Επιμέλεια άρθρου της Αθήνας Καρυάτη (ΝΕΔΑ, αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Κύπρο)
Από το Σάββατο 3/7 μέχρι το πρωί της 5/7 εξελίσσονταν η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Κύπρου. Μέσα σε λίγες ώρες κάηκαν 55 τ. χλμ. γης, επηρεάστηκαν 10 χωριά, εκ των οποίων τα 6 εκκενώθηκαν και δεκάδες σπίτια κάηκαν. Ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές ήταν 4 Αιγύπτιοι εργάτες.
Οι πυρκαγιές κάθε άλλο παρά ασυνήθιστες είναι στην Κύπρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – την ίδια μέρα εξάλλου (Σάββατο, 3/7) υπήρχαν ακόμα 2 πύρινα μέτωπα. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά όμως ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη που είχε να διαχειριστεί η σημερινή κυβέρνηση από το 2013 που ανέβηκε στην εξουσία.
Η πρώτη πυρκαγιά, το 2016, οπότε και κάηκαν 38 τ. χλμ. και δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Σολιάς, αποκάλυψε τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λόγω των μέτρων λιτότητας και των περικοπών, καθώς και την αδυναμία των φορέων του κράτους να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια απειλή.
Τότε η οργή της κοινωνίας ήταν διάχυτη και η κυβέρνηση μαζί με την αντιπολίτευση συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια επιτροπή για να καταγράψουν τις ελλείψεις που υπήρχαν…
Παρόλο που σήμερα η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 42%, μένει ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί και πώς τελικά έφτασε η Πυροσβεστική να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, να έχει τις ίδιες ελλείψεις και τελικά να έχει γίνει τόσο μεγάλη καταστροφή.
Ανεπάρκειες και ελλείψεις στην Πυροσβεστική
Μια από τις προτάσεις της επιτροπής του 2016 ήταν η αγορά δυο πυροσβεστικών αεροπλάνων όπως αυτά που ήρθαν από την Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε ποτέ.
Οι πυροσβέστες έδωσαν ακόμη μια φορά ηρωική μάχη με τις φλόγες χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και χωρίς να έχει γίνει ο αναγκαίος προγραμματισμός και σχεδιασμός από την υπηρεσία για να καταφέρουν να σταματήσουν την φωτιά εγκαίρως.
Οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν ήταν πολύ μικρές για το μέγεθος της πυρκαγιάς, τόσο σε οχήματα όσο και σε προσωπικό, λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας. Οι ελλείψεις που σημειώθηκαν ήταν πολλές ακόμη και στο επίπεδο του ότι δεν υπήρχαν αρκετά μεγάλες μάνικες στα πυροσβεστικά οχήματα για να φτάσουν εκεί που έπρεπε αλλά ούτε καν βυτιοφόρα για την αναπλήρωση του νερού των οχημάτων με αποτέλεσμα τα οχήματα να χρειάζονται να απομακρύνονται από την περιοχή και να επανέρχονται. Γεννά πολλά ερωτήματα λοιπόν που πήγε τελικά αυτή η «αύξηση του προϋπολογισμού».
Σύμφωνα με το αξιόπιστο μετεωρολογικό site kitasweather.com, η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κινδύνευσαν μέλη και οχήματα της δύναμης, λόγω των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν από πλευράς της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ήδη ένας αγροτικός πυροσβεστικός σταθμός και δυο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες και αρκετοί πυροσβέστες κινδύνευσαν να χάσουν την ζωή τους.
Οι πυροσβέστες έδωσαν μια άνιση μάχη με όλες τους τις δυνάμεις και με κίνδυνο της ζωής τους.
Είναι απαράδεκτο μετά την εμπειρία του 2016 η πυροσβεστική να είναι τόσο υποστελεχωμένη αλλά και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο ανομβρίας, καύσωνα και με ισχυρούς ανέμους. Ποσό μάλλον την τελευταία περίοδο που τα ακραία καιρικά φαινόμενα πληθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Κυβέρνηση και κράτος ευθύνονται για την καταστροφή
Όπως και το 2016 που το φταίξιμο έπεσε σε ένα 12χρονο αγόρι και τον παππού του, έτσι και τώρα η αστυνομία συνέλαβε έναν 67χρονο που λέγεται ότι έκαιγε ξερά χόρτα. Ο ίδιος βέβαια δηλώνει ότι είναι αυτός που κάλεσε την Πυροσβεστική κι όχι αυτός που ξεκίνησε τη φωτιά…
Ο 67 χρόνος φαίνεται να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από την κρατική και κυβερνητική εγκληματική ανεπάρκεια. Σίγουρα το κάψιμο ξερών χόρτων πρέπει να απαγορεύεται. Πυρκαγιές όμως μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και από φυσικά αίτια ή από κάποιο ατύχημα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ανεπάρκεια κυβέρνησης και κράτους. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο, όταν είναι δεδομένο ότι το καλοκαίρι θα έχουμε μεγάλες πυρκαγιές.
4 νεκροί Αιγύπτιοι εργάτες γης ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές
Ο θάνατος των τεσσάρων Αιγυπτίων εργατών γης άνοιξε ακόμη μια φορά την συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας και διαμονής αυτών των ανθρώπων.
Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό) οι 250 εργάτες γης που δουλεύουν στην περιοχή δεν συμπεριλήφθηκαν στην διαδικασία εκκένωσης! Το ότι είχαμε μόνο 4 θύματα ήταν θέμα καθαρά τύχης!
Η συνδικαλιστική ομοσπονδία της ΠΕΟ ζητά έρευνα από την Υπουργό Εργασίας για τις συνθήκες εργασίας και το καθεστώς εργοδότησης των τεσσάρων Αιγυπτίων. Ακόμη όμως και να υλοποιηθεί αυτή η έρευνα δεν θα αλλάξει τις συνθήκες εργασίας των εργατών γης!
Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς –γιατί αυτό αποτελεί η εργοδότηση εργαζομένων από φτωχές τρίτες χώρες– έχουν αποκαλυφθεί. Χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με το μισό του κατώτατου μισθού, ζουν σε παράγκες και κοντέινερ, ενώ εργάζονται 12-16 ώρες την ημέρα!
Η ΠΕΟ και όλα τα εργατικά συνδικάτα είναι ενήμερα για την κατάσταση, πόσο μάλλον το Υπουργείο το οποίο εκδίδει τις άδειες εργασίας και κάνει τα στραβά μάτια στις παρατυπίες και στην υπερεκμετάλλευση.
Είναι υποκρισία λοιπόν να ζητά η ΠΕΟ να γίνει ερεύνα αντί να παλεύει για την κατάργηση αυτών των συμβολαίων και την διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης.
Για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα, έθνη και εθνικισμοί
Οι ελλείψεις της κυπριακής κυβέρνησης και η αδυναμία της να ανταπεξέλθει στις ανάγκες πυρόσβεσης την οδήγησαν στο να αναζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.
Ο Τατάρ (σ.σ.: πρόεδρος στη βόρεια Κύπρο) ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε τηλεφωνώντας στον Αναστασιάδη και προσφέροντας την βοήθειά του. Το ίδιο το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών πόρων στο βορρά δήλωσε ότι είναι έτοιμοι με όλες τους τις δυνάμεις να βοηθήσουν όταν τους ζητηθεί. Παρόλα αυτά ο Αναστασιάδης ανταποκρίθηκε στην προσφορά αυτή λέγοντας ότι θα «αξιολογήσουν την κατάσταση» – στην ουσία δηλαδή αρνήθηκε την προσφορά βοήθειας!
Κι ενώ είχαμε την προσφορά βοήθειας από τη διπλανή μας πόρτα η κυβέρνηση έκανε διεθνείς εκκλήσεις για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Ελλάδα και Ιταλία που είναι χιλιάδες μίλια μακριά και από το Ισραήλ! Φυσικά η βοήθεια που ήρθε τελικά από την Ελλάδα και το Ισραήλ ήταν σημαντική αλλά πέρασαν πάνω από 24 ώρες μέχρι να έρθει, με αποτέλεσμα οι διαστάσεις της πυρκαγιάς να γίνουν πολύ μεγαλύτερες.
Η στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν εγκληματική!
Οι πολιτικές λιτότητας, η άρνηση της κυβέρνησης να επενδύσει στην αναβάθμιση της Πυροσβεστικής, τα εθνικιστικά πείσματα του Αναστασιάδη να αρνηθεί βοήθεια από τους Τουρκοκύπριους, είχαν σαν αποτέλεσμα να θυσιαστεί ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Κύπρου, περιουσίες και σπίτια κατοίκων 6 χωριών και 4 ανθρώπινες ζωές!
Η κατεύθυνση στην οποία οδηγούν το κυπριακό δεν είναι απλά τα δύο κράτη αλλά τα δύο εχθρικά κράτη που ακόμη και σε περίπτωση άμεσης ανάγκης και φυσικών καταστροφών δεν θα συνεργάζονται! Οι μόνοι που πλήττονται από αυτή την αδιαλλαξία είναι οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον!
Ανάγκη για μέτρα σήμερα
Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται να παρθούν μέτρα σήμερα πριν να είναι αργά, για να προλάβουμε μια επόμενη καταστροφή. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για περισσότερες επενδύσεις, για αεροπλάνα «δανεικά» από την Αίγυπτο, για προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ κι άλλα μεγάλα λόγια τελικά δεν έχουν κανένα νόημα.
Τα κινήματα που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο και η Αριστερά μαζί με τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική, τις τοπικές κοινότητες και γενικά την κοινωνία, χρειάζεται να παλέψουμε για:
- Άμεση αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και των αγροτικών σταθμών πυρόσβεσης με την κατάλληλη υλική υποδομή και εργατικό δυναμικό για την κάλυψη όλων των αναγκών του καλοκαιριού με διαφάνεια και συμμετοχή των εργαζομένων και της κοινωνίας στην διαδικασία αυτή.
- Δεν δεχόμαστε καμία ολιγωρία! Ούτε εκθέσεις, ούτε υποσχέσεις για αναμονή κονδυλίων. Τα λεφτά υπάρχουν και απαιτούμε να διατεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας κι όχι στην αστυνομία και την καταστολή.
- Συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής σε βορρά και νότο, χωρίς την ανάγκη «αξιολόγησης», «αναμονής για αίτηση» κτλ. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αλληλοβοήθεια σε περίπτωση καταστροφών δεν μπορεί να είναι μέρος του παιχνιδιού εντυπώσεων και της διπλωματίας.
- Ανθρώπινες ζωές, περιβάλλον, οι κόποι μιας ζωής, είναι αδιαπραγμάτευτα. Για το καπιταλιστικό σύστημα και τη σημερινή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση αυτά αποτελούν απλά παράπλευρες απώλειες των πολιτικών διάσωσης του μεγάλου κεφαλαίου.
Η πάλη για μια κοινωνία όπου η ζωή και το περιβάλλον θα είναι βασική προτεραιότητα, μια κοινωνία αλληλεγγύης, δημοκρατίας, μια σοσιαλιστική κοινωνία, είναι άκρως επίκαιρη και αναγκαία.