Μόλις 100 εταιρείες παράγουν το 70% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως!

p1010098
Της Ηλέκτρας Κλείτσα

 

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος βέβαια, έχει προκληθεί από τις ακραία κυνικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή μάλλον δεν υπάρχει, αλλά ακόμη και αν υπάρχει, δεν αποτελεί και τόσο μεγάλο πρόβλημα:

«Κάνει κρύο και χιονίζει στην Νέα Υόρκη – χρειαζόμαστε την υπερθέρμανση του πλανήτη».

BBEhIie.img

Σε γενικές γραμμές είναι γνωστό ότι οι συμφωνίες των ισχυρών του πλανήτη για το κλίμα είναι έτσι και αλλιως πολύ πίσω από τις ανάγκες της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, οι δηλώσεις του νέου πλανητάρχη, έχουν προκαλέσει κύματα οργής, αφού αποδεικνύουν ότι πλέον δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα.

100 εταιρείες μας «έσωσαν από τα χιόνια»

Την ίδια ώρα όμως, μια πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τις τελευταίες δεκαετίες προέρχεται από μόλις 100 εταιρείες ενέργειας παγκοσμίως, αναδεικνύει μια ακόμη πιο προκλητική πραγματικότητα. Όταν τα μέσα ενημέρωσης, οι «ευαίσθητοι» ηγέτες, οι «κοινωνικά υπεύθυνες» εταιρείες μας λένε ότι όλοι μαζί οι κάτοικοι του πλανήτη μπορούμε να υιοθετήσουμε μια περιβαλλοντικά φιλική καθημερινή συμπεριφορά, είναι πλέον παραπάνω από προφανές, ότι μας κοροϊδεύουν χωρίς καμία ντροπή.

100 εταιρείες ενέργειας, ανάμεσα στις οποίες η SHELL, η BP, η ExxonMobil, η Chevron και πολλές άλλες, από το 1988 και έπειτα, είναι υπεύθυνες για τα 3/4 του συνόλου των εκπομπών αερίων ρύπων παγκοσμίως! Ούτε τα αναμμένα φώτα που ξεχάστηκαν λοιπόν, ούτε τα πολλά πλυντήρια, ούτε το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε το υβριδικό αυτοκίνητο που ονειρευόμασταν για να κάνουμε το χρέος μας προς το περιβάλλον, δεν κάνει μεγάλη διαφορά για το μέλλον του πλανήτη… Η θεωρία ότι «είμαστε όλοι εξίσου υπεύθυνοι» για το περιβάλλον και ότι είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία της κλιματικής αλλαγής, καταρρέει θορυβωδώς!

Κάποιος μπορεί να πει ότι οι εταιρίες αυτές παράγουν προϊόντα που όλοι εμείς καταναλώνουμε. Αυτό όμως είναι απλά επειδή δεν μας δίνουν άλλη επιλογή. Προκειμένου να διατηρήσουν υψηλά τα κέρδη τους ξεζουμίζουν και τα τελευταία αποθέματα φυσικών πόρων του πλανήτη αντί να επενδύσουν σε τεχνολογία φιλική για το περιβάλλον. Και όταν ακόμα το κάνουν, θέλουν να φορτώσουν σε όλους εμάς το κόστος.

Πολύ περισσότερο, αν λάβουμε υπόψιν τα υπόλοιπα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, αν οι ίδιες εταιρείες συνεχίσουν την εξόρυξη και τη χρήση ορυκτών καυσίμων με τους ίδιους ρυθμούς, η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να ανέβει κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα! Για να αντιληφθούμε το καταστροφικό αντίκτυπο ενός τέτοιου σεναρίου, αρκεί να θυμηθούμε ότι με βάση τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη πρέπει να συγκρατηθεί μέχρι το 2100 αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Οτιδήποτε πάνω από αυτή την άνοδο, θεωρείται όχι απλά ένα εφιαλτικό σενάριο, αλλά και μια μη αναστρέψιμη βλάβη για τη γη και την ανθρωπότητα που μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες καταστροφές!

Ο πλανήτης δεν περιμένει…

Μια άλλη είδηση που κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με την παραπάνω έρευνα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα τεράστιο παγόβουνο της παγοκρηπίδας Larsen C στην Ανταρκτική αποκολλήθηκε από τη θέση του και πλέει στη θάλασσα Weddell. Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι το εν λόγω παγόβουνο, που έχει διπλάσια έκταση από αυτή του Λουξεμβούργου, περίπου δηλαδή 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κρεμόταν κυριολεκτικά «από μια κλωστή». Η αποκόλλησή του αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη δραματική σε εξελίξεις υπόθεση της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα χιόνια, ενώ οι «υπεύθυνοι» ηγέτες του πλανήτη που αναγνωρίζουν το πρόβλημα, μας συνιστούν να χρησιμοποιούμε λιγότερα πλαστικά, να κλείνουμε τη βρύση την ώρα που βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να μην ξεχνάμε να κλείνουμε τα φώτα…

Και οι 100 εταιρείες ενέργειας που ευθύνονται για την εκπομπή του 70% των αερίων του θερμοκηπίου εδώ και δεκαετίες, συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους… Η υποκρισία στα καλύτερά της και ένας πλανήτης σε θανάσιμο κίνδυνο. Αυτό είναι το παρόν και το μέλλον που μας επιφυλάσσει ο καπιταλισμός.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα