Προκήρυξη της τοπικής οργάνωσης του "Ξ" στου Ζωγράφου
Με μια απόφαση εξπρές και μάλιστα μέσα σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση, μέσω των υπουργών πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και εθνικής άμυνας και με τη σύμφωνη γνώμη της Ντόρας Μπακογιάννη, αποφάσισε να δωρίσει χώρο 100 στρεμμάτων εντός του χώρου που προορίζεται από το νόμο 732/1977 να γίνει το μητροπολιτικό πάρκο Γουδί, στον Βαρδινογιάννη ώστε να στεγαστούν τόσο οι επαγγελματικές αθλητικές δραστηριότητες του παναθηναϊκού όσο και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του εν λόγω επιχειρηματία.
Πρόκειται για μία απόφαση σκάνδαλο που αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής, που παραχωρεί και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αττικής στο κεφάλαιο.
Ελληνικό, πάρκο Ριζάρη, Πεδίον Άρεως, Λυκαβηττός, κτήμα Θων και τώρα ξανά Γουδί, που ήδη έχει υποστεί -με ευθύνη της δημοτικής αρχής- την παραχώρηση χώρων του πάρκου σε ιδιώτες (Σαργκάνης, Ύδραυλις) ή για Ολυμπιακή χρήση.
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ΠΑΕ (Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης, Γιαννακόπουλοι, Γρανίτσας) χρησιμοποιούν σαν "ασπίδα" τους οπαδούς των ομάδων τους για να πάρουν "τσάμπα" δημόσιους χώρους (πχ στάδιο Καραϊσκάκη, άλσος Νέας Φιλαδέλφειας κτλ) προκειμένου να στεγάσουν τις επιχειρήσεις τους (γήπεδα, εμπορικά κέντρα, πολυσινεμά).
Στην περίπτωση του ΠΑΟ το γήπεδο πρόκειται να γίνει μέσα στο χώρο που προορίζεται για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδί και που αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.
Τη στιγμή που ήδη στρατόπεδα, νοσοκομεία, υπουργεία, εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων και ένα σωρό άλλα κτίρια έχουν "φυτρώσει" στο χώρο του πάρκου και που ένα κομμάτι του ήδη μετατρέπεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς αγώνες, η δημιουργία και του γηπέδου του ΠΑΟ αποτελεί στην ουσία την ταφόπλακα στα σχέδια για χώρο υψηλού πρασίνου στην περιοχή.
Η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για το γεγονός ότι τόσο οι γύρω δήμοι, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής άλλά και επιστήμονες (μέλη του αστικού τμήματος της σχολής αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ) αντιτίθενται στην δημιουργία του γηπέδου.
Αδιαφορεί ακόμα και για τις προηγούμενες δεσμεύσεις της (δια στόματος Σημίτη) ότι το πάρκο θα γίνει, και προχωρά στην τσιμεντοποίηση του χώρου.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο δήμος Ζωγράφου είναι από τους πλέον πυκνοκατοικημένους στην Ευρώπη και ότι συνολικά η περιοχή γύρω από το πάρκο είναι πάρα πολύ επιβαρημένη, καταλαβαίνει ότι είναι άμεση ανάγκη να μη χτιστεί στο Γουδί το γήπεδο του ΠΑΟ.
Άλλωστε η μελέτη που έχει εκπονήσει για το πάρκο ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γ. Πολύζος, υποστηρίζει ότι η δημιουργία του θα μειώσει κατά 3-4 βαθμούς τη θερμοκρασία στην Αττική.
Η συγκέντρωση των 4 δήμων την Παρασκευή 23/1/2004 πρέπει να είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων και να μη μείνει μια "τουφεκιά στον αέρα" όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Για να διασφαλιστεί αυτό θα πρέπει οι δημοτικές παρατάξεις της Aριστεράς, οι περιβαλλοντικές κινήσεις, οι τοπικοί φορείς, όλοι όσοι παλέψαμε με συνέπεια εδώ και χρόνια και στους 4 δήμους, για τη δημιουργία του πάρκου, να συντονίσουμε τις κινήσεις μας και να καθορίσουμε τα επόμενα κοινά βήματα.
Διεκδικούμε:
– Να μη γίνει το γήπεδο του ΠΑΟ στο Γουδί
– Ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου στα 965 στρέμματα ανοιχτό σε όλους τους πολίτες
– Να φύγουν όλα τα στρατόπεδα από την περιοχή
– Καμία εμπορευματική ή κερδοσκοπική δραστηριότητα στο χώρο του πάρκου
– Να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι εγκαταστάσεις από το χώρο του πάρκου