεκριμένη πορεία τα αιτήματα περιστρέφονταν γύρω από γενικολογίες σε αντικυβερνητικό πλαίσιο χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση από μέρους των μαθητών.
- Αυτή η πορεία δεν έχει καμία οργανωτική συνέχεια δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο όργανο με αντιπροσώπους εκλεγμένους από τους μαθητές το οποίο να αποφασίσει και να συντονίσει την περαιτέρω δράση του μαθητικού κινήματος.
- Η ανύπαρκτη περιφρούρηση της πορείας επέτρεψε στους μπάχαλους να διεισδύσουν στα μπλοκ των μαθητών και έπειτα να συγκρουστούν με την αστυνομία αμαυρώνοντας έτσι την πορεία των μαθητών.
- Η πορεία όσο μαζική κι αν ήταν είχε έλλειμμα δημοκρατίας. Ουσιαστικά δεν ρωτήθηκαν ποτέ οι μαθητές για το ποια πρέπει να είναι τα αιτήματα της πορείας και πώς πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας μας. Επί πλέον δεν υπάρχει κάποια οργανωτική επιτροπή παρά μόνο η Συντονιστική Επιτροπή η οποία είναι όργανο του ΚΚΕ και η οποία τις μια-δυο φορές το χρόνο που καλεί «ανοικτή» συνεδρίαση, κάνει τα πάντα προκειμένου να επιβληθούν οι απόψεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καταγγελία των «Μαθητών/τριών του Αναρχικού/Αντιεξουσιαστικού Χώρου» ότι δεν τους επετράπη να μιλήσουν κατά τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο μετά την πορεία.
Το μαθητικό κίνημα, όπως και το συνολικότερο κίνημα, βρίσκεται σε κατάσταση ήττας και πρέπει να ανακάμψει. Αυτό θα το καταφέρει μόνο μέσω της ουσιαστικής και δημοκρατικής οργάνωσης των μαθητών και της προβολής ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αιτημάτων και προτάσεων. Ως μαθητικό – φοιτητικό ΞΕΚΙΝΗΜΑ αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία αυτού του κινήματος το οποίο θα θέσει τις βάσεις για ριζικές αλλαγές στο χώρο της Παιδείας και όχι μόνο.