Κρουαζιερόπλοια: καθαρό θαλασσινό αεράκι ή ατμόσφαιρα Πεκίνου;

Το καλοκαίρι πέρασε. Οι διακοπές και το φρέσκο θαλασσινό αεράκι είναι παρελθόν. Για πολλούς ανθρώπους όμως, το καλοκαίρι που τελείωσε, όπως πιθανά και τα προηγούμενα, δεν ήταν τόσο ειδυλλιακό όσο ήθελαν να φαντάζονται. Ο λόγος για τους εκατομμύρια τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο, που επιλέγουν αντί για ένα ξενοδοχείο, ή ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο, να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο κατάστρωμα ενός κρουαζιερόπλοιου.

P&O Cruises

Σύμφωνα με καλοκαιρινή έρευνα στα κρουαζιερόπλοια μιας από τις μεγαλύτερες βρετανικές τουριστικές εταιρείες, της «P&O Cruises», η ατμόσφαιρα στο κατάστρωμα των πλοίων, είναι αντίστοιχη από άποψη ρύπανσης με αυτή μιας σειράς μεγαλουπόλεων. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η παραπάνω αποκάλυψη δεν υπάρχει λόγος να μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αφού οι κρουαζιέρες είναι κατά κανόνα προνόμιο ελάχιστων ανθρώπων, που ανήκουν στα πολύ υψηλά εισοδηματικά στρώματα.

Στην πραγματικότητα όμως, η επιλογή της κρουαζιέρας δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη προνόμιο των πλούσιων, αφού σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος είναι αντίστοιχο με αυτό των συμβατικών διακοπών, στις οποίες μπορούν να ανταποκριθούν άνθρωποι χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Για την ακρίβεια, η P&O Cruises, προσφέρει ολιγοήμερες κρουαζιέρες με κόστος από 220 λίρες, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Βρετανοί το χρόνο επιλέγουν τα πακέτα της εταιρείας για τις διακοπές τους. Διακοπές, στις οποίες ελπίζουν ότι θα… απολαύσουν το καθαρό θαλασσινό αεράκι, ενώ στην πραγματικότητα αναπνέουν επικίνδυνα μικροσωματίδια, σε συγκεντρώσεις αντίστοιχες με αυτές των πόλεων με την πιο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στον κόσμο!

Βρώμικες κρουαζιέρες

Τα βρώμικα κρουαζιερόπλοια όμως, δεν προκαλούν μόνο επιπτώσεις στην υγεία των τουριστών που τα επιλέγουν για τις διακοπές τους. Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε κρουαζιερόπλοιο, εκπέμπει σε καθημερινή βάση μια ποσότητα ρυπογόνων σωματιδίων αντίστοιχη με αυτή που παράγουν ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα. 30 από αυτά τα πλοία, παράγουν τόσους αέριους ρύπους όσους όλα τα αυτοκίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί!

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, πάνω στα καταστρώματα τέτοιων πλοίων, σε κοντινή απόσταση από τα φουγάρα, υπάρχουν 84.000 αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κυβικό εκατοστό αέρα! Και όταν το ειδικό μηχάνημα με το οποίο γίνονται οι μετρήσεις πλησιάζει ακόμη περισσότερο τα φουγάρα, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στα 144.000, ως και 226.000 αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κυβικό εκατοστό. Συγκεντρώσεις δηλαδή υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες στο κέντρο του Λονδίνου! Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, αυτού του επιπέδου η ρύπανση μπορεί να συγκριθεί μόνο με μεγαλουπόλεις όπως η Σαγκάη και το Δελχί.

Και βέβαια, από την απίστευτη ρύπανση, δεν κινδυνεύει μόνο το περιβάλλον, ή οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, που εξάλλου περνούν σύντομο χρονικό διάστημα στα καταστρώματα, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι αυτών των πλοίων. Άνθρωποι που περνάνε σημαντικές περιόδους της ζωής τους πάνω στα κρουαζιερόπλοια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στις παραπάνω επικίνδυνες ουσίες.

Αμέτρητοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της ρύπανσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Είτε σε κάποια μεγαλούπολη του «ανεπτυγμένου» κόσμου, της οποίας οι κάτοικοι αναπνέουν δηλητήριο, είτε σε κάποιο αγροτικό χωριό της Ασίας, που κατά διαστήματα πλημμυρίζει θάβοντας τους κατοίκους του στη λάσπη, σαν αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή… Απ ότι φαίνεται, ο απόλυτος παραλογισμός του συστήματος του κέρδους, δε μας αφήνει να πάρουμε καθαρό αέρα, ούτε καν στις διακοπές μας…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα