Κως: να πληρωθούν οι μισθοί των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού!

Δημοσιεύουμε παρακάτω ανακοίνωση του σωματείου των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κω για το θέμα των απλήρωτων μισθών τους, που μοιράζεται σήμερα 26/2 σε συγκέντρωση που καλεί το τοπικό Εργατικό Κέντρο.

Ανακοίνωση των Έκτακτων Εργαζομένων του ΥΠΠΟ, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κω

Τον τελευταίο χρόνο, εμείς, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) στο Υπουργείου Πολιτισμού, όπως και οι εργαζόμενοι με αντίστοιχη εργασιακή σχέση ιδιωτικού δικαίου σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας και των επιπτώσεων της στο βιοτικό μας επίπεδο, σε συνδυασμό με τα  αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και εφαρμόζουν οι μεγάλοι εργοδότες (αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, περικοπές μισθών κ.α.) βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άλλη μια πανδημία… Αυτή της καθυστέρησης της μισθοδοσίας και της μη καταβολής των δεδουλευμένων μας, που μας προκαλεί μια κατάσταση ασφυκτική.

Εργαζόμενοι που βιώνουμε την ανασφάλεια της περιπλάνησης από σύμβαση σε σύμβαση και από τόπο σε τόπο και την αβεβαιότητα και το άγχος της ανεργίας, που αντικειμενικά προκαλεί η ευέλικτη εργασία, καλούμαστε να βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε χωρίς μισθό και χωρίς εισόδημα καθώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων μπορεί να φτάσει για τους πιο τυχερούς τους δύο μήνες ενώ για τους υπόλοιπους μέχρι και τους έξι μήνες! 

Η απλήρωτη εργασία στην οποία μας καταδικάζουν δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό, είναι χρόνια τακτική του Υπουργείου Πολιτισμού και όλων των υπουργείων, όλων των κυβερνήσεων. Δε συμβαίνει επειδή κάποιο ‘εμπόδιο’ προέκυψε ή κάποιος  διοικητικός υπάλληλος δεν έκανε καλά την δουλειά του ή κάποιος αρμόδιος είναι σε άδεια ή κάποια προθεσμία χάθηκε. Έπειτα από τόσες δεκαετίες και τις ίδιες πάντα δικαιολογίες, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η απλήρωτη εργασία είναι επιλογή! Είναι επιλογή οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται για τον μήνα που εργάστηκαν,  είναι επιλογή να δίνεται προτεραιότητα στις πληρωμές των ιδιωτών εργολάβων, πολύ συχνά για το ίδιο έργο. Η πολιτική αυτή προστατεύει τους ιδιώτες σε βάρος των εργαζομένων δημιουργώντας τους αδιέξοδα και η υπηρεσία μας ωθείται στην ιδιωτικοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έργα. 

Αυτήν την κατάσταση που ζούμε όχι μόνο στο νησί της Κω αλλά και -σχεδόν- σε όλα τα Δωδεκάνησα, ζουν και συνάδελφοί μας στην υπόλοιπη χώρα. Να αναφέρουμε ενδεικτικά:

Οι εργαζόμενοι ειδικοτήτων όπως συντηρητές, αρχαιοφύλακες, εργατοτεχνίτες, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι κ.α) σε Τατόι – ΔΣΑΝΜ, Ελευσίνα – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, «CALLOS» – Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Σφαγεία, Σεισμόπληκτα  και Μαύρικες στην Κω, στο έργο διευθέτησης λυμάτων Κέφαλο-Αντιμαχεια – Μαστιχαρι στην ίδια νήσο, στην Ι.Μ Θεολόγου στη Πάτμο, οι αρχαιοφύλακες σε ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας, ΕΦΑ Ευβοίας, ΕΦΑ Κυκλάδων κ.α αντιμετωπίζουν τα ίδια χρόνια προβλήματα.

Παρά τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα δεν το βάζουμε κάτω κάτω. Η πρώτη στάση εργασίας που πραγματοποιήσαμε στην Κω με την στήριξή και του Πανελλήνιου Σωματείου μας, στις 28 του Γενάρη έξω από τα γραφεία της τοπικής  Αρχαιολογικής υπηρεσίας όχι μόνο είχε μαζική συμμετοχή από όλους σχεδόν τους συναδέλφους γνωστοποιώντας το εν λόγω πρόβλημα αλλά και είχε άλλο ένα θετικό αντίκτυπο.

Άσκησε πίεση στη τοπική ΕΦΑ, η οποία μέχρι τώρα συμμορφώνεται με την κυβερνητική γραμμή, αποφεύγοντας συστηματικά να παρέχει την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξή της στους εργαζόμενούς της. Την ανάγκασε να απολογηθεί και να δώσει απαντήσεις που μέχρι τότε απέφευγε με αποτέλεσμα να βρεθούν ως δια μαγείας κάποια χρήματα και να καταβληθούν κάποιοι μισθοί.

Καλούμε  λοιπόν κάθε καλοπροαίρετο πολίτη της Κω, και ζητάμε από τους εργαζομένους του νησιού να δείξουν την στήριξη και αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας όπως ακριβώς κάνουμε και θα κάνουμε και εμείς σε παρόμοια περίπτωση. Οι συμβασιούχοι, οι εποχικοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται  σαν εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας. Προσφέρουν, παράγουν και καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν.

Μαζί με το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Ζητάμε το αυτονόητο… οι εργαζόμενοι να πληρώνονται για τον μήνα που δούλεψαν και να παίρνουν το μισθό που τους αναλογεί χωρίς καθυστερήσεις στην έναρξη της μισθοδοσίας τους, χωρίς διακοπές, χωρίς κωλύματα όταν μπαίνει το νέο έτος και ο νέος προϋπολογισμός! Καλούμε τους συμβασιούχος ΙΔΟΧ να κάνουν το βήμα, να πλησιάσουν το σωματείο γιατί η λύση βρίσκεται μόνο στην συλλογική πάλη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα