Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τράπεζας UBS και της εταιρείας συμβούλων PwC, η οποία δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτώβρη, μόλις 2.189 άνθρωποι κατέχουν συνολική περιουσία 10,2 τρισ. δολαρίων!
Την στιγμή που πάνω από 1 εκατομμύριο ασθενείς του κορονοϊού έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι τις δουλειές τους, οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τον πλούτο τους κατά 27% μέσα σε μερικούς μήνες.
Το προηγούμενο ρεκόρ αύξησης της περιουσίας των πλουσιότερων ανθρώπων είχε καταγραφεί πέρυσι φθάνοντας τα 8,9 τρισ. δολάρια, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια ο αθροιστικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί.
Πώς τα κατάφεραν; Όπως συνηθίζουν – με τη βοήθεια του κράτους.
«Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων συσχετίζεται ευρύτερα με τις χρηματιστηριακές αγορές. Από τα τέλη Μαρτίου, τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικής και ποσοτικής χαλάρωσης τροφοδότησαν την ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών αγορών.»
αναφέρει η κοινή έρευνα «Riding the Storm» των UBS και PwC.
Οι τιμές των μετοχών εκτινάχθηκαν, κατά την διάρκεια της πανδημίας, χάρη στα χρήματα που δόθηκαν από τα δημόσια ταμεία των κυβερνήσεων.
Ασφαλώς μετοχές δεν μπορεί να έχει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και απλών ανθρώπων, ρισκάροντας τις πενιχρές αποδοχές τους, αλλά και οι λίγοι που έχουν διαθέτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Αντιθέτως, στις ΗΠΑ πάνω από το 50% του συνόλου των μετοχών βρίσκονται στα χέρια του 1% των πλουσιότερων Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται μέσα στην πανδημία κατά 845 δισ. Δολάρια (αυτό αντιστοιχεί, για να έχουμε μια εικόνα σε περίπου 4,5 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας).
Πέρα όμως από την έμμεση ενίσχυση των δισεκατομμυριούχων, μέσω των χρηματιστηρίων, υπήρξαν απευθείας χρηματοδοτήσεις στις τσέπες μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι έλαβαν κατά μέσο όρο 1,7 εκατομμύρια δολάρια ο κάθε ένας στις ΗΠΑ.
Εκτός αυτών άλλες 133 μεγάλες εταιρείες έχουν εισπράξει από το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών 5 δισ. δολάρια μέσα σε 6 μήνες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο δημόσιο χρήμα ύψους 20,6 δισ. δολαρίων προσφέρθηκε σε υπερκερδοφόρες (σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian) επιχειρήσεις, ενώ δεν έλειψαν οι απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων σε εταιρείες προσκείμενες στο Συντηρητικό κόμμα των Τόρηδων, εκμεταλλευόμενοι τους ελλιπείς ελέγχους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Η κερδοσκοπία εις βάρος εργαζομένων – κοινωνίας συνεχίζεται
Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις χρηματοδοτούν το μεγάλο κεφάλαιο, υποτίθεται, για να στηρίξουν τις επενδύσεις, την οικονομία και να επωφεληθεί ολόκληρη η κοινωνία στη συνέχεια με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κλπ.
Η πραγματικότητα βέβαια δείχνει ότι τα χρήματα αυξάνουν απλώς την οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων και τις προσωπικές περιουσίες των μεγαλοπιχειρηματιών και στη συνέχεια την ανεργία και την επισφάλεια των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, ο Τζέφ Μπέζος, και η εταιρεία του Amazon αύξησαν τις τιμές, κατά την διάρκεια της πανδημίας, σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως μάσκες μίας χρήσης (αύξηση 1000%) αλεύρι (αύξηση 941%), αντιβακτηριδιακά σαπούνια (αύξηση 470%) κ.α.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι της Amazon δουλεύουν κάτω από εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, οι αμοιβές δεν τους εξασφαλίζουν τις ελάχιστες βιοτικές τους ανάγκες ενώ πέρυσι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας κατέταξε την εταιρεία ανάμεσα στους 10 πιο επικίνδυνους εργοδότες στις ΗΠΑ.
Με την έναρξη της πανδημίας εργαζόμενοι της Amazon πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας και οργάνωσαν διαμαρτυρίες έξω από τους χώρους εργασίας ζητώντας καλύτερα μέτρα προστασίας.
Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι περίπου 20.000 τακτικοί εργαζόμενοι της Amazon έχουν προσβληθεί από κορονοϊό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας χωρίς να συνυπολογίζονται οι εποχικοί εργαζόμενοι.
Καπιταλισμός: ένα σύστημα για τους υπερ-πλούσιους
Ο Λιούκ Χίλιαρντ, διευθύνων σύμβουλος του ερευνητικού οργανισμού High Pay Centre, σχολιάζοντας τις πρόσφατες μελέτες των UBS – PwC μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Κάθε αύξηση και συγκέντρωση πλούτου θα έπρεπε να οδηγεί στη βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων, που είναι αυτοί που παράγουν αυτόν το πλούτο, ή να οδηγείται σε αύξηση της φορολογίας ώστε να βελτιωθούν ουσιαστικά οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας.»
Και κατέληξε λέγοντας:
«οι υπερ-πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, πράγμα που αποδεικνύει ότι καπιταλισμός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε».
Άλλη έρευνα του φιλανθρωπικού οργανισμού Oxfam για το 2019 έδειξε ότι μόλις 26 άνθρωποι έχουν ίσο πλούτο με τον υπόλοιπο μισό πληθυσμό της γης (3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους)!
Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που βασίζεται στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι στην ευημερία των πολιτών.
Ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας ο ανταγωνισμός του συστήματος δεν επιτρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Αυτό το σύστημα δεν αλλάζει, παρά μόνο ανατρέπεται, όπως έχει συμβεί και με τα παλαιότερα κοινωνικά συστήματα της δουλειάς και της φεουδαρχίας στην ανθρώπινη ιστορία. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αυτόματα, από μόνο του, αλλά απαιτεί τη συνεργασία και την οργανωμένη παρέμβαση των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.