Σήμερα, Κυριακή 1/5: Όλες και όλοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις!

Όλες και όλοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις!

Κυριακή 1/5

 • Αθήνα: 11.00 π.μ., Προπύλαια
 • Θεσ/νίκη: 11.00 π.μ., Καμάρα
 • Βόλος 10.00 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη που μοιράζει το «Ξ» ενόψει των συγκεντρώσεων της πρωτομαγιάς.

Κόντρα στην κυβέρνηση & το σύστημα των πολέμων και της φτώχειας 

Την Κυριακή 1η Μαΐου τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες του εργατικού κινήματος σε όλη του την ιστορία. Αγώνες μέσα από τους οποίους το εργατικό κίνημα κατέκτησε σημαντικά δικαιώματα και πάλεψε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πόλεμο.  

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο περνάνε νόμους που παίρνουν μια σειρά από αυτά τα δικαιώματα πίσω, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κάθε φορά που οι συλλογικές οργανώσεις των εργαζομένων και οι αγώνες υποχωρούν, χάνουμε δικαιώματα. Χρειάζεται να ανασυνταχτούμε για να τα επανακακτήσουμε και στη συνέχεια να κερδίσουμε ακόμα περισσότερα.   

Η 1η Μάη, η διεθνής ημέρα όλων των εργαζομένων του κόσμου, μας θυμίζει ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Η φετινή Πρωτομαγιά, όπως κάθε “επέτειος” του εργατικού κινήματος, πρέπει να γίνει σταθμός αγώνα και για τα σύγχρονα προβλήματα.  

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ μικτά (περίπου 43 ευρώ καθαρά) που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης θα εξανεμιστεί πριν να προλάβει να μπει στην τσέπη των εργαζομένων αφού η ακρίβεια καλπάζει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Ο επίσημος πληθωρισμός τον Μάρτιο έφτασε το 8,9% όμως οι πραγματικές ανατιμήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες στα τρόφιμα και σε άλλα είδη ευρείας χρήσης και κυρίως στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα.   

Η πραγματική ακρίβεια και η φτώχεια που προκαλεί 

Ανάμεσα στον Μάρτιο του 2021 και του 2022 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 79,3%, του πετρελαίου θέρμανσής κατά 58,5%, της βενζίνης κατά 31% και του πετρελαίου κίνησης κατά 47%! Η τιμή του Φυσικού Αερίου τριπλασιάστηκε από τον Δεκέμβριο του 2020 ως το Δεκέμβριο του 2021!  

Οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό και καύσιμα πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ισοδυναμούσαν ήδη με 1,5 έως 2 βασικούς μισθούς τον χρόνο! («Το Βήμα» 23/2/22)

Λόγω της ανόδου των τιμών, 6 στους 10 εργαζόμενους μείωσαν την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής και πάνω από 7 στους 10 περιόρισαν τις δαπάνες για τη θέρμανση. (έρευνα της ΓΣΕΕ 31/3/22) 

Το 46% των μισθωτών ζουν σε συνθήκες υλικής υστέρησης επειδή αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε.! (Εφημερίδα των Συντακτών 21/4/22) 

Τα ψέματα της κυβέρνησης 

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της θέλουν να μας πείσουν ότι οι αυξήσεις είναι σαν μια θεομηνία που πλήττει όλο τον πλανήτη και για αυτό δεν μπορούν να γίνουν θαύματα. Ο δε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας, έχει το θράσος να δηλώνει ότι:  

«οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα».  

Σύμφωνα λοιπόν με την κυβέρνηση και την πλούσια ελίτ, όλοι εμείς θα πρέπει να αρκεστούμε στα ψίχουλα των επιδομάτων και να αποδεχτούμε ότι θα γίνουμε φτωχότεροι. Έχουν απύθμενο θράσος και λένε τερατώδη ψέματα!  

Η πλούσια ελίτ βγάζει κέρδη 

Το ράλι αυξήσεων ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον, κάποιοι βγάζουν κέρδη από την ακρίβεια! Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο 6μηνο του 2021, οι 33 από τις 39 μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου, δηλαδή το 85%, ήταν κερδοφόρες, οι 25 αύξησαν τα κέρδη τους σε σχέση με το 2020 (ποσοστό το 64%) και οι 19 από τις 33 ξεπέρασαν ακόμη και τα κέρδη του 2019, δηλαδή της προ-κορονοϊού περιόδου. (money review 12/10/21) 

Το καρτέλ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (ιδιωτική ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Περιστέρης, Λάτσης και Βαρδινογιάννης) βγάζει αμύθητα κέρδη χρησιμοποιώντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής και το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη στην χονδρεμπορική αγορά. (the press project, 20/4/22) 

Τα κέρδη φυσικά και δεν φυτρώνουν στα δέντρα αλλά είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Από τις τσέπες των εργαζομένων βγήκαν τα εκατομμύρια ευρώ που χαρίστηκαν στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (Aegean, εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, ιδιωτικά ΜΜΕ, ιδιωτική Υγεία, κοκ) μέσα στην πανδημία.  

Ενιαίο Μέτωπο της Αριστεράς 

Η Γενική Απεργία στις 6 Απριλίου ήταν η πιο μαζική εργατική κινητοποίηση των τελευταίων ετών, μετά τους κλαδικούς αγώνες στην efood, την COSCO και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών το Φθινόπωρο του 2021. Επιπλέον, έδειξε ότι η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της διαρκώς αυξάνεται. Όμως, μια 24ωρη απεργία δεν αρκεί. Χρειάζεται συνέχεια και σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Αντί για αυτό, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αρκούνται σε απεργίες χωρίς συνέχεια που καταλήγουν «τουφεκιές στον αέρα». 

Για αυτό, η μαχητική-ανατρεπτική Αριστερά και το ΚΚΕ οφείλουν να συντονιστούν. Στην Πρωτομαγιά θα έπρεπε να καλεστούν κοινές συγκεντρώσεις. Αυτο δεν έγινε. Μπορούν όμως το επόμενο άμεσο διάστημα τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Ομοσπονδίες όπου ΚΚΕ και οργανώσεις της ανατρεπτικής Αριστεράς έχουν δυνάμεις, να πιέσουν για μια νέα Γενική Απεργία μέσα στο Μάη και στη συνέχεια κλιμάκωση με 48ωρη. Και να παλέψουμε από κοινού για την επιτυχία της απεργίας σε όλους τους χώρους και για κοινές, ενωτικές και μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που θα διεκδικούν: 

 • Πάγωμα των ανατιμήσεων και πλαφόν στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης. 
 • Κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. 
 • Δραστική μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ρεύμα, θέρμανση.   
 • Αύξηση όλων των μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των συντάξεων και των επιδομάτων, τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού. 
 • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων που πέρασαν με την λαίλαπα των Μνημονίων. 
 • Ουσιαστική ενίσχυση των μικρών αγροτών και κτηνοτρόφων και στήριξη της εγχώριας παραγωγής.   
 • Νερό, ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα, να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας μέσα από την εθνικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής, κάτω από τη διαχείριση και τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας για να σταματήσει η κερδοσκοπία σ’ αυτούς τους κρίσιμους τομείς σε βάρος της κοινωνίας. 
 • Βαριά προοδευτική φορολογία στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.   

Αυτά τα μέτρα, που είναι ο μόνος τρόπος να ανακουφιστούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα, συγκρούονται με τον πυρήνα του συστήματος του κέρδους, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και συνδέονται με τον αγώνα για την ανατροπή του και το χτίσιμο μιας άλλης κοινωνίας.  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα