Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου: Ο βιασμός δεν είναι αστείο!

(στον κόσμο του σκοταδισμού με τον Α. Μπέο και τον Κ. Αργυρό)

Κατά 86,2% είναι αυξημένα τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας για το πρώτο 10μηντο του 2024 σε σχέση με πέρυσι. Αλλά προφανώς το αυτί κάποιων δεν ιδρώνει. Ο δήμαρχος Βόλου επέλεξε για άλλη μια φορά να δείξει δημόσια το ποιόν του: από τη μία αφηγήθηκε από το μικρόφωνο αισχρό προσβλητικό «ανέκδοτο» που διακωμωδεί το βιασμό μιας γυναίκας και από την άλλη απείλησε τους ηχολήπτες ότι «θα τους πλακώσει στα χαστούκια» κι ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν λόγω κάποιων προβλημάτων στον ήχο. Ο Κ. Αργυρός γέλασε στο αφήγημα για τον βιασμό και κάλυψε τον Μπέο στην απειλή του στους εργαζόμενους.
Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση από τις «Μαχητικές & Ελεύθερες» Βόλου.

Την ώρα που όλη η Ελλάδα ανατριχιάζει παρακολουθώντας τη φρικιαστική ιστορία του αστυνομικού της Βουλής που βίαζε τα παιδιά του, την Τρίτη 3/12/24, μέρα φωταγώγησης της πόλης του Βόλου ενόψει των γιορτών, ο δήμαρχος Α. Μπέος, εκμεταλλεύτηκε τη δημοσιότητα για να μοιραστεί τις δικές του απόψεις για το θέμα του βιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, σε βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο στο Εκθεσιακό Κέντρο του Πεδίου του Άρεως, παρουσία πολλών γυναικών νεαρής ηλικίας, ο Αχιλλέας Μπέος, ενώ μοιράζεται τη σκηνή με τον Κωνσταντίνο Αργυρό, χρησιμοποίησε την ψεύτικη ιστορία μιας γυναίκας που απολάμβανε τον βιασμό της, για να εμφανιστεί ως αστείος άνθρωπος της σόουμπιζ. Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο βίντεο ακούγονται θαμώνες να επικροτούν το «αστείο» του δημάρχου και ακούγεται η παράκληση «…κι άλλο!».

Πρόκειται για δημόσια κακοποιητική λεκτική συμπεριφορά κατά των γυναικών με το προκάλυμμα του αστεϊσμού. Όταν, όμως, ένα δημόσιο πρόσωπο, όπως ένας δήμαρχος, με δυνατότητα ευρείας προβολής, αρθρώνει λόγο με χυδαίο περιεχόμενο, τότε αφενός υποβαθμίζει την πράξη του βιασμού, απενοχοποιώντας τους θύτες, αφετέρου ενισχύει τα σεξιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα σχετικά με το γυναικείο σώμα και την ανδρική κυριαρχία πάνω σε αυτό. Αντίστοιχα προ διετίας ο Α. Μπέος είχε πει το ίδιο «αστείο» ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών (8/3/22) κατά την επίσκεψή του στην Ένωση Γυναικών Νέας Αγχιάλου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η κριτική που ασκήθηκε από το Σωματείο των Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις (ΣΤΑΖΟΕ) σχετικά τόσο με τη «χυδαία, τραμπούκικη και φασίζουσα επίθεση δια μικροφώνου», όπως τη χαρακτηρίζουν, συμπεριφορά του δημάρχου σε βάρος των εργαζομένων όσο και με τη μη υπεράσπισή τους από τον Κ. Αργυρό ως συνεργάτες του στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Όσον αφορά τον Κ. Αργυρό, στις 12/8/21, στο ΒΗΜΑgazino, είχε δηλώσει ότι «τα περιστατικά βίας το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας γυρίζουν χρόνια πίσω, στον κόσμο του σκοταδισμού». Όμως, τρία χρόνια μετά, γέλασε στα χυδαία λεγόμενα του Α. Μπέου. Θα θέλαμε να μάθουμε το ποσό που πληρώθηκε ο κ. Αργυρός (από τα λεφτά των δημοτών βέβαια) ώστε να μην πει τίποτα για το πόσο «διασκεδαστικός» γίνεται ένας βιασμός όταν το λέει ένας Μπέος που πληρώνει καλά.

Σε μια περίοδο που μετράμε την 15η γυναικοκτονία για το 2024 στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να παίρνουμε θέση απέναντι σε κάθε είδους ενέργεια που δημιουργεί πισωγύρισμα σχετικά με την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος.

Το θέμα του βιασμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για πλάκα! Ως φεμινιστική ομάδα αποδοκιμάζουμε ανοικτά και καταγγέλλουμε για μία ακόμη φορά τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Α. Μπέου καθώς θεωρούμε ότι τα ανέκδοτα βιασμού είναι επιβλαβή επειδή μπορούν να διαιωνίσουν το τραύμα, να εξομαλύνουν τη βία και να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον όπου τα θύματα στιγματίζονται και οι εμπειρίες τους υποβαθμίζονται. Ένας άντρας που σέβεται τις γυναίκες, θα αισθανόταν ΝΤΡΟΠΗ να θεωρεί αντικείμενο διασκέδασης τον βιασμό!

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη βία κατά των γυναικών, περίπου 1 στις 3 γυναίκες (περίπου 33%) παγκοσμίως έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφο (ή μη) κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ότι μια σημαντική μερίδα γυναικών που παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις, όπως η ετήσια γιορτή του Δήμου Βόλου, δε θα βρουν το περιβάλλον κατάλληλο για γέλια, αφού τέτοιες καταστάσεις συνδέονται με σοβαρές κακοποιητικές εμπειρίες και βαθιές συναισθηματικές πληγές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα