«Κύριε» Λιάγκα, έχουμε μπουχτίσει με τους αστυνομικούς των σωμάτων μας!

«Οφείλω εγώ να τη δω γυμνή στην παραλία, με τα παραπάνω κιλά;»

αναρωτήθηκε ο Λιάγκας στο γνωστό πλέον παραλήρημά του για το plus size μοντέλο για να συνεχίσει λίγο παρακάτω και να πει:

«Η αισθητική είναι ενιαία. Είναι άλλο η κοπέλα με το ωραίο σώμα και άλλο ότι αποδεχόμαστε και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κοπέλα που είναι χοντρή όμως και ξαπλώνει στην παραλία».

 

«Η αισθητική είναι ενιαία» μας λέει ο Λιάγκας, εννοώντας φυσικά ότι η αισθητική του καθένα οφείλει να συμβαδίζει με τη δική του και με την αισθητική που μας πλασάρουν τα μίντια.

«Απόδεχομαστε τη χοντρή στην παραλία» αναφέρει ο Λιάγκας, λες και τον όρισε ποτέ κανείς κριτή για το ποιες και ποιοι είναι αποδεχτές/οι σε μία παραλία!

Και βέβαια αναρωτήθηκε εάν οφείλει να δει γυμνή μία γυναίκα με παραπάνω κιλά στην παραλία, για να αναιρέσει ακόμα και αυτήν τη γελοία «αποδοχή» που ισχυρίζεται πως δείχνει για τις χοντρές.

***

Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, κατάφερε να προκαλέσει εκρήξεις οργής σε πολλές γυναίκες και άντρες που τον ακούσανε να πλασάρει σεξιστικές αντιλήψεις που πληγώνουν καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ένας γλοιώδης τύπος αυτοανακηρύσσεται αστυνομικός των κορμιών μας και δικαστής που αποφασίζει ποιες «επιτρέπεται» να πάνε στην παραλία και ποιες όχι. Πριν λίγο καιρό είχαμε τον δικηγόρο Καρατσιώλη να κάνει λόγο για «τα πρώτα μπάνια της φάλαινας», αλλά εκτός από τις δημόσιες δηλώσεις στα social media και στην τηλεόραση, χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο στις παραλίες έρχονται αντιμέτωπες με επικριτικά βλέμματα και κακεντρεχή σχόλια από τους ανώνυμους «Λιάγκες» της διπλανής ξαπλώστρας.

Ε, λοιπόν, ως εδώ! Αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν είναι «ακόμα μία άποψη που πρέπει να δεχτούμε, εξάλλου δημοκρατία έχουμε»! Είναι επικίνδυνες, τραυματίζουν ανθρώπινες ζωές και μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις!

«Κύριε» Λιάγκα που κάνεις τη χάρη στις χοντρές να τις «αποδέχεσαι», το ξέρεις πως υπάρχουν γυναίκες που κάθε χρόνο στερούνται τη θάλασσα και την παραλία επειδή τύποι σαν εσένα τις έχουν μάθει να ντρέπονται να κυκλοφορήσουν με μαγιό;

***

Το ξέρεις πως ο χλευασμός και η ντροπή που θα νιώσει ένα νέο κορίτσι για το σώμα του και τα άπιαστα πρότυπα του «τέλειου σώματος» είναι βασικοί παράγοντες εκδήλωσης διατροφικών διαταραχών; Καταλαβαίνεις πως όταν «ωρύεσαι» για τις χοντρές στη θάλασσα, βάζεις το δικό σου λιθαράκι (που λόγω της θέσης ισχύος των ΜΜΕ είναι ογκόλιθος) σε αυτήν την κατάσταση;

Και τελικά, πώς πρέπει να σου το πούμε για να το καταλάβεις πως η επικίνδυνη άποψή σου για τα κορμιά μας δε μας ενδιαφέρει και δε μας αφορά; Πως κανένας και ποτέ δεν μπορεί να ορίσει το πως θα φερθούμε στο σώμα μας, με τί θα το ντύσουμε και πού θα το πάμε;

***

Απέναντι στα αισχρά και καταπιεστικά πρότυπα ομορφιάς, τα οποία το μόνο που εξυπηρετούν τελικά είναι να πλουτίζουν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που μας υπόσχονται πως θα τα «πιάσουμε», υπάρχει σήμερα μία πολύ δυναμική απάντηση. Ένα γυναικείο κίνημα που αναπτύσσεται διεθνώς και βγάζει γυναίκες στους δρόμους για να διεκδικήσουν την αυτονομία των σωμάτων τους, να παλέψουν ενάντια στο σεξισμό, τις διακρίσεις και τη βία που υφίστανται καθημερινά.

Αυτό το κίνημα χειραφετεί και ριζοσπαστικοποιεί νέες/ους και μεγαλύτερες/ους γυναίκες και άντρες σε όλον τον κόσμο και τις διδάσκει να αμφισβητούν τους «Λιάγκες» του πλανήτη, τα σεξιστικά πρότυπα αλλά και το σύστημα που επιβιώνει χάρη στην αναπαραγωγή τους. Και μέσα από τέτοια κινήματα χτίζεται ο δρόμος για μία άλλη κοινωνία που θα είναι απαλλαγμένη από κάθε είδους διάκριση, που κάθε άνθρωπος θα έχει τον πλήρη έλεγχο των επιλογών για το σώμα του, για το πού και πώς θα το διαθέσει σε σχέση με την εργασία, τη διασκέδαση, την ξεκούραση, την παραλία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα