Πρόστιμο 435.000 ευρώ επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας στη Leroy Merlin. Είχε προηγηθεί έλεγχος στις 29 Γενάρη του 2019 στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας όπου διαπιστώθηκε ότι 29 εργαζόμενοι δούλευαν εκτός ωραρίου.
Αυτό που αποκαλύφθηκε επίσης είναι το γεγονός ότι η εταιρεία μετά τον έλεγχο του περασμένου Γενάρη, είχε επιβάλλει στους εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες να υπογράψουν ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις με ωράριο εργασίας 9:00-18:00, εισάγοντας ουσιαστικά την 9ωρη εργασία.
Αυτή η κίνηση δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα προκειμένου να αποφύγει αντίστοιχα πρόστιμα και κυρώσεις από μελλοντικούς ελέγχους. Δεν δίστασε μάλιστα να «βαφτίσει» την μια επιπλέον ώρα εργασίας «διάλειμμα». Η εργατική νομοθεσία όμως προβλέπει ότι το διάλειμμα είναι υποχρεωτικό εντός του ωραρίου εργασίας. Από την άλλη η εργοδοσία παρουσιάζει αυτή την μια ώρα διαλείμματος σαν «χάρη», καθώς αυτό θα είναι προς όφελος των εργαζομένων. Ενώ ταυτόχρονα δίνει την «επιλογή» σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να διατηρήσει το προηγούμενο ωράριό του.
Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους «οφέλη» και «επιλογές» κρύβουν από πίσω μια σειρά από εργοδοτικούς εκβιασμούς, που στο μόνο πράγμα που μπορούν να οδηγήσουν είναι στη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωρίας.
Η «ζούγκλα» που επιβάλει η Leroy Merlin
Η Leroy Merlin έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τα φώτα της δημοσιότητας για τις συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματά της και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση της εργασίας, η ενοικίαση εργαζομένων από την εταιρεία Man Power, η δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων με 4μηνες, 6μηνες και αορίστου χρόνου συμβάσεις, συνθέτουν το σκηνικό της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί στην εταιρεία. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που τα τελευταία 2 χρόνια άνοιξαν 2 νέα καταστήματα και όλα τα προηγούμενα ανακαινίστηκαν. Ασφαλώς το βάρος αυτής της «ανάπτυξης» το επωμίστηκαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από την εξοντωτική υπερεργασία τους.
Η εργοδοσία δεν δίστασε να αποκαλύψει το αδίστακτό πρόσωπό της, προχωρώντας το καλοκαίρι του 2018 στην απόλυση μιας εργαζόμενης μερικής απασχόλησης επειδή είχε σκλήρυνση κατά πλάκας. Για να αιτιολογήσει την απόλυση της γυναίκας που εργαζόταν επί 10 χρόνια στην εταιρεία, προέβαλε σαν πρόσχημα την χαμηλή αποδοτικότητά της.
Είναι η ίδια εταιρεία που με αφορμή το δημοψήφισμα του 2015, όχι μόνο είχε ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ, αλλά με εκβιαστικό και εκφοβιστικό τρόπο παρακινούσε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν κι αυτοί ΝΑΙ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) η εργοδοσία ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι ένα πιθανό Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο τους μισθούς και τα δικαιώματα τους.
Να τους σταματήσουμε!
Η προσπάθεια της Leroy Merlin να επιβάλει το 9ωρο αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στην πολιτική του κεφαλαίου να επιτεθεί στα δικαιώματα των εργαζομένων και να επιβάλει έναν εργασιακό μεσαίωνα.
Το πρόστιμο της Επιθεώρησης Εργασίας από τη μια αποτελεί ένα ευχάριστο νέο. Από την άλλη όμως δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς οι εργοδότες βρίσκουν πάντα τρόπους να ελίσσονται στα πλαίσια της αντεργατικής νομοθεσίας και να βρίσκουν νομιμοφανείς τρόπους να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να οργανωθούν και να δώσουν αποφασιστικές μάχες ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, και για την διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, για σταθερή δουλειά και συλλογικές συμβάσεις, για αξιοπρεπείς μισθούς.