Μαχητικές & Ελεύθερες: Πολύ πετυχημένη εκδήλωση στον Βόλο στις 13/7

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα (Τρίτη 13/7) στο Βόλο η εκδήλωση που οργάνωσαν οι Μαχητικές & Ελεύθερες, με θέμα την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 40 άτομα, γεγονός πολύ σημαντικό για τα δεδομένα του Βόλου, θίχτηκαν ζητήματα όπως αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης, το κίνημα του #metoo στην Ελλάδα και, φυσικά, οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, θέματα που έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα. Το περιστατικό μάλιστα με τον αστυνομικό στην Ηλιούπολη και τη σωματεμπορία μας έχει εξοργίσει. 

Γι’ αυτό το λόγο, από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση αναδείχθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη οι γυναίκες να οργανωθούν και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας για τα θύματα της έμφυλης βίας, καθώς πολλές γυναίκες δεν ξέρουν που να απευθυνθούνε είτε γιατί απουσιάζουν οι απαραίτητες δομές φιλοξενίας είτε γιατί αυτές οι δομές συνδέονται με κουραστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην αστυνομία και στο δικαστικό σύστημα. Η ανεπάρκεια της αστυνομίας στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων φαίνεται όχι μόνο από το πως έχουν αντιδράσει οι αστυνομικές αρχές στα συγκεκριμένα περιστατικά -από την καθυστέρηση μέχρι τη συγκάλυψη- αλλά και από το βαθιά ριζωμένο σεξισμό που υπάρχει μέσα στα σώματα «ασφαλείας». 

Επομένως, αντί να λέμε στα θύματα «γιατί δεν κάλεσες την αστυνομία;» είναι σημαντικό να τα κάνουμε να νιώθουν ασφαλή μέσα από τη δημιουργία του δικτύου που προαναφέρθηκε. Είναι ύψιστης σημασίας τα θύματα να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα τους, ότι έχουν σε κάποιον να απευθυνθούν. Όπως έγινε με τη συλλογικότητα «Witches of the South» που αντέδρασε αμέσως και βοήθησε την 18χρονη κοπέλα στην Ηλιούπολη. 

Επιπλέον υπογραμμίστηκε το ότι ο σεξισμός και η έμφυλη βία είναι αποτέλεσμα της πατριαρχίας την οποία το καπιταλιστικό σύστημα διαιωνίζει και αναπαράγει γιατί σαν εκμεταλλευτικό σύστημα βασίζεται στις διακρίσεις και την καταπίεση. 

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφωνήσαμε στη συσπείρωση και στην οργάνωση ενός τέτοιου δικτύου, ενώ ανάμεσα στο αισιόδοξο κλίμα που επικράτησε είδαμε και σημαντικές προοπτικές για το μέλλον και για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε. Η πετυχημένη αυτή εκδήλωση έδειξε ότι υπάρχει η ανάγκη για οργάνωση των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος και οι Μαχητικές και Ελεύθερες θα πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση την αμέσως επόμενη περίοδο. Στόχος μας είναι: Καμία μόνη απέναντι στην έμφυλη βία!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα